OraNoua.ro
Publicat în 10 ianuarie 2012, 19:43 / 561 elite & idei

Catalin Predoiu a prezentat obiectivele strategice in 2012 pentru MJ si sistemul judiciar

Catalin Predoiu a prezentat obiectivele strategice in 2012 pentru MJ si sistemul judiciar
+ Justitie • + Observator

Ministrul Catalin Predoiu a facut joi, 5 ianuarie 2012, o declaratie de presa privind obiectivele strategice pentru Ministerul Justitiei si sistemul judiciar in anul 2012:

“Bună ziua tuturor!

Înainte de toate, doresc să vă urez „La mulţi ani, sănătate şi împliniri în noul an 2012!”

Voi prezenta astăzi o scurtă declaraţie privind obiectivele ministerului, dar şi ale sistemului judiciar în general în anul 2012, potrivit viziunii mele şi a echipei pe care o conduc la Ministerul Justiţiei.

x

Primul meu mesaj se îndreaptă către magistraţi, cei care săvârşesc direct actul de Justiţie.

Anul 2012 este unul crucial pentru Justiţia română.

Cadrul normativ fundamental aplicabil reformei este elaborat de Ministerul Justiţiei şi în bună măsură adoptat de Parlament.

În anul 2012 vom pune în aplicare şi noul Cod de procedură civilă. Vom propune data de 1 iunie 2012 pentru intrarea în vigoare.

În luna iulie 2012 vom primi un Raport de evaluare a celor 5 ani de desfăşurare a Mecanismului de Cooperare şi Verificare.
Anunturi JURIDICE.ro
– Evenimente
– Recrutare

Anul 2012 se anunţă dificil economic, avem nevoie de investiţii, care la rândul lor au nevoie de jurisprudenţă unitară în cauzele civile şi penale, de termene previzibile şi rezonabile, de eradicarea corupţiei şi egalitate de şanse.

Dificultăţile economice vor favoriza creşterea infracţionalităţii. Riposta Justiţiei trebuie să fie promptă şi adecvată. Se impune o ripostă mai eficientă contra evaziunii fiscale.

Se impune o aplicare mai fermă a legii penale. Se impun sancţiuni drastice împotriva criminalităţii de orice fel,  în special a celei organizate.

Avem nevoie de sancţiuni disuasive în cazurile de corupţie, mică şi mare. Nu putem continua să purtăm eticheta de ţară coruptă.

În această perspectivă avem nevoie, mai mult decât oricând, de profesionalism şi integritate în Justiţie.

Magistraţii trebuie să-şi continue activitatea cu curaj, dar şi cu profesionalism. Avem nevoie de o şi mai bună calitate în desfăşurarea anchetelor şi judecăţilor.

Cetăţenii trebuie să capete şi mai multă încredere că legea se aplică indiferent de condiţia persoanei, bogat sau sărac, român sau străin, magistrat, notar, executor judecătoresc, funcţionar de stat  sau de companii transnaţionale, politician sau simplu prestator de muncă fizică.

Legea trebuie aplicată energic celor care săvârşesc infracţiuni în mod organizat, interlopilor, traficanţilor de persoane, mafioţilor de tot felul, mari sau mici, legaţi sau nu de politic.

Justiţia trebuie să cureţe statul şi societatea civilă de tentaculele infractorilor profesionişti.

Justiţia trebuie să garanteze mai eficient siguranţa cetăţeanului.

Combaterea corupţiei trebuie să continue în mod susţinut, inclusiv politic, prin adoptarea de către Parlament a instrumentelor legale necesare, prin alocarea fondurilor, prin prezervarea independenţei Justiţiei, prin sprijin public deschis.

Magistraţii cinstiţi şi profesionişti trebuie să aibă curaj, să aibă încredere că ceea ce s-a început nu se va opri, că eforturile lor vor prevala.

Dar ei trebuie să militeze şi pentru o nouă mentalitate în sistemul judiciar, pentru o nouă atitudine.

Aş vrea să le spun tuturor magistraţilor: respectaţi-vă statutul, sunteţi arbitrii societăţii, deci trebuie să fiţi deasupra oricăror bănuieli!

Sunt convins că magistraţii profesionişti şi corecţi, care reprezintă cu certitudine marea majoritate în sistemul judiciar, vor înclina balanţa în favoarea profesionalismului şi a integrităţii în sistemul judiciar, deşi vremurile sunt grele şi vor fi, poate, şi mai grele.

În ceea ce ne priveşte, Ministerul Justiţiei va continua să fie echidistant politic şi să se abţină de la orice ingerinţe în desfăşurarea anchetelor penale şi a judecăţilor, aşa cum s-a procedat şi până în prezent.

sursa: http://www.juridice.ro/181148/catalin-predoiu-a-prezentat-obiectivele-strategice-in-2012-pentru-mj-si-sistemul-judiciar.html

Ultima ora:

ObservatorAlexandra Dobre: Pe 10 decembrie, intre orele 10.00 – 16.00, in cadrul Bibliotecii Nationale te astept la Bazarul de Craciun

PoliticVictor Negrescu: Trebuie să ne asigurăm că Austria rămâne izolată și că alte state nu se vor opune aderării României la Schengen

EconomieAndrei Caramitru: Problema pensiilor si a forței de munca. Si de ce vom deveni in 20 de ani o țara daco-asiatică

ExternMarco Badea, despre summitul ONU pentru climă

SocialLigi Deca, despre rezultatele la testele PISA: Nu am înregistrat pierderi semnificative în performanţele elevilor

EvenimenteAlexandra Dobre: Pe 10 decembrie, intre orele 10.00 – 16.00, in cadrul Bibliotecii Nationale te astept la Bazarul de Craciun

EditorialCristian Grosu: Banalul dolar și conștiința europeană

CulturaDan Mircea Cipariu: Lectură publică la Liceul Teoretic Național din BucureștiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe