OraNoua.ro
Publicat în 21 septembrie 2016, 15:36 / 458 elite & idei

Bogdan Chirițoiu: Statul va crește capitalul Poștei cu 50 milioane euro. Banii acoperă datoriile companiei din ultimii 5 ani și probabila rambursare de ajutoare ilegale de stat

Bogdan Chirițoiu: Statul va crește capitalul Poștei cu 50 milioane euro. Banii acoperă datoriile companiei din ultimii 5 ani și probabila rambursare de ajutoare ilegale de stat

Capitalul social al Poștei Române va fi majorat cu aproximativ 50 de milioane de euro, a anunțat sâmbătă Bogdan Chirițoiu, în cadrul unui seminar desfășurat la Sinaia.

Banii, spune tot Bogdan Chirițoiu, vor acoperi datoriile companiei la bugetul de stat, inclusiv amenzile primite de la Consiliul Concurenței în ultimii 5 ani, precum și sumele pe care operatorul le-ar putea plăti în urma investigației derulate de Comisia Europeană pe tema ajutoarelor de stat.

Ancheta Comisiei. Și precedentele pe care Bogdan Chirițoiu le cunoaște

Comisia Europeana a declanșat, anul trecut, la cererea statului român, o investigație la Poșta Română, operatorul poștal fiind pasibil să returneze la buget câteva milioane de euro, subvenții primite pentru distribuirea pensiilor și plăți compensatorii plătite de stat pentru concedierile colective la Poștă care, potrivit legii, ar fi trebuit plătite din bugetul companiei.
“Pregătim o capitalizare a Poștei Române, care va primi bani de la stat. La operațiune va participa și Fondul Proprietatea. Acești bani vor acoperi și posibilele amenzi pe care Comisia Europeană le va aplicaoperatorului în cazul sumelor încasate de la stat pentru distribuția pensiilor și compensațiile acordate foștilor salariați în urma concedierilor colective. Aceste compensații au fost plătite din bugetul statului, iar Comisia Europeană analizează dacă sumele se încadrează sau nu, din punct de vedere legal, în categoria ajutoarelor de stat”, a afirmat Bogdan Chirițoiu.

Dubiile exprimate de Bogdan Chirițoiu sunt, foarte probabil, doar pentru uz intern- președintele Consiliului cunoaște verdictul CE în prcedente anchete similare.

Compania care a privatizat Poșta belgiană fost amendată în urmă cu 2 ani tocmai pentru faptul că primise de la stat distibuția pensiilor, așa cum s-a întâmplat în România.

O inițiativă cu bătaie pe termen lung

Decizia de a ”curăța” balanța Poștei poate ajuta în procesul de privatizare al acestei compani.

Belgienii de la bpost au fost singurii interesati în procesul de privatizare, însă au transmis autorităților române că nu vor depune o ofertă fermă decât în momentul în care vor fi siguri că nu vor fi amendați de organismul european în materie de concurență, așa cum au pățit în Belgia.

Stabilirea unui nivel exact al datoriilor Poștei ajută inclusiv la stabilirea unui preț de vânzare al companiei.

Bogdan Chirițoiu afirma, în cadrul unui interviu acordat cursdeguvernare.ro în 2015, că ”planul B” pentru Poșta Română ar fi listarea companiei la Bursă, care presupune trecerea pe profit.

Potrivit declarațiilor făcute sâmbătă, pare că ”planul B” este mai sigur decât privatizarea. Chirițoiu a afirmat că statul vrea “să limpezească” situația financiară a Poștei Române și s-o pregătească pentru listare, fără cedarea controlului, operațiunea care ar putea avea loc în cursul anului viitor, într-o variantă optimistă.

Situația financiară și acționariatul

Bogdan Chirițoiu afirmă că Poșta Română, mult timp pe pierderi, a trecut sub noua conducere printr-un proces de echilibrare financiară, fapt ce a condus la “intrarea companiei pe break-even”.

Poșta Română a consemnat anul trecut afaceri de 1,08 miliarde de lei, în scădere cu 4,2% față de anul precedent, și o pierdere netă de 33,01 milioane de lei, de la un profit net de 22,9 milioane de lei în 2014.

Pierderea a fost provocată de aplicarea de către Consiliulu Concurenței, în decembrie 2015, a unei amenzi de 33,1 milioane de lei (7,4 milioane de euro) pentru că operatorul poștal nu și-a îndeplinit unele obligații impuse de instituție în urma unei investigații finalizate în 2010 și pentru care a fost sancționată cu 103,4 milioane de lei.

Cuantumul total al datoriilor Poștei la stat îl estimez la circa 50 milioane de euro.În varianta optimistă, acești bani ar putea să intre în conturile companiei în octombrie, la următoarea rectificare bugetară”, a spus președintele Consiliului Concurenței.

Capitalizarea companiei nu va modifica cotele de participare ale celor doi acționari, Ministerul Comunicațiilor și Fondul Proprietatea.

“Cei de la Fondul Proprietatea, care înainte nu prea erau interesați de Poșta Română, și-au exprimat dorința să participe la operațiunea de majorare a acapitalului social”, a afirmat Chirițoiu.

Acționarii companiei sunt Ministerul Comunicațiilor, care deține 75% din acțiuni, și Fondul Proprietatea, cu o participație de 25%.

Poșta Română a înregistrat, în primele șase luni ale acestui an, un profit brut de 19,6 milioane de lei (4,4 milioane de euro), în creștere cu 5% față de perioada similară a anului trecut.

cursdeguvernare.ro

Ultima ora:

ObservatorAlexandra Dobre: Pe 10 decembrie, intre orele 10.00 – 16.00, in cadrul Bibliotecii Nationale te astept la Bazarul de Craciun

PoliticVictor Negrescu: Trebuie să ne asigurăm că Austria rămâne izolată și că alte state nu se vor opune aderării României la Schengen

EconomieAndrei Caramitru: Problema pensiilor si a forței de munca. Si de ce vom deveni in 20 de ani o țara daco-asiatică

ExternMarco Badea, despre summitul ONU pentru climă

SocialLigi Deca, despre rezultatele la testele PISA: Nu am înregistrat pierderi semnificative în performanţele elevilor

EvenimenteAlexandra Dobre: Pe 10 decembrie, intre orele 10.00 – 16.00, in cadrul Bibliotecii Nationale te astept la Bazarul de Craciun

EditorialCristian Grosu: Banalul dolar și conștiința europeană

CulturaDan Mircea Cipariu: Lectură publică la Liceul Teoretic Național din București



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe