Matei Bogdan
Publicat în 16 decembrie 2020, 12:47 / 120 elite & idei

Cătălin Predoiu: România a lansat o bătălie pe toate planurile. Acest efort va continua strategic

Cătălin Predoiu: România a lansat o bătălie pe toate planurile. Acest efort va continua strategic

Instituţiile de aplicare a legii din România „au ripostat energic” în lupta cu crima organizată şi traficul de persoane, subliniază ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu. Conform declarației făcute luni, 14 decembrie, „acest efort va continua strategic coordonat.”

Declarația lui Cătălin Predoiu a fost făcut după o întâlnire de lucru, în sistem de videoconferinţă, cu John Richmond, directorul Oficiului Departamentului de Stat privind Monitorizarea şi Combaterea Traficului de Persoane, cu directoarea adjunctă a Oficiului, Catherine Kay şi ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Adrian Zuckerman.

„Tema întâlnirii a fost legată de eforturile României privind combaterea traficului de persoane şi pregătirea noului raport al Departamentului de Stat TIP 2021-Trafficking in Persons Report. În cadrul întâlnirii, ministrul Justiţiei a prezentat eforturile desfăşurate pe parcursul anului 2020, atât de Ministerul Justiţiei, cât şi de alte instituţii de aplicare a legii, procurori, poliţişti etc., în combaterea crimei organizate şi a traficului de persoane”, a transmis Ministerul Justiţiei, conform unui comunicat.

Declarația lui Cătălin Predoiu

Cătălin Predoiu a subliniat că elementul cheie în combaterea crimei organizate şi a traficului de persoane este coordonarea şi integrarea eforturilor tuturor instituţiilor de aplicare a legii.

„În consecinţă, în cursul anului 2020, Ministerul Justiţiei a luat iniţiativa formării unui grup de lucru  între mai multe instituţii cu responsabilităţi în aplicarea şi apărarea legii şi a Constituţiei, pentru a elabora o strategie şi un plan de acţiune împotriva criminalităţii organizate şi a traficului de persoane: Ministerul Justiţiei, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Public, DIICOT, SRI, SIE, în limita atribuţiilor legale şi constituţionale ale fiecărei instituţii”, au transmis reprezentanţii ministerului.

Ministrul Justiţiei a menţionat cooperarea şi suportul primit din partea Ambasadei SUA, Departamentul de Stat al SUA, Departamentul pentru Justiţie al SUA, FBI în această direcţie de abordare strategică.

„Ministrul Justiţiei a subliniat importanţa emiterii îndrumărilor către Ministerul Public prin care a solicitat intensificarea şi prioritizarea acţiunii de combatere a traficului de persoane şi crimă organizată. Rezultatele acestor îndrumări s-au văzut în acţiunile întreprinse de DIICOT în ultimele luni”, este scris în comunicat.

De asemenea, John Richmond şi Adrian Zuckerman au laudat progresele notabile înregistrate de România în combaterea crimei organizate şi a traficului de persoane în 2020.

„Crima organizată şi traficul de persoane sunt fenomene criminologice conectate şi se desfăşoară atât la nivel naţional, cât şi internaţional. Prin urmare, efortul naţional de combatere a crimei organizate şi a traficului de persoane trebuie să fie coordonat inter-instituţional la nivel naţional şi integrat în cooperarea internaţională.

Crima organizată este o „hidră cu multe capete” şi toate trebuie confruntate simultan şi înlăturate. România a lansat o bătălie pe toate planurile cu acest flagel, care va fi câştigată de oamenii legii şi organizaţiile neguvernamentale care sprijină aplicare legii şi protecţia victimelor infracţiunilor, în general, şi a traficului de persoane în special”, a subliniat Cătălin Predoiu.

www.capital.ro

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe