Matei Bogdan
Publicat în 15 iunie 2021, 13:49 / 71 elite & idei

Cătălin Predoiu: „România trebuie să reformeze substanţial Legile Justiţiei. Politicienii susţin statul de drept mai ales în faţa camerelor de televiziune”

Cătălin Predoiu: „România trebuie să reformeze substanţial Legile Justiţiei. Politicienii susţin statul de drept mai ales în faţa camerelor de televiziune”

Fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat că România trebuie să „reformeze în mod substanţial” legile Justiţiei, în cadrul summitului digital la nivel înalt „Balcanii 2021: Promovarea cooperării regionale în era post-Covid”.

„În domeniul juridic, România ar trebui, de asemenea, să reformeze în mod substanţial Legile fundamentale ale Justiţiei: statutul judecătorilor si procurorilor, organizarea judiciară şi Consiliul Superior al Magistraturii. Reformarea acestor legi este un obiectiv-cheie al Ministerului Justiţiei, iar Parlamentul aşteaptă să fie sesizat de actualului guvern cu aceste proiecte de lege pentru a fi dezbatute şi votate”, a transmis fostul ministru.

Predoiu a mai afirmat că proiectele de lege au fost elaborate de guvernul anterior, din septembrie 2020, şi se află acum în curs de evaluare finală la Ministerul Justiţiei.

„Aceste legi nu sunt un scop în sine, ele ar trebui să contribuie la o justiţie eficientă, deoarece un respect adecvat pentru statul de drept nu poate fi realizat fără un sistem judiciar eficient. De asemenea, respectarea statului de drept presupune ca premisă încrederea cetăţenilor în sistemul judiciar şi acest lucru, la rândul său, depinde de eficienţa sistemului judiciar”, a explicat Predoiu.

Cătălin Predoiu a subliniat că e ficienţa sistemului judiciar depinde nu numai de un cadru juridic modern, ci şi de o logistică adecvată a sistemului judiciar, astfel că se aşteaptă ca actuala guvernare să abordeze eficient aceste probleme.

În protejarea statului de drept, lupta  împotriva corupţiei joacă un rol esenţial, este de părere fostul ministru, care a mai transmis că „o acţiune anticorupţie eficientă şi corectă a procurorilor trebuie să se bazeze pe o pregătire profesională perfectă”. Mai mult, Cătălin Predoiu este de părere că pentru a proteja statul de drept este nevoie de reformă în multe domenii: „de la educaţia civică şi juridică timpurie a tinerilor, până la promovarea publică a statului de drept printr-o educaţie de înaltă calitate în universităţile cu profil juridic, implicarea profesiilor juridice în sprijinirea şi apărarea statului de drept, profesionalismul şi expertiza profesiilor juridice şi a magistraţilor etc”.Predoiu: „Politicienii susţin statul de drept mai ales în faţa camerelor de televiziune”

Nu în ultimul rând, acesta a afirmat că politicienii moderni susţin statul de drept „mai ales în faţa camerelor de televiziune”.

„Dar câţi dintre ei cred cu adevărat în acest lucru? Cred că aceasta este o întrebare importantă. (…) Cred că ar trebui să chestionăm şi să verificăm în permanenţă angajamentul onest al politicienilor faţă de statul de drept. Faptul că încă mai putem găsi pe băncile parlamentelor din multe ţări politicieni condamnaţi pentru infracţiuni penale, inclusiv pentru corupţie, sau politicieni care prezidează diferite organisme de stat, deşi se confruntă cu acuzaţii grave privind corupţia sau organizarea criminalităţii, este argumentul inexpugnabil că ar trebui să rămânem vigilenţi şi exigenţi cu partidele noastre în ceea ce priveşte respectarea celor mai înalte criterii de integritate în exercitarea demnităţilor publice. (…)”, a conchis fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu. 

www.adevarul.ro

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe