OraNoua.ro
Publicat în 23 iulie 2015, 17:54 / 396 elite & idei

Cătălin Predoiu: Reexaminarea Codului Fiscal nu înseamnă îngroparea definitivă a acestuia

Cătălin Predoiu: Reexaminarea Codului Fiscal nu înseamnă îngroparea definitivă a acestuia

Prim-vicepreședintele PNL, Cătălin Predoiu, a declarat miercuri, la Brașov, că reexaminarea Codului Fiscal nu înseamnă „îngroparea definitivă” a acestuia, ci evaluarea responsabilă a măsurilor care garantează că acest Cod Fiscal va rămâne pe termen lung în vigoare.

„Este obligația Guvernului să vină cu planul de măsuri care să garanteze stabilitatea economică, bugetară, în condițiile aplicării Codului Fiscal. Subliniez, este obligația Guvernului, nu a opoziției. De la momentul votării Codului Fiscal și până în prezent, sunt două momente noi, importante, care au demonstrat că Guvernul Ponta a mințit. În primul rând, s-a descoperit faptul că programul economic de reforme pe care Guvernul Ponta are obligația să-l implementeze în cadrul acordului cu Comisia Europeană, FMI, Banca Mondială este mult rămas în urmă sau, ca să folosesc cuvintele vicepreședintelui Comisiei Europene, „este deraiat”. Apoi, prim-ministrul, ministrul său de finanțe, Guvernul Ponta, prezenți în Parlamentul României, nu au informat despre acest lucru, dimpotrivă au dat toate asigurările că reformele merg bine și că aplicarea măsurilor de relaxare fiscală este sustenabilă. A fost o minciună, a fost o dezinformare, și a Parlamentului și a opiniei publice”, a subliniat Cătălin Predoiu.

El a adăugat că politicile de bază, creșterea economică, relaxarea fiscală vor fi aplicate atunci când PNL va fi la guvernare, numai în măsura în care se menține stabilitatea economică și echilibrul financiar bugetar.

„E bine să fim lucizi și să înțelegem că tot ceea ce a făcut Guvernul în privința acestor politici de taxe a fost o retorică publică menită să creeze presiune pe viitorul Guvern, pe care domnul Ponta știe, îl așteaptă, cunosc și dânșii că la un moment dat vor pleca de la guvernare pentru că nu mai au capacitatea de a guverna”, a afirmat Predoiu.

Întrebat ce părere are dacă Guvernul va emite o Ordonanță de Urgență pentru Codul Fiscal, Predoiu a spus că nu este posibil, până când nu va exista un consens larg „și la nivel de Guvern, și la nivel de Opoziție, și la nivel de președinte, la nivel de Banca Națională, de Consiliul Fiscal, și la nivel de mediu de afaceri”.

„Nu ajuți cu nimic mediul de afaceri dacă scazi taxele în 2016 și le crești înapoi în 2017 pentru că nu ai o sursă bugetară, pentru că nu ai făcut relaxare în economie. Premierul Ponta trebuie să înțeleagă acest lucru pentru că este riscat fără să faci reforme, deci nu le-a făcut și nu mai are timp să le facă”, a punctat Predoiu.

El consideră că „fie se negociază un pachet care poate să se includă în Codul Fiscal, un pachet de măsuri cu valoare de lege, pe reformă economică, de acompaniere a Codului Fiscal, și atunci poate fi menținut pachetul inițial de relaxare fiscală sau, în anumite zone, pe anumite taxe, o eșalonare a acestora până când economia poate să le susțină”.

Predoiu a subliniat că, în finalul Codului Fiscal, la articolul 498 spune că, acesta se aplică numai în condițiile în care Guvernul poate menține deficitul structural la care România s-a obligat prin Tratatul de Stabilitate, Guvernanță și Coordonare, în Uniunea Economică și Monetară.

Ultima ora:

ObservatorCorina Murafa, la emisiunea „Banii Azi”

PoliticMarco Badea: Două cazuri care arată cât de importantă este Uniunea Europeană pentru democrațiile fragile care au făcut parte din URSS

EconomieRadu Burnete: Cât de mult a crescut România de când a intrat în UE. Ascensiunea economică e destul de serioasă

ExternRobert Lupițu: Miniștrii de externe ai României și Olandei au discutat, la București, despre sprijinul pentru Ucraina și consolidarea apărării NATO pe flancul estic

SocialCiprian Stănescu: Câștigătoarea celei de-a treia ediții a primit premiul de 2000 de euro oferit de Social Innovation Solutions

EvenimenteAndreea Negru: Conferința „Dezvoltare sustenabilă între trend și necesitate” va avea loc în data de 22 mai

EditorialAlexandru Grumaz: „Liniile roșii” ale Orientului Mijlociu au fost șterse!

CulturaCristina Popescu: Sărbătoarea florilor la Senatul RomânieiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe