Matei Bogdan
Publicat în 12 mai 2021, 11:38 / 92 elite & idei

Ciprian Stănescu: Nivelul următor. De la holograme la Inteligență Artificială tehnologia 6G va fi omniprezentă

Ciprian Stănescu: Nivelul următor. De la holograme la Inteligență Artificială tehnologia 6G va fi omniprezentă

de Ciprian Stănescu

Cursa pentru dezvoltarea noii tehnologii care face parte din așa-numita „a șasea generație”, 6G, a început de câțiva ani. Deși Europa, SUA și restul lumii încă mai au de implementat în acoperirea 5G, China face următorul mare salt în domeniul telecomunicațiilor și se ocupă deja de 6G.

În timp ce multe alte țări așteaptă să aibă acces la tehnologia 5G, China se concentrează deja pe dezvoltarea 6G, o tehnologie mobilă de nouă generație mult mai rapidă decât predecesoarea ei. În luna noiembrie a anului trecut China a lansat cu succes 13 sateliți, dintre care unul a fost primul satelit de testare 6G. Mai mult, cel de-al 14-lea plan cincinal al Chinei își propune să consolideze puterea economică și tehnologică a țării, incluzând un plan de accelerare a rețelei naționale 6G.

Tehnologia 6G – Câmpul de luptă virtual între China și SUA

Huawei sau OPPO joacă deja un rol important în dezvoltarea acestei tehnologii. Mai exact, Huawei dispune de un centru de cercetare în Canada, în timp de OPPO investește aproape 7,7 miliarde de dolari în proiecte de cercetare și dezvoltare, ce se concentrează parțial pe 6G.

În Statele Unite, Apple, Google, Facebook și AT&T, au format Next G Alliance, un grup destinat cercetării tehnologiei mobile 6G, grup ce a ajuns deja la peste 45 de membri. Astfel, cu un potențial uriaș, 6G poate deveni următorul câmp de luptă, total tehnologizat, pe care își vor disputa supremația mondială SUA și China.

„Tehnologia 5G a fost apelul de trezire, momentul de conștientizare a problemei, iar China stabilește standardele viitorului.”, declara nu demult Senatorul SUA, Mark Warner, pentru POLITICO.

Europa investește aproximativ un miliard de euro în tehnologia 6G

Pe lângă reacția Americii de Nord și a Chinei față de evoluția tehnologiei, Uniunea Europeană își exprimă și ea dorința de a se implica în dezvoltarea noilor tehnologii mobile. Recent, Comisia Europeană a anunțat o investiție de aproximativ un miliard euro în cercetarea 6G, cu intenția de a prelua poziția de lider global în tehnologia emergentă. 6G poate să fie, astfel, o oportunitate pentru Europa de a-și construi o poziție dominant global, alături de ambițiile legate de inteligența artificială. Germania, pe de altă parte, anunță și ea implicarea în cercetarea noii tehnologii 6G, plănuind să investească 833 milioane $, până în anul 2025.

Trbeuie să investim masiv acum în cercetarea 6G. Doar așa putem consolida suveranitatea tehnologică a Germaniei și a Europei pe termen lung. Nu vrem să fim dependenți de ceilalți în viitor. Astfel, avem nevoie de un deceniu de noi începuturi și investiții masive în tehnologiile de mâine și poimâine.” subliniază Anja Karliczek, Ministrul Educației și Cercetării din Germania, într-un articol recent RCR Wireless News.

Cooperarea dintre oameni și mașini sau dintre mașini & mașini va fi mai ușoară

Între timp, tehnologia 5G promite să faciliteze o lume a interacțiunii aproape constante între oameni și mașini, iar tehnologia 6G promite construirea unei lumi digitale, care să reflecte viața reală și care permite computerelor să controleze din ce în ce mai multe evenimente din viața de zi cu zi.

Deși încă nu se știe cât de rapidă va fi conexiunea 6G, se estimează că ar putea fi de 100 de ori mai rapidă decât 5G. Pentru a pune acest lucru în perspectivă, 6G va permite descărcarea filmelor de câteva ore în câteva secunde și ar permite îmbunătățirea uimitoare a calității unui apel video în condiții mai puțin eficiente. Evident însă, mai important de atât, este capacitatea 6G de analiză în domeniile imagisticii sau ale stabilirii locației.

Sistemele de chirurgie și monitorizare la distanță vor fi facilitate de sistemele 6G, transformând natura relației medic-pacient și extinzând accesul medical la mai multe comunități. Automatizarea va beneficia și ea de 6G, deoarece tehnologia va oferi comunicații mai sigure și fiabile datorită rețelelor sale cu latență redusă și a rețelelor de înaltă calitate, cu pierderi reduse de date.

6G ar putea să aducă o acoperire care să nu fie limitată la nivelul solului, ca în cazul 5G ci s-ar putea duce și cărtre suprafețele submarine susținând și performanța aplicațiilor 5G existente. Mulți experți în telecomunicații consideră că, spre deosebire de 5G care nu poate susține suficiente aplicații de inteligență artificială, viitoarea infrastructură 6G poate fi dezvoltată de fapt de AI – o integrare profundă a instrumentelor AI.

6G va face posibilă apariția hologramelor de mare fidelitate și a replicilor digitale. Mai mult, 6G va face posibilă experiența „cu adevărat imersivă” de extended reality (XR), apariția hologramelor de mare fidelitate și a replicilor digitale. „Am lansat deja cercetarea și dezvoltarea tehnologiilor 6G, bazându-ne pe experiența și abilitatea pe care le-am acumulat din lucrul la mai multe generații de tehnologii pentru comunicații, inclusiv 5G” – Sunghyun Choi, șeful Centrului de Cercetare Comunicare Avansată, Samsung Electronics.

Un alt exemplu de utilizare a 6G vine din coordonarea vehiculelor autonome în viitor. 6G va putea identifica cu o precizie mult mai mare locație fiecărui vehicul, mediul înconjurător și probabilitățile de schimbări în trafic, inclusiv pietoni sau bicicliști, cu scopul de a eficientiza timpii de călătorie. Schimbările instantanee de scenarii necesare vor fi făcute din colaborarea AI într-un sistem instant de telecomunicații, cum este 6G.

Alte aplicații ale 6G, mai ales atunci când discutăm despre procesare de baze de date imense, se vor vedea în planificarea și monitorizarea piețelor financiare, asistență medicală și de urgență și capacitatea de a reacționa instant la provocări imediate. Implementarea efectivă a noii tehnologii este așteptată în jurul anului 2028, primele aplicații comerciale 6G ajungând pe piață până anul 2030.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieCosmin Ghita: Societatea Nationala Nuclearelectrica launches the 2021-2023 Scolarship program “The Young Nuclearist”

ExternManuela Catrina: Despre #suveranitate tehnologica si #semiconductori. Cum poate #Romania contribui la acest efort european

SocialMarian Staș: Reportaj la singura școală rurală care va funcționa după programul lui Iohannis „România Educată”

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe