OraNoua.ro
Publicat în 21 octombrie 2015, 15:55 / 526 elite & idei

Ciprian Păltineanu: Ce bancheri şi analişti a „exportat“ România în ultimii ani în lume

Ciprian Păltineanu: Ce bancheri şi analişti a „exportat“ România în ultimii ani în lume

Ce bancheri şi analişti a „exportat“ România în ultimii ani în lume | Ziarul Financiar

Mai mulţi bancheri sau analişti români au decis în ultimii ani să plece în străinătate şi şi-au construit o carieră în Occident, în centre financiare importante precum Londra, Viena sau New York.

Finanţiştii români au ajuns în poziţii-cheie în cadrul unor jucă­tori mari ca JP Morgan, UniCredit, Raif­fei­sen sau Nomura International.

Nicolaie Chideşciuc, Dan Bucşa, Alina Piciorea, Ciprian Păltineanu, Ilinca Rosetti şi Marijana Vasilescu sunt câţiva dintre bancherii care au ajuns în poziţii cheie în bănci din alte ţări, după ce s-au făcut remarcaţi pe plan intern.

Londra a atras în ultimii ani mai mulţi experţi tineri din băncile româ­neşti. Nicolaie Chideşciuc, 38 de ani, fostul economist-şef al ING Bank, a fost recrutat în 2011 de americanii de la JP Morgan, în cadrul diviziei de la Londra. JP Morgan, una dintre cele mai pu­ternice bănci americane, moni­torizează România în rapoarte de anali­ză ocazio­nale. Înainte de JP Mor­gan, Chideşciuc a fost vectorul de imagine al ING Bank în România pe zona analizei macroeco­nomice. El de­venise unul dintre cei mai vizibili ana­lişti financiari de pe piaţa locală, re­marcându-se prin prognozele sale mai pesimiste decât media, dar care însă s-au adeverit în mare parte. Chideşciuc a lucrat şi la BNR, cea mai mare parte din timpul petrecut la ban­ca centrală fiind economist în cadrul di­rec­ţiei de Studii Economice. A făcut parte din grupul de lucru care s-a ocupat de im­plementarea cadrului de ţintire a inflaţiei la banca centrală şi a repre­zentat Ro­mânia în grupul de prog­noză de la Banca Centrală Europeană.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.10.2015

zf,ro

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieCosmin Ghita: Societatea Nationala Nuclearelectrica launches the 2021-2023 Scolarship program “The Young Nuclearist”

ExternManuela Catrina: Despre #suveranitate tehnologica si #semiconductori. Cum poate #Romania contribui la acest efort european

SocialMarian Staș: Reportaj la singura școală rurală care va funcționa după programul lui Iohannis „România Educată”

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe