Adriana
Publicat în 26 martie 2012, 23:16 / 634 elite & idei

Catalin Predoiu catre magistrati: Schimbati-va mentalitatea!

Catalin Predoiu catre magistrati: Schimbati-va mentalitatea!
how to get your ex girlfriend back

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat miercuri, in cursul unei intalniri cu oficiali americani, ca legile adoptate vor da rezultate bune numai daca magistratii isi vor schimba mentalitatea. „Oricate legi am adopta, ele vor produce schimbari depline numai in masura in care se va forma o noua mentalitate in sistemul judiciar, care sa vada in schimbarile legislative adresate sistemului o provocare si nu o corvoada, sa perceapa integritatea ca pe o conditie a bunei functionari a acestuia, sa accepte parteneriatul cu alte puteri ale statului in administrarea si operarea sistemului, plecand de la independenta, responsabilitate si suprematia legii”, a declarat ministrul roman al Justitiei, Catalin Predoiu, in cursul unei intalniri cu ambasadorul Statelor Unite in Romania, Mark Gitenstein, si cu procurorul general al statului federal Delaware, Beau Biden.

In cadrul reuniunii de miercuri, oficialii au discutat, printre altele, despre stadiul reformelor in sistemul judiciar, despre Stratregie Nationala Anticoruptie si despre un program de cooperare in cadrul caruia magistrati romani sa poata vizita tematic o serie de instante din Delaware.

„Am discutat cu Procurorul General al statului Delaware despre schimbul de experienta si bune practici care ar putea fi organizat intre magistrati romani si judecatori si procurori americani. Un astfel de program ar putea fi directionat pe chestiuni de etica, deontologie profesionala, integritate, relationarea dintre puterile statului, management si leadership. Cred ca ar fi interesant pentru tinerii magistrati din Romania sa vada la fata locului cum functioneaza independenta si responsabilitatea judecatorilor si procurorilor americani, cum sunt conduse instantele, cum se relationeaza cu reprezentantii altor puteri”, a spus Predoiu.

Ministrul a subliniat ca, desi cooperarea stransa cu CE, „cu statele membre UE, cu SUA si alte state din clubul euro-atlantic” asigura un sprijin important pentru justitia romana, guvernul promoveaza reformele pentru ca este convins „de nece

how to get your ex girlfriend back

sitatea lor”, nu numai pentru ca si-a asumat „formal programe precum Mecanismul de Cooperare si Verificare”.
„Obiectivele noastre de reforma au depasit amploarea obiectivelor Mecanismului de Cooperare si Verificare. Justitia noastra avea si are nevoie de Coduri noi, de un nou sistem de raspundere disciplinara, de noi standarde de integritate si acestea sunt obiective strategice ale Ministerului Justitiei si ale Consiliului Superior al Magistraturii, pentru ca vor provoca, in anii care vin, schimbari in bine in ansamblul sistemului si in profunzimea sa”, a insistat el.
„Avem acum aceste legi si strategii, e momentul sa ne concentram pe punerea lor in aplicare. Asa cum am comunicat permanent Consiliului Superior al Magistraturii, inclusiv in cursul anului 2011, Executivul va fi pregatit sa sprijine financiar in continuare aceste reforme, pe masura ce implementarea lor de catre CSM va reclama acest sprijin”, a adaugat Predoiu.

La randul lor, oficialii americani au subliniat importanta echilibrului intre independenta si imunitatea oferita magistratilor, precum si nevoia tolerantei zero fata de coruptie.

Ei au subliniat ca reactia institutiilor statului trebuie sa fie in toate cazurile una imediata si disuasiva, indiferent de statutul persoanei vizate, fie ea magistrat, politician sau om de afaceri. In acest context, Gittenstein si Biden au salutat propunerea Ministerului Justitiei privind simplificarea procedurii de ridicare a imunitatii formulata in noua Strategie Nationala Anticoruptie si adoptarea Legii raspunderii disciplinare a magistratilor.

Intalnirea a avut loc in marja conferintei „Counter Corruption – Promoting Transparency and Accountability with the Judiciary”, organizata de Biroul pentru Afaceri Europene si Eurasiatice al Departamentului de Stat al SUA si de Centrul European pentru Studii de Securitate George C. Marshall, in cooperare cu Biroul pentru Afaceri Internationale in domeniul Combaterii Drogurilor si Aplicarii Legii al Departmentului de Stat al SUA.

Articol publicat pe www.ziare.com

zp8497586rq

Ultima ora:

ObservatorCodrin Scutaru, Andrei Stoian: Summit-ul NATO din Washington. Competiția pentru Casa Albă

PoliticMarcel Ciolacu: Tricolorul va fi mereu o mărturie a unității noastre, reper neprețuit al conștiinței românești

EconomieMihai Precup: In Tokyo – Japonia | Consolidarea cooperării economice româno-nipone

ExternAlexandru Grumaz: Este Ordinea Mondială într-o spirală descendentă!? Avem o criză a rachetelor nucleare tactice în Europa?

SocialCarmen Elena Cirnu: 🌟 Major Milestone Achieved! 🌟

EvenimenteVictor Vevera: ICI București este prezent la conferința „ Lumea Geospațială: 20 de ani de comunitate geospațială ” 2024

EditorialRadu Puchiu: Am moderat o nouă întâlnire pe care Aspen Institute Romania a organizat-o ca parte a Programului Technology & Society

CulturaCristina Popescu: Municipiul Cluj-Napoca, 1900 de ani de atestare documentarăClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe