Adriana
Publicat în 15 martie 2017, 15:24 / 139 elite & idei

Bogdan Drăgoi: Piaţa de capital nu trebuie să stea cu mâna întinsă la stat

Bogdan Drăgoi: Piaţa de capital nu trebuie să stea cu mâna întinsă la stat
+ Observator

Piaţa de capital românească nu trebuie să se bazeze exclusiv pe listările companiilor de stat, ci trebuie să acorde o atenţie mult mai mare companiilor private, este de părere Bogdan Drăgoi, preşedinte şi director general al SIF Banat Crişana.
„Se vorbeşte despre nevoia ca statul să vină să facă IPO-uri, dar, de fapt, marea nevoie sunt business-urile private, care trebuie identificate şi aduse pe bursă. Noi nu trebuie să stăm cu mâna întinsă la stat”, a declarat domnul Drăgoi, ieri, în cadrul unei conferinţe despre piaţa de capital.
Acesta a mai subliniat că, în timp ce statul a făcut listări într¬-un ritm lent, dar constant, din mediul privat, cu o singură excepţie, nu a apărut aproape nimic, în condiţiile în care, în România există companii private mari, din diferite sectoare, care pot fi listate.
În opinia sa, intrarea bursei noastre în categoria pieţelor emergente nu trebuie privită ca un obiectiv în sine, existând astfel pericolul unei dezvoltări nesustenabile.
„S-au folosit foarte multe resurse în ultimii ani, concentrându-ne pe un set de criterii ce au fost impuse de agenţiile de rating (…) fapt ce ne-a făcut să ne îndepărtăm de la ceea ce ar fi trebuit să facem în piaţa locală: să fim o piaţă cu adâncime, cu oportunităţi reale şi lichiditate”, a declarat Bogdan Drăgoi.
În opinia sa, riscăm să ajungem să bifăm criteriile necesare pentru accederea la statutul de piaţă emergentă, fără însă a avea o viziune pe termen lung, aceea de dezvoltare a pieţei, dincolo de acest moment.
De asemenea, domnia sa a mai arătat că fondurile de pensii primesc bani noi în fiecare an, pe care nu au unde să-i investească pe plan local, fiind astfel obligate să-i plaseze în exterior. În opinia sa, acest lucru nu se va schimba nici după accederea pieţei de capital româneşti în categoria celor emergente, din cauza paletei mici de opţiuni existente, în acest moment, în piaţa autohtonă. Domnul Drăgoi mai susţine că fără o infuzie de firme private, se va ajunge în situaţia în care, în piaţă vor intra foarte mulţi bani, ce nu vor putea fi plasaţi decât pe puţini emitenţi. Prin urmare, din cauza lipsei de diversitate, există riscul supraevaluării activelor, a precizat domnia sa.
http://www.bursa.ro/bogdan-dragoi-sif1-piata-de-capital-nu-trebuie-sa-stea-cu-mana-intinsa-la-stat-319098&s=piata_de_capital&articol=319098.html

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe