Adriana
Publicat în 25 septembrie 2012, 16:38 / 285 elite & idei

Cătălin Predoiu: Îngheţaţi numirile în fruntea Parchetului General şi a DNA

Cătălin Predoiu: Îngheţaţi numirile în fruntea Parchetului General şi a DNA

Fostul ministru al Justiţiei Cătălin Predoiu a declarat, pentru www.gândul.info, că indiferent de cine alege procurorul general şi şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Ministerul Justiţiei sau Consiliul Superior al Magistraturii -, în contextul actual, al apropierii alegerilor parlamentare, vor exista suspiciuni. În opinia lui Predoiu, o soluţie ar fi ca procedura să fie îngheţată până în ianuare 2013, când va exista o nouă putere legitimată prin vot şi o nouă conducere a CSM.

“După evenimentele din această vară, orice soluţie va naşte suspiciuni şi controverse. Cred că normal ar fi ca întreg procesul de propuneri la conducerea Parchetului General şi DNA să fie <îngheţat> până în ianuarie 2013, după Raportul de ţară al Comisiei Europene din luna decembrie şi începerea unui nou mandat la nivelul conducerii CSM. Un Guvern legitimat proaspăt de alegeri şi un CSM cu o conducere având un an de mandat în faţă, ambele luând act în prealabil de Raportul din decembrie al Comisiei, reprezintă premise mai bune pentru a fixa o soluţie justă”,  a precizat Predoiu pentru www.gândul.info.

Scurt istoric al ostilităţilor

Pe 1 septembrie, premierul Ponta i-a cerut ministrului Mona Pivniceru să declanşeze procedurile de numire a procurorului general şi a şefului DNA. Pe 17 septembrie, Ministerul Justiţiei a anunţat că a declanşat procedura de selectare a celor doi candidaţi pentru conducerea Parchetului General şi a DNA, stabilind ca termen de depunere a cererilor de înscriere la concurs data de 24 septembrie, iar pe 25 septembrie vor fi publicate numele procurorilor care s-au înscris la concurs. Procurorii înscrişi în concurs trebuie ca, până pe 1 octombrie, să depună la Ministerul Justiţiei şi proiectul managerial. În perioada 2-3 octombrie, candidaţii vor susţine un interviu cu ministrul Justiţiei, iar pe 4 octombrie ministerul va transmite CSM numele celor doi procurori propuşi pentru Parchetul General şi DNA.

Ultimul cuvânt în nominalizarea celor doi procurori îl are ministrul Mona Pivniceru, ultima fază în cadrul procedurii fiind interviul pe care candidaţii care îl vor susţine în faţa acestuia. Potrivit procedurii, aceste interviuri nu vor fi publice decât abia după ce ministrul va anunţa pe cine a ales. Unul dintre aspectele criticate de membrii CSM a fost şi acela că acest interviu ar trebui să se desfăşoare la fel cum se derulează cele din cadrul consiliului.     În şedinţa de marţi, 18 septembrie, CSM a pus în discuţie procedura de nominalizare a procurorilor care vor conduce Parchetul General şi DNA. Procedura a fost deja declanşată de către ministrul Mona Pivniceru la solicitarea premierului Victor Ponta. În plenul CSM a fost prezentat un punct de vedere al Direcţiei Legislative care spune în mod clar că procurorul general şi şeful DNA să fie aleşi de către Consiliul Superior al Magistraturii.

În raportul Direcţiei Legislative se menţionează că propunerile pentru funcţiile de conducere stipulate din cadrul Ministerului Public (şeful DNA, procurorul general) să fie formulate de către CSM în urma analizei în cadrul secţiei pentru procurori. “Această soluţie corespunde din punct de vedere legislativ identităţii de statut a magistraţilor judecători şi procurori şi rolului CSM de garant al independenţei justiţiei şi nu ar afecta în niciun fel autoritatea ministrului Justiţiei asupra procurorilor”,  se mai arată în document. De asemenea, CSM a arătat într-un comunicat public că şi-a însuşit criticile Direcţiei Legislative.

Articol publicat pe www.opiniabuzau.ro

Ultima ora:

ObservatorDan Barna: Tema numirii directorilor SRR şi TVR, abordată în coaliţie; două variante luate în calcul

PoliticDan Barna: Tema numirii directorilor SRR şi TVR, abordată în coaliţie; două variante luate în calcul

EconomieAdrian Luca: Implicatiile fiscale ale intalnirii Biden-Putin

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialTeodor Baconschi: Poate „educația sexuală” să producă și altceva decât un scandal inutil?

EvenimenteCristian Unteanu: Lumea post Summit-ul de la Geneva / negocieri deschise şi intense pentru întâlnirile Biden-Xi, Biden-Kim Jong Un

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialIulian Chifu: „Pragmatismul principial“ al UE în relaţia cu Rusia – Europa „respinge, constrânge şi angajează“ RusiaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe