Adriana
Publicat în 3 aprilie 2012, 10:59 / 194 elite & idei

Carmen Moldovan cere desecretizarea contractului de privatizare a societăţii Cupru Min

Carmen Moldovan cere desecretizarea contractului de privatizare a societăţii Cupru Min

Presedintele Forumului National al Ecologistilor (FNE) din PSD, deputatul Carmen Moldovan, solicita Ministerului Economiei desecretizarea tuturor informatiilor referitoare la privatizarea societatii Cupru Min, care are drepturi de exploatare pentru 60% din resursele de cupru ale Romaniei.
Deputata PSD solicita dezvaluirea tuturor datelor privitoare la valoarea companiei (estimata ca fiind mult mai mare decat pretul efectiv al tranzactiei), precum si la obligatiile pe care noul proprietar le are prin contract.

In mod concret, Carmen Moldovan solicita de urgenta transparentizarea informatiilor legate de valoarea reala a companiei, ‘in conditiile in care presa si expertii sugereaza ca aceasta ar fi de zeci sau sute de ori mai mare decat pretul platit efectiv in cadrul tranzactiei’, precum si obligatiile noului proprietar, statuate in contract, in conditiile in care oficialii statului roman se contrazic flagrant cu privire la acestea’.
‘Statul roman trebuie sa cunoasca valoarea unui zacamant natural, iar publicul are dreptul sa afle aceasta estimare. (…) Lucian Bode, ministrul Economiei, sustine ca firma care a castigat licitatia este obligata prin contract sa acopere cheltuielile de mediu si sa mentina locurile de munca, in timp ce Florin Vladan, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), a afirmat ca in contractul de privatizare a Cupru Min nu aveau cum sa fie prevazute obligatii de continuare a activitatii, de dezvoltare si de realizare a unor investitii. Cum este posibil ca doi oficiali implicati direct in aceasta tranzactie sa sustina puncte de vedere complet opuse? Cine are dreptate si care este adevarul?’, a afirmat Carmen Moldovan.
Strategia de privatizare a societatii Cupru Min Abrud a fost aprobata prin hotarare de guvern, iar privatizarea a fost cuprinsa ca angajament in scrisoarea de intentie in cadrul Aranjamentului Stand-By de tip preventiv dintre Romania si Fondul Monetar International, avand ca termen de realizare finalul lunii aprilie 2012.

Articol publicat pe www.jurnalul.ro

Ultima ora:

ObservatorCristina Popescu: Femei celebre din România

PoliticKlaus Iohannis, ședință pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență

EconomieAdrian Hatos: Proiectul bugetului de stat pe anul 2021 așază economia românească pe principii liberale: investiții, reforme, creștere economică.

ExternBogdan Aurescu: nominalizarea lui Andrei Muraru în funcţia de ambasador în SUA este „o alegere excelentă”

SocialIulian Crăciun: Despre scandalul exmatriculării studenților la Drept

EvenimenteNicole Moț: Invitație lansare de carte

CulturaCristina Popescu: Femei celebre din România

EditorialIuliana Stan: Femeia si puterea. Gender balance si succes personalClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe