OraNoua.ro
Publicat în 10 decembrie 2014, 21:18 / 322 elite & idei

Cătălin Predoiu: Primul pas spre continuarea anticorupției în România

Cătălin Predoiu: Primul pas spre continuarea anticorupției în România

În urmă cu 11 ani, ONU proclama 9 decembrie Ziua Internațională Anticorupție (adoptată și de România un an mai târziu), semnal clar privind existența unui fenomen internațional al corupției și al deciziei de a-l combate prin politici, legi și instituții anticorupție. Continuarea politicilor, legilor și instituțiilor anticorupție în Romania vor fi posibile pe termen lung dacă înlocuim guvernul corupt neocomunist Ponta-PSD cu un guvern pe linia noii politicii stabilite prin votul din 16 noiembrie. De aceea, mutările Președintelui Iohannis din următoarele trei luni vor fi cruciale pentru mersul justiției, anticorupției și democrației în România.

În România, ca și în alte țări, avem corupție, dar de câțiva ani avem și politici, și legi și instituții anticorupție. Succesele DNA au scos la lumină principala problemă a politicului din România, corupția, și au scos din joc centre de putere coruptă — la nivel local sau național. Cu toate acestea, fenomenul persistă, pentru că are, ca orice buruiană, rădăcini vechi și întinse, dar și pentru că este alimentat în continuare. DNA va fi în continuare performant în combaterea efectelor corupției, însă cauzele se rezolvă în altă parte.

Schimbarea modului de funcționare a partidelor (de la constituire, până la promovare și finanțare, creșterea concurenței prin apariția de noi partide și reformarea celor existente), privatizarea prin bursă în loc de negociere directă, integrarea informațiilor în procesul de fiscalizare și impozitare sunt doar câteva măsuri care pot fi luate în zona cauzelor.

Ele nu se vor lua însă de un guvern demonstrat corupt și neocomunist Ponta-PSD. Primul pas spre continuarea anticorupției în România este un guvern izvorât din votul pro-Iohannis din 16 noiembrie.

Cătălin Predoiu

Ultima ora:

ObservatorVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

PoliticAndrei Caramitru: Războiul din Ucraina si problemele pe care le avem acum vin de fapt dintr-o ideologie veche

EconomieRadu Hanga: OMRO IFN îşi continuă finanţarea prin bursă şi listează obligaţiuni în valoare de 10 milioane de lei

ExternSebastian Burduja: Vă propun să marcăm ziua Europei cu un exercițiu de sinceritate

SocialManuela Catrina: Cum stati cu parolele?

EvenimenteVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

CulturaCristina Popescu: Faună protejată din Marea Neagră

EditorialRadu Puchiu: 𝗠𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe