Matei Bogdan
Publicat în 14 octombrie 2020, 13:14 / 170 elite & idei

Cătălin Predoiu trimite încă cinci procurori la Parchetul European

Cătălin Predoiu trimite încă cinci procurori la Parchetul European

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, vrea să suplimenteze cu cinci numărul de procurori delegați la Parchetul European. Decizia a fost luată după o întâlnire pe care a avut-o cu procurorul general Gabriela Scutea și șeful DNA, Crin Bologa.

Decizia de suplimentare survine corespondenței purtate de Predoiu cu șefa EPPO, Laura Codruța Kovesi, care și-a exprimat dezamăgirea că România vrea să trimită la EPPO doar 10 procurori, deși este campioană la fraudele cu fonduri europene. Kovesi ceruse între 20 și 30 de procurori.

Inițial, Predoiu susținea că trimiterea a 10 procurori și a 20 de polițiști de suport ar fi fost stabilită „în acord cu nevoile operative ale Parchetului European ”, ale DNA, ca unitate de suport a Parchetului European, și „în perfectă rezonanță cu pozițiile cvasitotalității miniștrilor de Justiție din Statele Membre UE” exprimate la Consiliul JAI de la Zagreb, din luna ianuarie 2020. Predoiu spunea că „operaționalizarea treptată a Parchetului European” trebuie sprijinită „pe măsura progreselor înregistrate” și că, de fapt, România se plasează pe locul 5, cu un număr de 10 procurori, majoritatea statelor propunând 1-2 procurori, cu excepția a 6-8 state, între care și România, care propun un număr de 5, 10, 11, 14 și respectiv 20 de procurori (2 state).

Și președintele Iohannis i-a ținut partea atunci ministrului spunând că „foarte multe state europene pun la dispoziție 2, 3, 4 procurori” , dar promitea că va avea, totuși, o discuție cu ministrul Predoiu.

Ceea ce a omis să spună Predoiu atunci a fost detaliul legat de dimensiunea statelor raportată la numărul de procurori trimiși și raportul acestora cu fraudele cu fonduri europene.

https://romania.europalibera.org/

Ultima ora:

ObservatorBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieDaniel Dăianu: Chestiunea Energiei şi bugetul public

ExternBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

SocialGeorge Butunoiu: Asistentă de 47 de ani sau de 26?

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe