Matei Bogdan
Publicat în 19 octombrie 2022, 05:50 / 163 elite & idei

Cătălin Predoiu, întâlnire cu Laura Codruța Kövesi: Susținem extinderea competențelor Parchetului European pentru a putea ancheta încălcarea sancțiunilor UE

Cătălin Predoiu, întâlnire cu Laura Codruța Kövesi: Susținem extinderea competențelor Parchetului European pentru a putea ancheta încălcarea sancțiunilor UE

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a avut o întâlnire cu procurorul-șef european, Laura Codruța Kövesi, aceasta din urmă mulțumind pentru ”măsurile deja luate în vederea susţinerii EPPO în România şi, în special, pentru asigurarea unui sediu adecvat”.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției, cei doi oficiali au agreat necesitatea lansării, în viitorul apropiat, a unei noi proceduri de recrutare a procurorilor europeni delegaţi, având în vedere că încă 9 posturi din schema naţională sunt vacante.

Procurorul-şef european a apreciat menţinerea statu quo-ului legislativ care reglementează poliţia judiciară pusă la dispoziţia EPPO.

În cadrul întâlnirii, au fost abordate şi aspecte privind posibila modificare a Regulamentului 1939/2017, de înfiinţare a EPPO, stadiul legii de transpunere a Directivei 1937/2019 privind avertizorii de integritate şi modificarea normelor naţionale care transpun complet Directiva 1371/2017 privind protecţia intereselor financiare ale UE.

Oficialul european și-a exprimat în trecut îngrijorarea față de modul în care a fost transpusă în legislația națională Directiva UE a privind protecția persoanelor care raportează încălcări ale drepturilor Uniunii (Directiva privind protecția avertizorilor de integritate), fapt pentru care a anunțat că analizează dacă această ”situație persistentă, coroborată cu cele mai recente evoluții”, impune sesizarea Comisiei Europene printr-un raport în vederea unei evaluări calitative aprofundate referitoare la încălcarea principiilor statului de drept.

Între timp, Comisia Europeană a decis să trimită țării noastre un aviz motivat în cadrul procedurilor de constatare a neîndeplinirii obligațiilor pentru netranspunerea integrală a „Directivei privind protecția avertizorilor de integritate”, în contextul în care termenul limită a fost 17 decembrie 2021.

Revenind la întâlnirea dintre cei doi oficiali, ministrul Justiției a ținut să sublinieze că România a susținut și va susține ” în continuare Parchetul European şi vom face toate demersurile necesare bunei funcţionări a acestuia la nivel naţional”.

”În acelaşi timp, vom susţine toate iniţiativele Comisiei Europene şi ale Consiliului UE, prin care se urmăreşte consolidarea acestei instituţii şi extinderea competenţelor, inclusiv în ceea ce priveşte nerespectarea sancţiunilor UE”, a completat Predoiu.

Această idee le-a fost expusă miniștrilor Justiției din UE de către comisarul european Didier Reynders, cu prilejul unei reuniuni ce a avut loc la Luxemburg.

Amintim că executivul european a propus la finalul lunii mai ca încălcarea măsurilor restrictive impuse de UE să fie inclusă pe lista infracțiunilor incriminate de UE.

Acest lucru va permite stabilirea unui standard de bază comun în materie de infracțiuni și sancțiuni penale, aplicabil la nivelul întregii UE. La rândul lor, aceste norme comune ale UE vor facilita investigarea, urmărirea penală și pedepsirea încălcărilor măsurilor restrictive în toate statele membre.

Pentru ca noile prevederi să poată fi puse în aplicare, Consiliul Uniunii Europene, adică statele membre, și Parlamentul European, cealaltă instituție cu rol de co-legiuitor, trebuie să își dea acordul.

Statele membre au în vedere să extindă lista delictelor europene pe 24 octombrie.

www.caleaeuropeana.ro

Ultima ora:

ObservatorMircea Geoană: Trebuie să reinvestim în apărarea noastră. Combinația dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord este foarte complicată

PoliticMircea Geoană: Trebuie să reinvestim în apărarea noastră. Combinația dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord este foarte complicată

EconomieCristian Popa: La mulți ani, National Bank of Romania! Sunt onorat să fac parte din istoria ta!

ExternIulian Chifu: Blestemul liderilor încastrați în politicile de război. Cazurile Putin și Netanyahu

SocialCsibi Magor: Cel mai mic task ne poate încărca în momentele în care înțelegem sensul acțiunilor noastre

EvenimenteVictor Vevera, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

EditorialAlexandru Grumaz: Teoria Dominoului

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitat, Tudor Giurgiu (sezonul 3, episodul 30)



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe