OraNoua.ro
Publicat în 27 ianuarie 2016, 18:19 / 231 elite & idei

Bogdan Chirițoiu: Romsilva a făcut exces de zel în stabilirea prețului de pornire la licitațiile de masă lemnoasă

Bogdan Chirițoiu: Romsilva a făcut exces de zel în stabilirea prețului de pornire la licitațiile de masă lemnoasă

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a declarat miercuri, la Miercurea Ciuc, referitor la problemele apărute la licitațiile privind valorificarea masei lemnoase, că este vorba de o criză exagerată și că a recomandat Romsilva să înceapă licitațiile de la prețul minim din anul anterior și nu de la prețul mediu, acuzând această instituție de o interpretare greșită a legii.

Bogdan Chirițoiu a explicat că, într-o analiză preliminară realizată anul trecut de Consiliul Concurenței asupra industriei lemnului, s-a recomandat Romsilva să efectueze licitații și să nu mai facă negocieri directe atunci când vinde lemn, pentru a exista concurență, iar statul să obțină un preț bun, iar acest principiu a fost preluat în Hotărârea de Guvern privind valorificarea masei lemnoase.

În opinia președintelui Consiliului Concurenței, la nivelul Romsilva s-a dat dovadă de un anume exces de zel în interpretarea prevederile hotărârii de guvern respective și s-a stabilit prețul de pornire la licitație ca fiind media anului anterior.

‘Acum, ce înțeleg că s-a întâmplat, poate dintr-un anumit exces de zel făcut la nivelul Romsilva, că ei au interpretat prevederile din HG, care spune că se vinde la licitație și în condiții de piață, ei au spus că prețul de pornire la licitație trebuie să fie media din anul anterior. Deci, mă uit cât a fost media pentru categoria lemnoasă respectivă, care a fost media prețului anul trecut și la licitație pornesc de la acest preț. Asta mi se pare o interpretare exagerată a prevederilor legale. Pentru că Hotărârea de Guvern spune doar că trebuie să vândă în condiții de piață. Piața nu crește veșnic, piața poate să o ia și în sus, poate să o ia și în jos, uitați-vă la prețul petrolului. Deci nu e vreo lege a naturii care spune că prețurile trebuie să meargă veșnic în sus’, a declarat Bogdan Chirițoiu.

Acesta a subliniat că înțelege protestele din industrie și reclamațiile agenților economici, care se plâng de faptul că prețul crește continuu și a recomandat Romsilva să înceapă licitațiile de la prețul minim al anului anterior.

‘Noi le-am dat o adresă de clarificare și le-am spus că noi susținem că trebuie să vindeți în condiții de piață (…) Le-am spus că un mecanism pe care îl puteți folosi—luați prețul minim ca preț de pornire al licitației, luați prețul minim din anul anterior și de la acela vă duceți în sus. Dacă nu vine la nimeni la licitație pentru că prețul e prea mare, atunci reluați licitația cu un pas mai jos. (…) Eu înțeleg că celor de la Romsilva le e frică că ar putea să apară înțelegeri între participanții la licitații și să se adjudece la un preț prea scăzut masa lemnoasă și de asta insistă să aibă un preț de pornire destul de ridicat. OK, atunci le-am oferit și această variantă, le-am spus să ia ca preț de pornire prețul minim de anul trecut și de la el urcați, se bat companiile și ajung unde Dumnezeu vor ajunge’, a mai spus Bogdan Chirițoiu.

Acesta consideră că este vorba de o criză exagerată, care s-ar putea rezolva, printre altele, cu bunăvoință și curaj.

‘Nu știu toate detaliile conflictului între Romsilva și Minister (…) Cred că cu un pic de bunăvoință și cu o citire deschisă la minte a legii și poate cu un anumit curaj de a-ți asuma funcția în care ești, cu riscurile pe care le implică, cred că lucrurile ar putea fi rezolvate. Deci, cred că e o criză exagerată în momentul de față, dacă ne referim strict la procedura prin care Romsilva vinde lemn’, a punctat președintele Consiliului Concurenței.

Acesta a ținut să sublinieze că instituția pe care o conduce analizează în continuarea această situație și are pârghiile să intervină atât în cazul în care Romsilva abuzează de poziția sa importantă pe piață cât și în situația în care se vor identifica eventuale dovezi privind înțelegeri efectuate între firmele care cumpără lemn.

‘Am sfătuit Romsilva să vândă prin licitație, să obțină un preț corect pentru stat. Dacă cumva Romsilva va abuza de poziția ei importantă pe piață, pentru că are jumătate de piață, acolo avem pârghia legală să intervenim împotriva Romsilva. În același timp, dacă vom identifica dovezi de carteluri, de înțelegeri între firmele care achiziționează lemnul, le vom sancționa și pe acestea. Deci, continuăm analiza, dar ne uităm și spre Romsilva ce face și ne uităm și spre firmele participante la licitație. Și, din punct de vedere al legii concurenței, există riscuri și pentru unii și pentru alții. În cazul Romsilva, un risc de abuz de poziție dominantă, în cazul firmelor participante la licitație, inclusiv discuțiile publice referitoare la boicoturi și așa mai departe, există un risc foarte serios să încheie o înțelegere ilegală, pentru care îi putem sancționa’, a conchis Bogdan Chirițoiu.

O delegație a Consiliului Concurenței se află în județul Harghita pentru a se întâlni atât cu mediul de afaceri, în special cu firmele mici, care sunt mai puțin familiarizate cu legea concurenței și riscă, din eroare, să o încalce, cât și cu autoritățile locale, pentru a discuta subiecte care au legătură cu activitatea Consiliului Concurenței, cum ar fi legislația ajutorului de stat sau cea privind achizițiile publice.

Ultima ora:

ObservatorOvidiu Nahoi: România, în fața unei șanse istorice. Putem face saltul spre dezvoltare?

PoliticOvidiu Nahoi: România, în fața unei șanse istorice. Putem face saltul spre dezvoltare?

EconomieDaniela Şerban: Cum va merge bursa

ExternAndreea Paul: Industria 6.0. O lecție de viziune finlandeză

SocialSorin Cîmpeanu, ales preşedinte al Agenţiei Universitare a Francofoniei

EvenimenteAntonia Colibășanu, la lansarea volumului ‘Pandemia si Economia – Ce urmează?’ de acad. D. Daianu

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialRadu Craciun: Teoria absurduluiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe