Carmen Moldovan – Dezbatere la nivelul UE: Dreptul la apă curată și salubritate

Cifrele privind calitatea apei în țările lumii sunt, fără îndoială, alarmante: 884 de milioane de oameni nu au acces la apă curată și mai mult de 2,6 miliarde nu au acces la sisteme de salubrizare corespunzătoare. Consecințele imediate ale acestor cifre sunt acelea că 1,5 milioane de copii sub 5 ani mor anual și 443 de milioane de zile școlare sunt pierdute în fiecare an, ca urmare a bolilor provocate de apa impura și lipsa unei salubrizări corespunzătoare.
Cifrele spun totul, iar ONU a remarcat deja acest lucru recunoscând în 2010, dreptul la apă și salubrizare pentru toți. Adunarea Generală a ONU recomanda atunci ca statele și organizațiile internaționale să găsească soluții și resurse financiare pentru ca apa să fie sigură și curată. Dar implementarea efectivă a acestui drept nu a putut fi realizată, atâta timp cât la nivel comunitar legislația nu o permite. Din acest punct de vedere, inițierea unor dezbateri la nivelul Uniunii și a instituțiilor ei este binevenită.
Ajungerea la un consens la nivel comunitar pe această temă este importantă, mai ales pentru lărgirea accesului la serviciile de apă şi salubrizare în toată lumea. Cum? Prin includerea realizării accesului universal la serviciile de apă şi salubrizare în politica UE de dezvoltare şi prin atribuirea unei ponderi mai mari în cadrul Asistenţei oficiale pentru dezvoltare (AOD) acordate pentru îmbunătăţirea serviciilor de apă şi salubrizare.
Remarc, nu în ultimul rând, că la numai câteva luni de la intrarea în vigoare a posbilității ca cetățenii europeni să lanseze inițiative europene, sunt înregistrate la nivel comunitar deja 6 inițiative. Sunt plăcut impresionată să constat că una dintre aceste prime inițiative are ca obiect o temă importantă de mediu și că plecând de la o problemă semnalată de cetățeni se vor crea premisele unei dezbateri.
Articol publicat pe www.carmenmoldovan.ro
Ultima ora:

ObservatorTheodor Paleologu: Un nou podcast al Casei Paleologu – „D’ale antropologiei” cu Alec Bălășescu.

PoliticKelemen Hunor: Politică trebuie să faci într-un singur moment, când te pregăteşti de alegeri

EconomieRamona Jurubiță: „Toate trendurile care erau latente s-au accelerat și sunt vizibile acum. Noi le vedem”

ExternOvidiu Nahoi: Lungul drum către „normalizare” între Serbia și Kosovo

SocialVlad Mixich: Nu mai am nicio îndoială că trăim acel punct istoric de inflexiune care este egalat ca importanță doar de evenimente ca descoperirea roții, a scrisului sau a electricității

EvenimenteAndreea Paul: Despre VIITORUL copiilor noștri

CulturaFlaviu George Predescu: Scriere creativă Verbum, la Cugir – Un veritabil schimb de idei între generații

EditorialAlexandru Lăzescu: Cum a apărut criza bancară din America și cum ne-ar putea afecta
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe