Carmen Moldovan: Despre ouă, castraveţi şi logica simplă, cu Stelian Fuia

Nici n-a apucat bine să se instaleze în fotoliul de ministru, că noul ministru al Agriculturii a şi devenit subiect de amuzament. Nu i-a trebuit mult timp să capete în presă faima de “ministrul Cotcodac”. Afirmaţia „Găina nu este o fabrică pe care să o închizi şi să nu mai facă ouă, ci este un organism viu care face ouă”, a făcut deja carieră. Avem aşadar la portofoliul Agriculturii, unul dintre cele mai serioase şi importante ministere pentru România, o nouă muză care ne amuză. Cât să mai aştepte oare agricultura românească să fie luată în serios de propriul ministru?!
Preţul ouălor a crescut cu 50%. Mai mult, există supermarketuri în care acest produs alimentar nici nu se găseşte. Şi, firesc, vrem să aflăm de la ministrul Agriculturii care sunt cauzele şi ce soluţii are pentru rezolvarea problemei. Întrebat de jurnalişti care este explicatia, ministrul Fuia a susţinut că nu are informaţii în acest sens şi că pe piaţă trebuie să existe în continuare ouă deoarece găinile nu sunt “o fabrică pe care să o închizi”.
Nu ştiu care sunt cauzele dublării preţului la ouă. Patronatul din domeniul creşterii păsărilor spune că de vină ar fi prevederea Uniunii Europene care constrânge crescătorii să nu mai vândă ouă până nu modernizează cuştile găinilor; în aceste condiţii, oferta a scăzut puternic şi, în consecinţă, preţurile au crescut. Mai mult, se ştie că România importă ouă din alte state membre UE, în special din Polonia, care la rândul său are dificultaţi în a-şi moderniza cuştile, motiv pentru care importurile României au fost afectate. Greu pentru domnul ministru să pună cap la cap aceste informaţii şi să ofere o explicaţie de bun simţ, nu?
Se estimează că preţul legumelor se va dubla în luna martie, din cauza frigului prelungit. Şi, fireşte, oamenii sunt îngrijoraţi. Ministrul agriculturii nu e! Domnia sa este optimist şi este de părere că preţul legumelor nu va fi afectat, doar că o să avem mai puţine legume pe piaţă. Cum adică oferta de legume va scădea, dar preţurile nu vor creşte? Domnul acesta decide politica agricolă a României?
A început-o bine domnul ministru “Cotcodac” (numit de presă aşa, nu de mine). Şi despre agricultura românească, în general, domnia sa are o imagine la fel de optimistă. Spunând că ţăranul român nu moare de foame, Fuia nu face decât să-l copieze pe Traian Băsescu, care, în 2010, i-a spus unei bătrâne de la ţară să nu se plângă că se taie pensia, că la ţară nu moare nimeni de foame.
Această lipsă totală de legătură cu realitatea ar putea fi amuzantă, dacă n-ar fi tragică. Si dacă nu am şti că domnul acesta se află în postura de a lua decizii importante, care să afecteze şi mai mult viaţa agricultorilor români.
Articol publicat pe www.carmenmoldovan.ro
Ultima ora:

ObservatorGruia Stoica: Mă bucur să anunț un nou capitol pentru GRAMPET Group și pentru țara noastră

PoliticCătălin Predoiu, privind amânarea aderării la Visa Waiver: Nu este o chestiune legată de România. SUA își reevaluează programele privind migrația

EconomieGruia Stoica: Mă bucur să anunț un nou capitol pentru GRAMPET Group și pentru țara noastră

ExternMihai Covaliu: COSR – Sprijin din partea Comisiei Europene pentru organizarea FOTE Brașov 2027

SocialDaniel David va prezenta în luna mai un „diagnostic” al sistemului de educație, bazat pe datele furnizate de OCDE: „Aderarea la OCDE este un proiect de țară”

EvenimenteOvidiu Raețchi: Am avut marea bucurie de a găzdui la Ambasada României în Japonia 在日ルーマニア大使館 prezentarea pe care ambasadorul Republicii Moldova, E.S. dl. Dumitru Socolan, a sustinut-o în fața ambasadorilor statelor NATO

EditorialAlexandru Grumaz: Tratativele de pace în Ucraina au început la Jeddah! Ce înseamnă noile cerințe puse de Putin pe masa negocierilor

CulturaMireille Rădoi: Biblioteca Centrală Universitară ‘Carol I’ – simbol al aspirațiilor intelectuale ale României
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe