OraNoua.ro
Publicat în 25 mai 2016, 16:22 / 283 elite & idei

Bogdan Olteanu: Nimeni nu-i împiedică pe cetățeni să apeleze la o bancă nerezidentă dacă oferă condiții mai bune

Bogdan Olteanu: Nimeni nu-i împiedică pe cetățeni să apeleze la o bancă nerezidentă dacă oferă condiții mai bune

Serviciile circulă liber în Uniunea Europeană și nimeni nu-i împiedică pe cetățeni să apeleze la o bancă nerezidentă în România dacă aceasta oferă condiții mai bune decât una rezidentă, a declarat luni Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR, într-o conferință de specialitate.

„Serviciile circulă liber în UE. Nimeni nu-i împiedică pe cetățeni să apeleze la o bancă nerezidentă în România dacă oferă condiții mai bune ca urmare a cadrului legislativ decât o bancă rezidentă”, a spus Olteanu.

Potrivit acestuia, România are o creștere economică ‘măricică’ după standardele de astăzi, bazată exclusiv pe sectorul privat.

„Eu am auzit „Nu puteți voi crea cât putem noi distruge”. Eu așa văd în mare măsură modul în care se așează elefantul în magazinul de porțelanuri și care de multe ori riscă să compromită eforturi remarcabile ale sectorului privat. Ca să dau un exemplu, avem de câțiva ani creștere măricică în România după standardele de azi bazată exclusiv pe sectorul privat. Sectorul public nu a făcut nici investiții, nici cheltuieli, nici reglementări de încurajare a dezvoltării economice. Deci sectorul privat are resurse majore. Nu este bine să provocăm sectorul (public — n.r.) să arate că poate să distrugă mai mult decât resursele sectorului privat de a crea”, a afirmat viceguvernatorul BNR.

De asemenea, el a mai afirmat că lucrul cel mai interesant și perspectiva cea mai importantă pentru sectorul financiar ar fi ca acest mediu al dobânzilor să continue.

„Lucrul cel mai interesant, perspectiva cea mai importantă ar fi pentru sectorul financiar, în general, și pentru cel bancar probabilitatea ca acest mediu al dobânzilor să continue. Din ce aud, din ce înțeleg, nu vorbim de piața românească — noi suntem în tendință globală — dar ultimele poziții pe care le-au avut analiștii, americani de marcă, vorbim de ani și ani în care dobânzile să fie undeva foarte jos, nici pe departe la limitele cu care ne-am obișnuit. Asta are două implicații semnificative. Una este dramatică asupra industriilor financiare tip asigurări și pensii private. Ei nu pot funcționa în paradigma lor actuală decât pe bază de randamente ale unor titluri sigure. A doua (implicație — n.r.) este complicată și este vorba de o schimbare de abordare pentru băncile comerciale. Ele sunt în situația în care marjele din politicile de depozite/ credite să nu se îngusteze, pe de altă parte într-o constrângere de reglementare în condițiile în care reglementarea la nivel global, internațional referitoare la comisioane din operațiuni le împinge permanent pe acestea în jos. În momentul în care veniturile din dobânzi coboară din rațiuni economice iar veniturile din comisioane coboară din rațiuni de voință politică e o provocare foarte interesantă pentru bănci să vedem de unde o să producă acele venituri din care să plătească dividende, care să-i convingă pe acționari că merită să aducă în continuare capitaluri”, a mai afirmat Olteanu.

Ultima ora:

ObservatorMihai Toader-Pasti: Nu m-am mai simțit așa pesimist politic de când cu OUG13

PoliticMihai Toader-Pasti: Nu m-am mai simțit așa pesimist politic de când cu OUG13

EconomieCosmin Ghiță: Avem în derulare investiţii de 9 miliarde de euro şi ne dorim să identificăm tineri pasionaţi şi dedicaţi pe care să îi sprijinim să ajungă experţii de mâine şi să îi păstrăm în ţară

ExternBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

SocialGeorge Butunoiu: Asistentă de 47 de ani sau de 26?

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaMireille Rădoi, Flaviu George Predescu: Lansare de carte „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Gavrilă | Strada de C’Arte

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe