OraNoua.ro
Publicat în 30 ianuarie 2013, 11:09 / 240 elite & idei

Cătălin Predoiu, despre raportul pe Justiţie al CE: Mi-e teamă că va fi un tablou pictat în tonuri sumbre

Cătălin Predoiu, despre raportul pe Justiţie al CE: Mi-e teamă că va fi un tablou pictat în tonuri sumbre

Fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat că îi este teamă că raportul Comisiei Europene privind progresele din Justiţie, care se publică miercuri, va fi ca un tablou pictat în tonuri sumbre pentru că întreaga atmosferă a impietat asupra unei dinamici care se instalase.

Fostul ministru al Justiţiei nu vede cu ochi buni raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV). “Mi-e teamă ca va fi un tablou pictat în tonuri sumbre pentru că întreaga atmosferă a impietat asupra unei dinamici care se instalase. Era foarte mult de muncă, încă un ciclu sau două de implementare a reformelor, dar se lucra. În 3-6 ani cred că sistemul Judiciar era compatibil cu oricare din EU. Pe undeva ne-am oprit”, a spus, marţi seara, la Digi24, Predoiu.

Cătălin Predoiu consideră că România ar fi trebuit să lupte pentru atenuarea limbajului uneori prea dur al CE.

“Trebuie să conştientizăm faptul că ei au fost surprinşi de turnura evenimentului, de instrumentele politice folosite în sistemul juridic”, a declarat Predoiu.

Fostul ministru al Justiţiei a remarcat faptul că în ultimii ani se abandonase această teză a politizării raportului pe Justiţie, spunând că această joacă cu raportul în meciul politic din România a penalizat Bucureştiul în raport cu CE.

“Îl priveam ca pe un exerciţiu firesc de combatere a corupţiei. Ultimele luni au demonstrat că, cel puţin din ţară, el a fost jucat politic de ambele tabere, acest lucru a fost receptat cu rezerve la Bruxelles”, a susţinut sursa citată.

Cătălin Predoiu este rezervat în privinţa ridicării MCV sau a extinderii sale într-o variantă mai light peste toate statele UE. “Să nu ne îmbătăm cu apă rece şi să credem că reluarea propunerii de a extinde MCV pentru toate statele nu va avea succes dacă pe teren nu continuăm ce am început. Problema nu era încotro merg sau dacă facem reforme, problema se redusese la nivelul ritmului și al progresului de implementare”, a mai spus Predoiu.

Comisia Europeană prezintă, miercuri, începând cu ora 11.00, raportul despre evoluţia Justiţiei din România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, concluziile şi tonul acestui document urmând să aibă impact asupra procesului de aderare la Spaţiul Schengen.

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe