OraNoua.ro
Publicat în 19 noiembrie 2014, 08:17 / 348 elite & idei

Bogdan Gavrilă – Democratizarea datelor și a informației înseamnă o modernizare a României într-un înțeles mult mai profund

Bogdan Gavrilă –  Democratizarea datelor și a informației înseamnă o modernizare a României într-un înțeles mult mai profund

de Bogdan Gavrilă

Orașul brazilian Porto Alegre a derulat primul proces de elaborare a unui plan de buget participativ pentru consiliul municipal în 1989 – peste 50.000 de oameni decid anual cum se cheltuiește până la 20% din bugetul local, iar penetrarea Internetului a făcut ca „social media” să promoveze modelul de realizare a bugetelor participative în cat mai multe țări.

Cetățenii monitorizează cheltuielile publice, indexează contractele în derulare și verifică fiecare instituție publică, cu scopul de a face statul mai eficient și mai transparent. Tehnologiile digitale și social media îi împuternicesc pe contribuabili, pe modelul bugetului participativ, să schimbe destinația banilor publici.

Cu toate că tehnologia va crea noi oportunități de dezvoltare a României, indivizii vor avea puterea sa facă mai mult bine, dar și rău – o problemă constantă pentru liderii autohtoni va fi să stabilească un stil de guvernare și să guverneze într-un mod corespunzător. Miza va rămâne în continuare controlul impactului pe care tehnologia îl are asupra sistemului politic și economic în timp ce sondajele de opinie nu vor putea sa măsoare defazajul tehnologic dintre populație și autorități.

În baza sentimentului de nesiguranță și a percepțiilor guvernamentale de tip „amenințare și risc”, România va încerca să reglementeze folosirea internetului – dacă în statele dezvoltate reglementarea se produce în spiritul transparenței și al datelor deschise, în România există riscul ca guvernul să folosească tehnologia în scopuri de constrângere a cetățenilor și chiar punitive. Însă orice inițiativă de democratizare a datelor sau de transparență decizională, pornită la nivel guvernamental, va fi sortită eșecului, dacă nu are implicarea organizațiilor non-guvernamentale și a activiștilor.

 Democratizarea datelor și a informației înseamnă o modernizare a României într-un înțeles mult mai profund – înseamnă o educare a noilor generații pentru a urmări „scorul” în defavoarea „spectacolului artistic” afișat de politicienii aparent în competiție pentru voturi. Futurologul John Naisbitt, chiar dacă nu a scris explicit cartea „Megatrends” în scop politic, a fost primul care a decretat cu entuziasm ca „dreapta și stânga au murit”, în timp ce toate acțiunile sunt generate de un „radicalism de centru”. În această filosofie politică, „radicalismul” înseamnă disponibilitatea liderilor de a implementa reforme fundamentale ale instituțiilor (lucru demonstrat de recenta criza globală), în timp ce termenul de „centru” se referă la credința că soluțiile autentice necesită realism și pragmatism, nu doar idealism și emoții.

Iată cum „idealismul fără iluzii” deschide porțile pentru „open data” în lupta necontenită de reformare și eficientizare a instituțiilor, unde viitorii lideri nu vor mai vibra la emoțiile false livrate de sondajele de opinie, ci la soluțiile oferite de comunitățile virtuale și de antreprenorii sociali, pe baza unor date de amploare, analizate și colectate din “complexitatea” societății, în timp real.

Articolul a aparut pentru prima data in cartea „7 teme fundamentale pentru România”, editura RAO, mai 2014 

Ultima ora:

ObservatorVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

PoliticAndrei Caramitru: Războiul din Ucraina si problemele pe care le avem acum vin de fapt dintr-o ideologie veche

EconomieRadu Hanga: OMRO IFN îşi continuă finanţarea prin bursă şi listează obligaţiuni în valoare de 10 milioane de lei

ExternSebastian Burduja: Vă propun să marcăm ziua Europei cu un exercițiu de sinceritate

SocialManuela Catrina: Cum stati cu parolele?

EvenimenteVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

CulturaCristina Popescu: Faună protejată din Marea Neagră

EditorialRadu Puchiu: 𝗠𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe