Cozmin Gusa a fondat GeoPol, institut de analiza, startegie si prognoza

Printre membrii bordului Institutului GeoPOL se află Dorel Abraham (sociologie-sondaje), Sorin Antohi (istoria ideilor), Iosif Boda (politică internă), Dan Dungaciu (relaţii internaţionale), Cozmin Guşă (geopolitică), Marian Preda (asistenţă şi protecţie socială). Director executiv: Lucian Dumitrescu.
„E mai decât evident că din spațiul public lipsește expertiza de sorginte academică, respectiv profesională iar institutul GeoPol își propune să aducă în mijlocul dezbaterii publice tocmai acești specialiști consacrați care pot face diferența într-o perioadă confuză și agitată”, a declarat Gușă pentru evz.ro
Institutul GeoPol a fost fondat la 15 ianuarie 2012. „Institutul GeoPOL va publica lunar rapoarte, analize şi sondaje de opinie focalizate preponderent pe evoluţiile din România, R. Moldova şi Balcanii de Vest, precum şi interacţiunile spaţiilor mentionate cu UE, Rusia, SUA şi China”, se arată într-un comunicat al institutului.”GeoPOL consideră că integrarea României în structurile euroatlantice a marcat împlinirea singurului proiect (geo)politic coerent pe care clasa politică şi populaţia l-au avut in solidar in perioada postcomunista. După cinci ani de la integrarea României în structurile europene, concluzia clara este lipsa unui proiect post-aderare al ţării noastre. În fapt, România a ştiut că trebuie să se integreze, dar nu a ştiut sa implementeze formalismul integrarii. În particular, spaţiul românesc a rămas mai degrabă consumator de politici europene şi nu furnizor, statut de neaceptat pentru o ţară de frontieră a spaţiului euroatlantic.
GeoPOL crede că datele geopolitice ale României – dublă frontieră a spaţiului euroatlantic, comunalităţi evidente şi unice în spaţiul european cu R. Moldova, vecin al Mării Negre, stat aflat în zona de contact cu potenţialul geopolitic emergent al Ucrainei şi Serbiei, beneficiind de o relaţie constructivă cu Turcia, de o populaţie românească consistentă în jurul frontierelor, precum şi legăturile perene cu spaţiul eurasiatic – recomandă statul român să devină pilon strategic în spaţiul răsăritean şi regiunea extinsă a Mării Negre.
GeoPOL constata că actuala criză politico-financiară este una sistemică, care va genera o reconfigurare a structurilor mondiale, cu o magnitudine fără precedent pe timp de pace. Pe cale de consecinţă, nu doar realităţile, dar şi conceptele se vor modifica substanţial în următorii ani, de aceea una dintre sarcinile GeoPOL va fi să conceptualizeze şi să decripteze consecinţele ce vor fi deopotrivă (geo)politice şi epistemologice. Iniţiatorii GeoPOL consideră că mobilizarea şi coagularea grupărilor intelectuale şi de expertiză ca fiind determinante în atari condiţiiȚ, se mai arată în comunicatul citat.
Articol postat pe www.evz.ro
Ultima ora:

ObservatorIonuț Stanimir: Fiti calmi si mergeti mai departe! Frica nu e o moneda

PoliticSorin Cucerai: Tocmai criza majoră prin care am trecut a transformat instituțiile în aliați ai reformei

EconomieKaroly Borbely: Hidroelectrica, cea mai mare companie din România, anunță investiții uriașe în 2025

ExternValentin Lazea: Greșelile Europei ideologice și soluțiile de corecție

SocialIonuț Stanimir: Fiti calmi si mergeti mai departe! Frica nu e o moneda

EvenimenteAlexandru Nazare, la BLACK SEA FORUM

EditorialRadu Puchiu: 𝗜̂𝗻𝘃𝗶𝗻𝗴𝗮̆𝘁𝗼𝗿𝗶𝗶

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitată, Bianca Ionescu-Ballo (sezonul 5, episodul 5)
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe