OraNoua.ro
Publicat în 6 noiembrie 2013, 21:04 / 209 elite & idei

Bogdan Olteanu: Uniunea și rezoluția bancară europeană, un pas necesar

Bogdan Olteanu: Uniunea și rezoluția bancară europeană, un pas necesar

Uniunea bancară europeană este un pas evident și necesar, ca și mecanismul rezoluției bancare, a arătat, vineri, viceguvernatorul Băncii Naționale a României, Bogdan Olteanu, în conferința „Key Legal Aspects of Bank Resolution”, consacrată mecanismelor juridice de contracarare a efectelor crizei financiare în sistemul bancar.

„Se consideră că acest mecanism este necesar. Noi credem în acest mecanism la Banca Națională. Uniunea bancară este un pas evident și necesar, iar un mecanism comun de rezoluție este parte integrantă a acestei Uniuni Bancare și el trebuie implementat și convenit de cât mai multe țări membre ale Uniunii Europene. Este vorba de țările care nu sunt în uniunea monetară, pentru că cele care sunt nu mai au libertatea de a alege sau nu să aplice mecanismul”, a spus Bogdan Olteanu.

Comisia Europeană a propus un mecanism unic de rezoluție pentru Uniunea Bancară, care să completeze mecanismul unic de supraveghere din 2012. Mecanismul rezoluției bancare este menit să centralizeze competențele cheie și resursele, pentru a gestiona eșecul oricărei bănci din zona euro și din alte state membre participante la Uniunea Bancară.

Viceguvernatorul BNR a arătat că s-au produs schimbări majore în sistemul bancar european, care necesită o nouă abordare și reglementări adecvate.

„În ceea ce privește rezoluția bancară sunt importante două lucruri. Tot ceea ce am învățat în ultimii zece ani, am practicat și am aplicat în realitate nu mai este valabil. Când discutăm despre Codul Insolvenței, despre capitolul falimentelor bancare, spuneam că, probabil, acesta nu se va mai aplica. Eu personal, cel puțin, nu simt că o să vedem falimente normale și legea normală nu se va aplica asupra falimentelor băncilor în viitor, pentru că sistemul care prinde formă, în urma crizei, ne-a arătat că externalitățile negative sunt atât de copleșitoare, încât rezoluția bancară trebuie gestionată diferit. Al doilea punct este că noi am fost provocați foarte serios să reușim să prețuim noi sisteme în țările noastre, autoritățile din țările noastre să acționeze împreună cu structura pentru a înființa un nou mecanism de rezoluție bancară, de vreme ce toți ar trebui să implementăm pentru aceasta noi legi, unii dintre noi am putut chiar să aplicăm parte din aceste legi”, a explicat vicepreședintele BNR.

Olteanu a subliniat că s-a muncit foarte mult pentru a fi proiectat noul cadru european de rezoluție bancară, „un cadru temporar, tranzitoriu”, considerând că este de așteptat ca ulterior să fie aplicat un nou mecanism de rezoluție valabil în toată Europa.

„Ne confruntăm cu mai multe nivele de reglementări. Unul îl constituie reglementările naționale. Al doilea este directiva rezoluției bancare, al treilea nivel este participarea noastră la procesul proiectării unui mecanism integrat. Totul se întâmplă în paralel, simultan și în momente în care am putea fi forțați să implementăm acest mecanism, nu doar să-l discutăm. Sunt vremuri relativ grele în care tu trebuie să proiectezi legi, fără să le încerci, legi scrise în weekend, și implementate imediat, tot în weekend”, a spus Bogdan Olteanu, în conferința organizată de BNR, în seria de colocvii juridice ale Băncii Naționale.AGERPRES/(A-autor: George Andrei, editor: Andreea Marinescu)

Ultima ora:

ObservatorMarian Staș: În România vor funcționa 60 de școli-pilot unde elevii își vor putea alege o parte din materiile de studiu

PoliticCristian Diaconescu, în vizită de lucru în județul Alba

EconomieTraian Halalai: Focus pe identificarea de soluții pentru sprijinirea militarilor veterani din teatrele de operații

ExternTeodor Baconschi: Regimurile din China și Rusia joacă pe ideea că indivizii preferă prosperitatea înaintea drepturilor

SocialMarian Staș: În România vor funcționa 60 de școli-pilot unde elevii își vor putea alege o parte din materiile de studiu

EvenimenteAdrian Hatos, la evenimentul DEVISE – The 3rd Digital Session of EYP Romania – intitulat „Democracy as our sole future”

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialBarbu Mateescu: O dispută din care câștigă o singură persoană și un singur partidClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe