OraNoua.ro
Publicat în 17 iunie 2015, 16:23 / 256 elite & idei

Cătălin Predoiu: PNL cere PSD să renunțe la modificarea masivă a legilor penale

Cătălin Predoiu: PNL cere PSD să renunțe la modificarea masivă a legilor penale

PNL cere PSD să renunțe la planul său de desființare a justiției independente, și anume, la modificarea masivă a legilor penale, a declarat prim-vicepreședintele liberal Cătălin Predoiu, luni, într-o conferință de presă.

„Un pas important în planul PSD pentru anihilarea justiției și combaterii corupției este modificarea masivă, împotriva independenței justiției, a legilor penale. Cele 22 de modificări propuse de PSD nu au alt scop decât să oprească reformele pornite în justiție și lupta anticorupție. Nu întâmplător este faptul că astăzi CSM a emis un aviz negativ cu privire la toate cele 22 de modificări. Față de această poziție a CSM, reiterăm cerința către PSD și coaliția majoritară să oprească modificarea legilor penale (…), să oprească orice efort care vizează slăbirea independenței justiției”, a declarat prim-vicepreședintele PNL.

Predoiu a adăugat că „aceste modificări propuse de PSD sunt în contradicție și cu Mecanismul de Cooperare și Verificare pe justiție”.

„Reprezintă un mesaj de descurajare a magistraților și de sfidare a opiniei publice. De aceea, considerăm că este un pericol, atât pentru puterea judecătorească, cât și pentru democratizarea societății românești, modificarea pe furiș a legilor penale împotriva avizului CSM”, a spus liberalul.

În opinia lui Predoiu, „scopul acestor modificări este să compromită anchete aflate în curs, dosare în curs de derulare prin eventuale dezincriminări”. „Persoane vizate cu această protecție sunt liderii PSD, în special domnul Victor Ponta și Dan Șova”, a susținut prim-vicepreședintele PNL.

Întrebat cum vor vota parlamentarii liberali modificările propuse la legile penale în Comisia juridică a Camerei Deputaților, Predoiu a răspuns că votul acestora va fi unul „împotrivă”.

„Toți membrii PNL vor vota împotriva acestor modificări, vor susține CSM, vor susține MCV și continuarea combaterii corupției”, a afirmat prim-vicepreședintele PNL.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a dat luni aviz negativ celor peste 20 de proiecte aflate în dezbatere în Parlament de modificare a Codului penal și Codului de procedură penală, însă avizul CSM este unul consultativ. O comisie formată din membri ai CSM a analizat proiectele și a propus plenului Consiliului să dea aviz negativ.

După ședința plenului CSM, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat că sunt peste 100 de modificări ale codurilor penale aflate în dezbatere, subliniind că MJ are aceeași poziție cu membrii CSM.

Ultima ora:

ObservatorVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

PoliticAndrei Caramitru: Războiul din Ucraina si problemele pe care le avem acum vin de fapt dintr-o ideologie veche

EconomieRadu Hanga: OMRO IFN îşi continuă finanţarea prin bursă şi listează obligaţiuni în valoare de 10 milioane de lei

ExternSebastian Burduja: Vă propun să marcăm ziua Europei cu un exercițiu de sinceritate

SocialManuela Catrina: Cum stati cu parolele?

EvenimenteVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

CulturaCristina Popescu: Faună protejată din Marea Neagră

EditorialRadu Puchiu: 𝗠𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe