Matei Bogdan
Publicat în 19 ianuarie 2022, 17:52 / 205 elite & idei

Ciprian Stănescu: Ce cred românii despre schimbările climatice

Ciprian Stănescu: Ce cred românii despre schimbările climatice

Care este percepția românilor despre viitor, tehnologie și schimbări climatice face obiectul unor studii anuale Social Innovation Solutions, realizate de iZidata în luna august 2021 cu peste 1000 de respondenți la nivel urban și rural. Atât rezultatele studiului despre schimbările climatice cât și precepțiile românilor despre abilitățile viitorului sau temeri despre tehnologie vor fi dezbăture în perioada 15-21 noiembrie în cadrul Future Summit 2021, cel mai mare eveniment dedicat trendurilor de viitor, sustenabilității și inovației.

Fără diferențe între categoriile de vârstă, genuri sau medii de rezidență, 92% dintre români sunt de acord cu faptul că schimbările climatice există. 84% dintre ei consideră că acestea există și că reprezintă o problemă reală și 6% consideră că există, chiar dacă nu reprezintă o provocare semnificativă.

Atunci când vine vorba despre gravitatea provocărilor climatice, poluarea aerului este pe primul loc ca gravitate percepută, 76% dintre respondenți declarându-se îngrijorați de aceasta, urmată de impactul negativ asupra agriculturii (72%) și de inundații (72%). Creșterea nivelului mării este pe ultimul loc, 1 din 2 respondenți declarându-se însă îngrijorați și de acest aspect. Pentru persoanele de peste 55 de ani însă, comparative cu cele între 15 și 24 de ani, diferențele de îngrijorare sunt mari: dacă impactul asupra agriculturii îngrijorează mult și foarte mult 81% dintre persoanele de peste 55 ani, doar 68% dintre tinerii sub 24 de ani sunt îngrijorați de acest aspect. Diferențe asemănătoare se pot observa și când vine vorba despre deșertificare sau pierderea biodiversității.

Ce influențează însă aceste schimbări și provocări climatice? La întrebarea ”care dintre următoarele acțiuni făcute de oameni crezi că influențează negativ mediul?”, felul în care sortăm, utilizăm și reciclăm deșeurile este văzut ca înfluențând foarte mult și mult mediul – cu peste 95% din respondenți alegând această acțiune ca cea mai importantă. 91% din români consideră de asemenea că felul în care sunt amabalate produsele influențează schimbările climatice (ambajalele), 87% modul în care ne deplasăm (transport) și 84% felul în care este produsă mâncarea și risipa alimentară.

Future Summit 2021 are loc între 15 și 21 noiembrie în platforma geneSIS și este organizat de Social Innovation Solutions, alături de Raiffeisen Bank România, eMAG și UNSAR, în parteneriat cu Romanian Business Leaders, Confederația Patronală Concordia, The Entrepreneurship Academy și Rethink Romania. Înscrierile se fac aici.

Articol susținut de Social Innovation Solutions

www.hotnews.ro

Ultima ora:

ObservatorOvidiu Nahoi: Falsul patriot – un portret de Ziua Națională

PoliticCristian Bușoi: Felicitări Ambasadei României în Belgia

EconomieDan Mircea Cipariu: Povestea PNRR trebuie privită din perspectiva următoarelor provocări

ExternCristian Unteanu: Ajutorul pentru Ucraina pe timp de război – ce țări ajută? Cum? La ce nivel? Cu ce?

SocialOvidiu Nahoi: Falsul patriot – un portret de Ziua Națională

EvenimenteMihai Manole: Suntem onorați să primim premiul pentru „Public Transportation Partner 2021 – 2022 in Romania”, în cadrul Vertiv Roadshow 2022 – Bucharest

CulturaFlaviu Predescu: Condeie române în Italia. Invitată scriitoarea Camelia Morda Baciu

EditorialAlexandru Grumaz: O pace imposibilă!Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe