Adriana
Publicat în 23 aprilie 2013, 22:08 / 118 elite & idei

Cistian Socol: + 100 de zile. Curăţenia a întârziat construcţia. Guvernul Ponta e rău. În România e rău

Cistian Socol: + 100 de zile. Curăţenia a întârziat construcţia. Guvernul Ponta e rău. În România e rău
+ Observator

Primul Plan

Portugalia trebuie să reducă cheltuielile cu 4 miliarde de euro între 2013-2015. Neconstituţionalitatea tăierii pensiilor şi salariilor, care reprezintă în jur de 60% din cheltuielile totale, conduce la o variantă şi mai proastă – reduceri de cheltuieli în educaţie, securitate socială şi sănătate şi, probabil, majorarea taxelor, situaţie ce ar pune în pericol revenirea economiei şi crearea de locuri de muncă. Propaganda tace, nu zice nimic. În România e rău.

La Lisabona, austeritatea a sufocat deja revenirea economică. Economia s-ar putea contracta cu 3,2% anul acesta, iar şomajul ar putea ajunge de la 12,7% în 2012 la 19% în 2014. În februarie 2013, rata șomajului a fost de 17,5%. Propaganda tace, nu zice nimic. În România Guvernul Ponta e rău. În România e rău.

În Portugalia, frigul iernii a ucis în 2012 cu 75% mai multe persoane decât în 2011. Aici, mai mult de 40% din pensionarii care trăiesc singuri nu-şi pot încălzi adecvat locuinţa din cauza reducerii cheltuielilor sociale. Propaganda tace, nu zice nimic. În România Guvernul Ponta e rău. În România e rău.

Italia a aprobat săptămâna trecută un plan privind plata arieratelor către sectorul privat, în valoare de 40 de miliarde de euro. Uau, au şi alte ţări – chiar din miezul UE – probleme cu arieratele?! Pe fondul acestor plăți către companiile private, guvernul poate anunța și o majorare a datoriei publice estimate pentru acest an, de la 127% din PIB în 2012 la 130%. Propaganda tace, nu zice nimic. În România Guvernul Ponta e rău.

In Spania, premierul Rajoy solicită mai mult timp din partea UE pentru a reduce ponderea deficitului bugetar în PIB. Guvernul acestuia este îngrijorat de faptul că recesiunea din Spania se poate înrăutăți și mai mult după ce anul trecut au fost luate cele mai dure măsuri de austeritate din întreaga istorie democrată a țării. Ministrul Economiei, Luis de Guindos estimează o reducere a PIB-ului cu 0,5-0,6%. Potrivit Eurostat, rata șomajului din Spania a atins în februarie 2013 nivelul de 26,3%, mai mare cu 2,4 p.p. față de aceeași lună a anului trecut. Muncitorii de la General Motors de la o întreprindere de asamblare din nordul Spaniei au acceptat înghețarea salariilor pentru următorii doi ani, ca parte a unui acord de muncă semnat în vederea creșterii competitivității față de alte întreprinderi europene. Propaganda tace, nu zice nimic. În România Guvernul Ponta e rău. În România e rău.

Economia Greciei se află în cel de-al șaselea an consecutiv de recesiune, pe fondul măsurilor de austeritate impuse în cadrul ajutorului internațional acordat de UE și FMI. În România Guvernul Ponta e rău. În România e rău.

Al doilea plan

Guvernarea Ponta măreşte salariile bugetarilor cu 15%, măreşte pensiile cu 4% şi reface parte din echitatea socială alterată de inconsecvenţele guvernelor anterioare. Luptă să delocheze programele de accesare a fondurilor europene, suspendate temporar din cauza fraudei portocalii. Sistemul bancar din România este solid, lichid, stabil şi solvabil. Mixul politică monetară-politici fiscal-bugetare funcţionează. În România Guvernul Ponta e rău. În România e rău.

Plusul de valoare adăugată adus de Guvernele conduse de Ponta este evident. Nu se mai fac programe de austeritate fără cap, pe picior. Nu se mai taie la întâmplare concomitent cu cheltuirea iraţională a banului public pe investiţii cu efecte de multiplicare aproape de zero. Astăzi reducerea risipei la bunuri şi servicii şi reducerile de personal bugetar sunt realizate în urma auditului fiecărui ordonator de credite, cel care ştie cel mai bine cum se pot raţionaliza eficient numărul de personal şi minimul de cheltuieli cu bunuri şi servicii pentru un serviciu public de calitate decentă. În România Guvernul Ponta e rău. În România e rău.

Investiţiile nu se mai fac după “nasul” sau flerul ordonatorului (sau ca urmare a competiţiei de interese) ci după algoritmi de raţionalizare, criterii de selecţie ce au ca principală esenţă capacitatea de creare de locuri de muncă şi potenţialul de a genera efecte economice şi sociale în zona respectivă. Asistenţa din partea Băncii Mondiale este binevenită. Reducerea risipei se face pe baza unor algoritmi ştiinţifici, plecând de la aplicarea unor filtre statistice simple pentru calculul nivelului structural al cheltuielilor şi veniturilor până la determinarea unei frontiere stohastice de eficienţă şi identificarea ulterioară a zonelor unde există “exces de cheltuieli” (un termen mai diplomatic pentru risipă). În România Guvernul Ponta e rău. În România e rău
www.contributors.ro

Ultima ora:

ObservatorFlaviu Predescu: De Ce Citim – Despre Jurnalul lui Mihail Sebastian

PoliticKlaus Iohannis, în Egipt: „România este interesată de stabilizarea situațiilor de criză din Orientul Mijlociu”

EconomieRadu Craciun: Criptomonedele – 4 teme de gandire

ExternMarco Badea: Despre lupta împotriva schimbărilor climatice

SocialCiprian Stănescu: Am început ”Soluții pentru 2025”. Un proiect de care cred că o să tot auziți

EvenimenteIonuţ Simion | Videoconferinţa ZF AmCham România – Guvernanţa Corporativă: Din ce în ce mai multe companii înţeleg că trebuie să se organizeze şi să funcţioneze după principiile unei guvernanţe corporative

CulturaFlaviu Predescu: De Ce Citim – Despre Jurnalul lui Mihail Sebastian

EditorialAndreea Paul: Cine conduce lumea?Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe