Bogdan Chirițoiu: Suntem deschiși la orice inițiativă de flexibilizare a procesului de achiziții publice

Consiliul Concurenței este deschis la orice inițiativă care flexibilizează procesul de achiziții publice și îl face mai eficient și va acorda o mare atenție legislației privind concesiunile, a declarat, luni, președintele autorității române de concurență, Bogdan Chirițoiu, într-o dezbatere publică organizată de Institutul pentru Politici Publice (IPP).
„O să sprijinim instituțiile care transpun directivele și care pregătesc cadrul legal. Putem să ajutăm cu sugestii acolo unde sunt riscuri de a distorsiona concurența. Nu noi am fost cei care au oprit administrația publică să ia măsuri de genul unei liste negre. Unde am anumite rețineri, este faptul că pare arbitrară puterea administrației. De exemplu, proiectul de lege spunea că, dacă apar înțelegeri anticoncurențiale, firmele pot fi scoase din competiție. Acesta este, de fapt, singurul lucru care ne-a creat semne de întrebare”, a spus Bogdan Chirițoiu.
IPP a organizat, luni și marți, un workshop internațional cu tema „O nouă viziune în achiziții publice, un sistem de eficientizare a resurselor publice și noi coordonate de lucru cu mediul privat”.
„Ne îngrijorează durata foarte mare a contractelor de concesiuni, durată care riscă să blocheze funcționarea pieței, nu pot să intre pe piață companii noi. În același timp, durata prea mare a unui astfel de contract face ca noi, statul, noi, contribuabilii, să nu beneficiem de tehnologiile noi care apar în piață. Unde văd mai mult rolul consiliului este la comportamentul agenților economici. Trebuie să prevenim și să sancționăm înțelegerile între companii care duc la prețuri prea mari de achiziții. Suntem mult mai atenți la fraude sau distorsionarea achizițiilor pe fonduri europene și mai puțin pe zona de fonduri naționale, ceea ce nu este chiar echitabil. Până la urmă, tot banii noștri sunt și unii și alții. Sper că vom avea o abordare echilibrată’, a explicat președintele Consiliului Concurenței.
Institutul pentru Politici Publice (IPP) apreciază că noua viziune în achiziții este caracterizată de o mai strânsă consultare între autoritățile contractante și mediul privat, pentru a fi mai bine cunoscută piața de profil înaintea demarării unei proceduri.
„Apreciem faptul că noul proiect dispune mai bine competențele în administrație, funcție de amploarea și tipul achiziției. Din păcate, greșește prin stabilirea scopului final al reformei ca fiind optimizarea modului de lucru în sistemul public, când, în opinia noastră, principala grijă ar trebui să fie eficientizarea resurselor publice prin încurajarea unor achiziții durabile și redobândirea încrederii în actualul sistem perceput ca ineficient și chiar corupt’, au spus reprezentanții IPP.
În plus, aceștia critică faptul că noua propunere va obstrucționa și mai mult accesul cetățenilor la informații referitoare la contractele pe bani publici și atenționează că, în acest fel, se va pierde și mai mult încrederea în sistemul de achiziții.
Ultima ora:

ObservatorOana Șerban: Biopolitica azi – Cum ne controlează statul în numele siguranței?

PoliticVictor Negrescu: UE mai face un pas important – apărarea europeană primește un nou cadru de finanțare

EconomieRadu Hanga: Trebuie să începem să vorbim cât mai simplu despre investiţii şi să avem produse potrivite fiecăruia pentru a creşte lichiditatea

ExternOvidiu Nahoi: Rusia a răpit peste 19.000 de copii ucraineni

SocialAndrei Muraru: Revoluția lui Nawaf. În memoria lui Nawaf Salameh, un vizionar care a pus suflet în promovarea României

EvenimenteHoria Răzvan Botiş a primit premiul „In Memoriam Bogdan Gavrilă”

EditorialGrațian Mihăilescu: Ce-ar fi dacă Bucureștiul s-ar schimba în doar două zile? Soluții concrete, inovatoare și inspiraționale pentru un viitor urban mai verde și sustenabil la festivalul care reinventează relația oamenilor cu mediul urban

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitat, pr. prof. Ion Buga (sezonul 5, episodul 11)
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe