OraNoua.ro
Publicat în 29 octombrie 2014, 16:27 / 289 elite & idei

Bogdan Olteanu: Inflația va coborî sub pragul de două procente la finalul anului

Bogdan Olteanu: Inflația va coborî sub pragul de două procente la finalul anului

Inflația în luna decembrie va fi mai mică decât prognoza de 2,2% din luna iulie dar mai mare decât nivelul de 1,5% înregistrat în luna septembrie, a declarat joi pentru Bloomberg viceguvernatorul Băncii Naționale a României, Bogdan Olteanu.

De asemenea, Bogdan Olteanu a mai spus că la ședința de luna viitoare Banca Națională a României va examina dacă factorii care țin sub control inflația sunt suficienți pentru a permite BNR să urmeze tendința de relaxare a politicii monetare din zona euro și Europa Centrală și de Est.

‘Ne confruntăm cu cel mai scăzut nivel al inflației din ultimii 25 de ani, care este însă în continuare mai mare decât în alte țări’, a spus Bogdan Olteanu. BNR ‘va examina noua realitate generată de existența unor dobânzi foarte, foarte mici nu doar la nivelul BCE dar și în țările vecine’, a adăugat viceguvernatorul BNR.

Pentru a stimula creșterea economică, comitatul de politică monetară de la BNR a decis luna trecută să reducă dobânda de referință la nivelul record de 3%. Cu toate acestea, România are în continuare cea mai mare dobândă de politică monetară din rândul noilor state membre ale Uniunii Europene. De exemplu, la începutul acestei luni Banca centrală a Poloniei a redus dobânda de bază la nivelul record de două procente și nu a exclus o nouă relaxare.

Potrivit lui Bogdan Olteanu embargoul introdus de Rusia față de importurile de produse alimentare din statele membre UE ‘este simțit în mod direct în România’ în special în rândul costurilor alimentelor având în vedere că exporturile destinate Rusiei trebuie redirecționate spre piețele europene, ceea ce conduce la diminuarea prețurilor. În plus, scăderea prețului petrolului are și ea un efect benign asupra României, un importator de energie, a mai spus oficialul BNR.

Cu toate acestea, Bogdan Olteanu a apreciat că România nu va înregistra o deflație anul viitor deoarece este foarte rar să ai o recoltă bună timp de doi ani la rând și, în plus, unele prețuri administrate vor trebui să fie ajustate în sus în următorii doi ani. ‘Importăm o inflație scăzută și suntem sub influența unor prețuri scăzute la alimente în UE. Însă nu cred că este posibil ca România să înregistreze un proces de deflație’ a spus Bogdan Olteanu. Acesta a reiterat că ținta de creștere economică a BNR pentru acest an este două procente, pe baza cifrelor referitoare producția industrială. ‘Economia ar putea să crească cu două până la trei procente anul viitor’ a mai spus viceguvernatorul BNR.

Ultima ora:

ObservatorClaudiu Butacu: România nu poate lipsi de la Solar Decathlon!      

PoliticAntal Lorant: Yesterday we discussed and voted on an important law!

EconomieDaniela Șerban: Companiile incluse în BET AeRO vor fi punctate din acest an pentru interacțiunea cu investitorii, prin indicatorul VEKTOR

ExternMarco Badea: 84 de zile de când a început războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina

SocialAndreea Paul: Meseriile viitorului pentru copilul meu

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a organizat prima ediție a conferinței internaționale în domeniul diplomației cibernetice – „Building global digitalisation: creating trust & security through cyber diplomacy”

CulturaDan Mircea Cipariu: Blues & poetry performance, în spațiul La Cave de Bucarest

EditorialMihai Anghel: Domeniile regale ale sufletuluiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe