OraNoua.ro
Publicat în 23 septembrie 2015, 19:52 / 322 elite & idei

Bogdan Olteanu: IMM-urile sunt cel mai riscant debitor bancar

Bogdan Olteanu: IMM-urile sunt cel mai riscant debitor bancar

Viceguvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Bogdan Olteanu, consideră că IMM-urile sunt cel mai riscant debitor bancar, iar băncile își vor îngusta aria de creditare către acele zone unde riscurile sunt mai mici și performanța de rambursare a creditului este mai mare.

„IMM-urile sunt cel mai riscant debitor bancar. Băncile au mari dificultăți de a-și reconsolida optimismul după criză — și mari dificultăți de a-i convinge pe acționarii lor că merită să mai investească în ele, în condițiile în care li se cere să aducă bani, pentru că băncile nu au mai plătit dividende de foarte multă vreme; din America până în celelalte colțuri ale lumii, nu este o problemă românească. Băncile nu-și mai permit riscuri. Și, atunci, își vor îngusta aria de creditare către acele zone unde riscurile sunt mai mici, acolo unde performanța de rambursare a creditului este mare: credite ipotecare, credite către companiile mari, statul român, și eventual credite de consum, acolo unde marja permite acoperirea riscurilor prin volum”, a subliniat Olteanu.

Viceguvernatorul BNR consideră că, pentru IMMuri soluția este cea referitoare la construcția unui mecanism de garantare,
„care să acopere o realitate tristă: companiile mici și mijlocii din România sunt subcapitalizate”.

„Până în 2008 a fost o perioadă frumoasă, veselă, în care banii produși în mari cantități s-au dus către o viață frumoasă, absolut natural, absolut normal, nu este nimic de reproșat în asta.

Era prima oară când puteam să sperăm la o viață frumoasă fiecare dintre noi. Când unii oamenii își luau primul frigider, primul televizor — și de asta s-au îndatorat, nu pentru că erau lacomi, cum mai spun unii, alții — nu pentru că erau iresponsabili — ci pentru că vedeau în stânga, în dreapta că este normal să ai frigider și televizor într-o societate europeană — când oameni care reușiseră în afacerea lor considerau că este vremea după ce au tras 15 ani să își ia mașină, să își ia casă, privind și ei în jur și văzând că așa se face… A doua oară probabil că vom fi mai măsurați și vom economisi mai mult și vom cheltui mai puțin. Ceea ce deja se întâmplă: rata de economisire a crescut dramatic în criză”, a adăugat viceguvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Bogdan Olteanu.

Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate (FNF) și Centrul pentru Analiză și Dezvoltare Instituțională Eleutheria (CADI)
au organizat marți conferința cu tema ‘Creșterea economiei românești prin dezvoltarea IMM-urilor’.

Ultima ora:

ObservatorOvidiu Nahoi: România, în fața unei șanse istorice. Putem face saltul spre dezvoltare?

PoliticOvidiu Nahoi: România, în fața unei șanse istorice. Putem face saltul spre dezvoltare?

EconomieDaniela Şerban: Cum va merge bursa

ExternAndreea Paul: Industria 6.0. O lecție de viziune finlandeză

SocialSorin Cîmpeanu, ales preşedinte al Agenţiei Universitare a Francofoniei

EvenimenteAntonia Colibășanu, la lansarea volumului ‘Pandemia si Economia – Ce urmează?’ de acad. D. Daianu

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialRadu Craciun: Teoria absurduluiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe