OraNoua.ro
Publicat în 17 februarie 2016, 19:11 / 250 elite & idei

Bogdan Chirițoiu: Sunt de acord că unele investigații durează prea mult, dar suntem sub media UE

Bogdan Chirițoiu: Sunt de acord că unele investigații durează prea mult, dar suntem sub media UE

Durata investigațiilor derulate de Consiliului Concurenței este mare, însă se situează sub media europeană, a declarat, joi, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, la conferința PRIA Competition.

Afirmația acestuia vine în urma declarației directorului executiv al Asociației Companiilor de Utilități din România (ACUE), Silvia Vlăsceanu, făcute la același eveniment, potrivit căreia investigațiile Consiliului Concurenței durează prea mult, iar, între timp, piața se schimbă. Ea a oferit drept exemplu cazul în care Hidroelectrica și principalii săi clienți au fost amendați pentru fapte din perioada 2004-2008, în urma unei investigații finalizate în 2015. Între timp, Hidroelectrica a intrat în insolvență.

„Nu cred că stăm atât de rău în România. Trebuie să mai facem eforturi, dar suntem pe drumul cel bun. În Uniunea Europeană, media pentru investigațiile care privesc cartelurile este de patru ani. La Hidroelectrica, investigația a durat trei ani, ceea ce este sub media UE. Întâi greșești, apoi te amendăm, nu putem să investigăm lucrurile înainte să se întâmple și înainte de a produce efecte în piață. Sunt de acord că unele cazuri durează prea mult, dar în cazul Hidroelectrica — nu”, a spus Chirițoiu.

El a explicat investigațiile durează atât de mult întrucât agenții economici anchetați contestă tot, inclusiv ordinele judecătorești.

„Dacă vom contesta tot, normal că instanța este supraîncărcată și cazul durează. Dacă firmele ar veni și ar recunoaște greșeala, ne-am concentra pe cazurile cu adevărat dubitabile, unde sunt argumente de o parte și de alta. În România stăm mult mai bine, pentru că avem instanțe specializate, spre deosebire de alte țări, unde orice judecător se ocupă cu astfel de cazuri”, a susținut Chirițoiu.

Șeful Concurenței a adăugat că reprezentanții Consiliului merg din județ în județ pentru a educa mediul de afaceri în privința regulilor de concurență, mai ales în cazul micilor firme.

„Este adevărat că avem mai multe cazuri de carteluri. Trebuie să lucrăm mult și la cazurile pe verticală, însă, fără sancțiuni, nu reușești să faci omul să-și schimbe comportamentul. Trebuie însă să prevenim. Firmele mari au avocați, dar pentru firmele mici mergem dintr-un județ în altul și discutăm legislația concurenței. Facem efortul de a educa mediul de afaceri privind regulile de concurență”, a continuat Chirițoiu.

Președintele autorității de concurență, Bogdan Chirițoiu, a participat, joi, la conferința PRIA Competition, în cadrul căreia s-au dezbătut noutățile legislative în ceea ce privește concurența, precum și analize și studii de caz ale celor mai importante investigații de concurență de anul trecut.

Conferința, organizată de PRIA Events, reprezintă cel mai important eveniment dedicat concurenței și aduce laolaltă reprezentanți ai Consiliului Concurenței și ai altor autorități ale statului, reprezentanți ai camerelor de comerț și ambasadelor, reprezentanți din domeniul energetic, retail, telecom, sectorul bancar și piața farmaceutică.

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

PoliticKlaus Iohannis anunță candidatura României la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

EconomieIonuț Stanimir: Primul Raport de Inteligență Financiară realizat de BCR – Situația financiară este a doua dimensiune importantă pentru români, după sănătate

ExternElena Calistru: Un pic de voință de a te mișca spre mai bine

SocialAlina Rizi: Sa regenerezi orasul ia timp

EvenimenteFlaviu George Predescu: Vă invit la lansarea cărții mele „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Andrei Gavrilă

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe