OraNoua.ro
Publicat în 18 decembrie 2013, 21:00 / 588 elite & idei

Cristian Bușoi: Intenția medicilor de familie de a trimite pacienții la ANAF pentru a lua adeverință fiscală este un abuz

Cristian Bușoi: Intenția medicilor de familie de a trimite pacienții la ANAF pentru a lua adeverință fiscală este un abuz

Președintele CNAS, Cristian Bușoi, a declarat vineri că medicii de familie vor comite un abuz dacă vor elibera rețete compensate cu 90% din lista B pentru pacienții cu venituri între 0 și 700 de lei numai în schimbul unei adeverințe fiscale.

„Toate recuperările de sume imputate medicilor de familie se bazează pe decizia Curții de Conturi, care ne obligă să facem aceste acțiuni. În caz contrar vor fi pasibili de pedepse, inclusiv penale. În ceea ce privește medicamentele compensate pentru pacienți cu venituri de până la 700 de lei numai din pensii, astăzi trimitem către ministrul Sănătății și Guvern o propunere de modificare a hotărârii de guvern care să stipuleze veniturile fiscale de până la 700 de lei și a lua ca an de referință anul fiscal anterior încheiat, să vedem dacă propunerea va fi acceptată de către Finanțe. Astfel, se va ști foarte clar din timp care sunt veniturile pentru anul anterior. Dacă vom modifica legislația și vom spune ‘sunt eligibili pentru a primi rețete compensate 90% pensionarii care au venituri fiscale numai din pensie până la 700 de lei pe lună’ și spunem că ‘referința se va face la nivelul anului anterior fiscal’, noi credem că problemele nu vor mai exista”, a declarat, pentru AGERPRES, președintele CNAS.

În ceea ce privește centrele de permanență, somate de Curtea de Conturi să ramburseze anumite sume, Bușoi a reamintit că instituția pe care o conduce a acționat în justiție decizia Curții de Conturi, dar este o hotărâre definitivă și irevocabilă în justiție și singura soluție este aplicarea legii.

„Noi nu avem o soluție pe baza legii și, dacă Societatea Medicilor de Familie are o soluție, suntem foarte interesați să vedem dacă are sau nu bază legală. În aceeași situație de a aplica strict legea suntem și în probleme rețetelor care se eliberează pentru pacienții internați, dar care figurează și cu rețete de la medicii de familie. Nu avem nicio soluție legală de a ocoli această chestiune, dacă medicii de familie au o soluție legală, suntem mai mult decât interesați să o luăm în calcul”, a explicat Cristian Bușoi.

El a subliniat că medicul de familie trebuie să ia declarație pe propria răspundere de la pacienții din această categorie.

„Cei care au luat declarații nu trebuie să plătească nimic, pentru că fiind declarație pe propria răspundere trebuie să se îndrepte împotriva celui care a dat declarația, în speță pacientul. Ori de câte ori eliberează o rețetă medicul de familie trebuie să ceară talon de pensie și declarație pe propria răspundere”, a punctat Bușoi.

Șeful CNAS a adăugat că ideea de a îi trimite pe pacienți la ANAF pentru a lua adeverință fiscală „este un abuz”.

„Nu scrie niciunde în norme sau în altă parte că trebuie să ia declarație de la ANAF. Spune talonul de pensie și declarație pe propria răspundere. Dacă vom modifica hotărârea de guvern așa cum am propus noi astăzi, lucrurile se vor simplifica și le vor găsi direct în Sistemul Unic Integrat Național”, a precizat președintele CNAS.

Oficialul s-a declarat deschis dialogului cu medicii de familie pentru a rezolva aceste probleme.

Medicii de familie au anunțat vineri, într-o conferință de presă, că de la 15 ianuarie nu vor mai elibera rețete compensate cu 90% din lista B pentru pacienții cu venituri de până la 700 de lei, decât dacă vor aduce o adeverință fiscală de la ANAF.

Situația este generată de faptul că organele de control au depistat recent că unii pensionari beneficiau de medicamente compensate, deși veniturile lor depășeau plafonul stabilit prin lege, iar medicii de familie sunt trași la răspundere.

Medicii de familie au ridicat și problema sumelor pe care centrele de permanență trebuie să le înapoieze Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pentru serviciile prestate, conform unei decizii a Curții de Conturi, ei amenințând cu închiderea acestora.

În urma unui control al Curții de Conturi pentru perioada 2009-2011, centrele de permanență au primit notificări să restituie sume cuprinse între 20.000 de lei și 120.000 de lei, a explicat dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie și responsabil pentru centrele de permanență din județe.

Reprezentanții medicilor de familie au adus în discuție și faptul că tot ei trebuie să elibereze rețete pentru pacienții cu boli cronice internați în spital cu alte afecțiuni.

Ultima ora:

ObservatorMircea Geoană: Trebuie să reinvestim în apărarea noastră. Combinația dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord este foarte complicată

PoliticMircea Geoană: Trebuie să reinvestim în apărarea noastră. Combinația dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord este foarte complicată

EconomieCristian Popa: La mulți ani, National Bank of Romania! Sunt onorat să fac parte din istoria ta!

ExternIulian Chifu: Blestemul liderilor încastrați în politicile de război. Cazurile Putin și Netanyahu

SocialCsibi Magor: Cel mai mic task ne poate încărca în momentele în care înțelegem sensul acțiunilor noastre

EvenimenteVictor Vevera, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

EditorialAlexandru Grumaz: Teoria Dominoului

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitat, Tudor Giurgiu (sezonul 3, episodul 30)Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe