OraNoua.ro
Publicat în 9 aprilie 2014, 13:25 / 453 elite & idei

Bogdan Chirițoiu: Trebuie să vedem cine va plăti certificatele verzi dacă scutim industria

Bogdan Chirițoiu: Trebuie să vedem cine va plăti certificatele verzi dacă scutim industria

Guvernul trebuie să analizeze cine va plăti certificatele verzi de la achiziția cărora vor fi scutiți marii consumatori industriali, a declarat, marți, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, într-o conferință organizată cu ocazia prezentării raportului instituției pentru 2013.

Potrivit acestuia, există trei variante: fie restul consumatorilor vor suporta certificatele verzi neplătite de industrie, fie bugetul de stat, fie producătorii de energie regenerabilă nu vor mai primi banii pentru aceste certificate.

‘Trebuie să analizăm care dintre sectoarele unde sunt permise exceptările sunt prezente în România, care sunt cele de interes și să vedem care este costul, cât de mare este impactul, cât de mare este scutirea. Trebuie să vedem cât de mult putem să mergem cu această scutire și cine plătește gaura rămasă, cine suportă banii care nu mai ajung la producătorii de energie regenerabilă, pe care nu-i mai plătesc acești consumatori’, a precizat Chirițoiu.

El a arătat că, în prezent, Guvernul calculează acest impact.

‘Săptămâna trecută de abia strângea ministerul (Economiei — n.r.) date de la Institutul de Statistică cu privire la câte companii sunt în sectoarele respective, astfel încât să putem calcula impactul. Ori plătesc restul consumatorilor, ori bugetul de stat, ori industria de regenerabile. Fiecare din aceste variante are dezavantaje’, a precizat președintele Consiliului Concurenței.

Chirițoiu a mai spus că autoritățile române au trimis Comisiei Europene în urmă cu două săptămâni notificarea oficială privind modificarea schemei de promovare a energiei regenerabile, respectiv Legea de aprobare a Ordonanței de Urgență 57/2013 privind amânarea pentru perioada 2017-2020 a unor certificate verzi.

Companiile industriale din România vor face economii de cel puțin 70 de milioane de euro, dacă vor fi scutite de achiziția a 80% din certificatele verzi, au declarat, marți, pentru AGERPRES, surse din sectorul industrial.

Potrivit acestora, miercuri, Comisia Europeană va aproba un ghid privind posibilitatea ca 61 de ramuri economice să fie scutite de plata a până la 80% din obligațiile privind achiziția certificatelor verzi.

Printre acestea se numără toată industria metalurgică, sticlă, ceramică, ciment, petrochimie, textile, pielărie.

În plus față de acestea, se pot califica și alte industrii, dacă demonstrează că au intensitate energetică mare, de peste 25%, iar peste 4% din producție sunt exporturi în afara Uniunii Europene.

‘La nivelul industriei din România care se încadrează în acest act normativ economiile vor fi de cel puțin 70 de milioane de euro, dacă se va merge pe scutirea de 80% din obligația de achiziție a certificatelor verzi’, au menționat sursele citate.

La începutul acestei luni, premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Economiei să elaboreze cât mai urgent, începând din 8 aprilie — după ce CE va publica Regulamentul privind sprijinul pentru marii consumatori industriali — proiectul de act normativ privind schemele de ajutor în acest domeniu astfel încât România să se afle printre primele state europene care adoptă aceste măsuri.

„Pe 8 aprilie se publică Regulamentul Comisiei Europene privind sprijinul pentru marii consumatori. Să încercăm să aplicăm în continuare printre primii din Europa schemele prin care sprijinim pe cei care creează locuri de muncă și plătesc taxe la buget”, a declarat premierul.

Ultima ora:

ObservatorRadu Hanga: În 2024, am înregistrat un nou maxim în ceea ce privește numărul de tranzacții la bursă, respectiv 2,6 milioane

PoliticMinistrul Emil Hurezeanu a subliniat omologului ungar susținerea României pentru Republica Moldova, inclusiv în domeniul energiei

EconomieRadu Hanga: În 2024, am înregistrat un nou maxim în ceea ce privește numărul de tranzacții la bursă, respectiv 2,6 milioane

ExternLuca Niculescu: Încă un pas înainte in drumul către OCDE

SocialMarian Staș: Educație și securitate națională. Somnul rațiunii „României Educate” naște monștrii „României neolegionare”

EvenimenteAlexandru Nazare: Together, we build bridges for a stronger, more united Europe! 

EditorialTeodor Baconschi: De la Budapesta la București și înapoi. Cronica relației tumultuoase dintre două națiuni cu un destin până la urmă european 

CulturaMarco Badea: Ar merita să mergem mai mult la teatru, să citim mai mult, să consumăm mai multă cinematografie în sala de cinema



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe