OraNoua.ro
Publicat în 17 ianuarie 2018, 22:58 / 255 elite & idei

Bogdan Gavrilă: Klaus Iohannis se comportă ca un element de stabilitate în regiune, într-o perioadă extrem de sensibilă

Bogdan Gavrilă: Klaus Iohannis se comportă ca un element de stabilitate în regiune, într-o perioadă extrem de sensibilă

Bogdan Gavrilă pe pagina Facebook:

„Mi-am propus la începutul anului să fiu mai moderat. Acesta este motiv pentru care cred că Președintele României, Domnul Klaus Iohannis, este singura minte limpede aflată la conducerea statului:

1. Ține cont de faptul că România este o democrație iar PSD a câștigat alegerile parlamentare. Majoritatea parlamentară PSD+ALDE, fie că ne place sau nu, propune premierul.

2. Constată că PSD, marii câștigători ai alegerilor, se află într-un derapaj necontrolat care ar trebui să ne îngrijoreze pe toți. Riscurile unor urmări economice negative ale acestei crize generate, din nou, de PSD, vor fi plătite de noi toți.

3. Observă că USR + Platforma Cioloș au un joc politic complementar cu PSD. Aseară, imediat după demisia premierului Tudose, presiunea lor nu a fost pe PSD ci s-a mutat pe Președintele Klaus Iohannis. Dacian Cioloș presează pentru alegeri anticipate, în ciuda faptului că nu are în acest moment un partid funcțional, iar USR nu se dezice de ADN-ul „protestatar” pentru a propune o soluție care poate genera instabilitate.

4. Ia notă de ce se întâmplă la PNL – Ludovic Orban este într-o poziție de șah – nu poate să se poziționeze separat de USR + Platforma Cioloș, dar știe foarte bine că alegerile anticipate nu sunt o soluție. Nu ar însemna doar prelungirea stării de nesiguranță politică și instabilitate – în acest moment, niciun partid de opoziție nu are o echipă pregătită sau un plan elaborat pentru guvernare.

6. Analizează la rece – În prag de Centenar, în pregătirea Președinției Consiliului Uniunii Europene, la doar un an de la alegerile parlamentare, forțele politice se comportă iresponsabil și demonstrează incapacitatea de a guverna (PSD) și incapacitatea de a oferi o alternativă serioasă (PNL, USR, Cioloș). Guvernul este al României, la fel și Președinția Consiliului Uniunii.

7. Acționează cu celeritate – Președintele României, Domnul Klaus Iohannis are responsabilitatea de a preveni ca această nesiguranță politică să degenereze în instabilitate. Un al treilea guvern PSD, instalat rapid, este o soluție realistă în contextul în care majoritatea parlamentară nu s-a schimbat și nu există motive pentru a organiza alegeri anticipate – avem dosare mult mai mari de pregătit.

Fac un apel la PSD să facă un minim de efort pentru a-și asuma responsabilitatea guvernării și pentru a se comporta profesionist. Fac un apel la PNL, USR, Cioloș de a face opoziție responsabilă și de a pregăti alternative convingătorare, cu idei, planuri și echipe care să convingă electoratul.

Un blocaj temporar în activitatea statului nu ajută pe nimeni!

Klaus Iohannis se comportă ca un element de stabilitate în regiune, într-o perioadă extrem de sensibilă pentru toată lumea. Ar trebui să fie un exemplu pentru noi toți, pentru PSD, PNL, USR, ALDE, UDMR, PMP.”

Ultima ora:

ObservatorGeorge Butunoiu: Clasificarea şi ierarhizarea managerilor

PoliticRadu Carp: Cum arată viaţa religioasă din România în prezent?

EconomieSilviu Cerna: Teoria capitalului uman – analiza economică a educației

ExternAlexandru Grumaz: Comunitatea de Informaţii a SUA – o nouă structură

SocialMarian Staş: Planuri-cadru, 2019-2020 – doi ani încremeniţi. Disonanţă de proces, structurală. Tras de timp, pe faţă. Frică de schimbare, din cer până-n pământ. 2021, în fundătură iar?

EvenimenteRăzvan Orășanu: Politici publice în educație

CulturaIonuţ Vulpescu: De la Ziua Culturii şi Noaptea Muzeelor, la Noaptea Culturii şi Ziua Muzeelor

EditorialGeorge Butunoiu: Clasificarea şi ierarhizarea managerilor



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe