OraNoua.ro
Publicat în 27 august 2014, 19:38 / 314 elite & idei

Claudiu Crăciun: Migraţia aleşilor locali şi prezidenţialele. Ce alegem de fapt în toamnă.

Claudiu Crăciun: Migraţia aleşilor locali şi prezidenţialele. Ce alegem de fapt în toamnă.

de Claudiu Craciun

Alegerile prezidenţiale nu sunt în luna noiembrie aşa cum ştim cu toţii ci luna aceasta. Şi chiar dacă pare că alegem un nou preşedinte alegerea este de fapt alta. Alegem între diferite moduri de a se căştiga puterea în România. Prin Ordonanţa de urgenţă prin care se permite transferul aleşilor locali către alte partide se decide soarta alegerilor prezidenţiale. Partidul Social-Democrat propune o măsură abuzivă, într-un moment cheie al competiţiei politice. Când absolut totul pare aruncat în joc,  de la sprijin extern, finanţatori, trusturi media şi până la ONG-uri şi biserici prietene, nişte aleşi locali în plus sau în minus nu par a conta.

Dar ei contează mai mult decât vrem să acceptăm. Aleşii locali deţin cheia câştigării sau pierderii alegerilor, indiferent de natura acestora. Şi dacă această ordonanţă trece, alegerile prezidenţiale vor avea un final previzibil. Şi mai grav, ne vom întoarce în perioada interbelică atunci când alegerile erau câştigate de partidul care le organiza.  Metodele de acum sunt mai puţin violente, iar presiunea este mai degrabă administrativă şi economică. Rezultatul este acelaşi însă.  Iar acest lucru se înscrie perfect în direcţia de-modernizării României,  proces explicat aici. Nu statul de drept este în pericol aici ci ceva mai profund, distribuţia puterii şi felului cum o obţii. O obţii prin dezbatere şi competiţie deschise sau prin războiul orb între contingente de supuşi locali?

Cum au ajuns aceştia să decidă soarta alegerilor? Pe scurt, în lipsa unei societăţi civile puternice, unei sfere publice autonome şi relevante, unor reţele politice non-terioriale, unor canale media independente,  aleşii locali ai unor partid au devenit placa turnantă a puterii politice. În condiţiile unei prezenţe la vot scăzute mobilizarea la ordin a lor face diferenţa. Alegerile nu se câştigă în urma dezbaterilor publice naţionale care orientează votul cetăţenilor ci prin războiul microbuzelor şi listelor de la nivel local. Acest fapt este de cumva de înţeles pentru scrutinurile locale. Pentru cele parlamentare, prezidenţiale şi europarlamentare trădează deriva sistemului.

Acest lucru nu ne este specific, se întâmplă şi în alte părţi. Partidele se bazează pe liderii locali. Problema este alta. Relaţia acestora cu comunităţile locale şi cu politicienii de la centru este profund viciată. Aleşii locali nu se mobilizează pentru ca cred în partid şi valorile acestuia ci pentru că sunt santajaţi/co-optaţi de liderii centrali. Aceştia distribuie resursele publice discreţionar, cerând aleşilor loialitate, mobilizare la ordin precum şi protejarea afacerilor în care sunt implicaţi.  La rândul lor aleşii locali reproduc mecanismul de forţă şi dependenţă în relaţie cu comunitatea locală. Îşi construiesc grupuri de fideli care în schimbul loialităţii primesc acces la resurse şi protecţie. Baronii locali sunt nodul de reţea în acest circuit al dependenţei şi corupţiei. Am explicat care este rolul baronilor în circuit aici.

Limitarea migraţiei politice a avut un rol pozitiv în combaterea acestui circuit care nu este nici democratic şi nici modern. Acest lucru nu a însemnat că aleşii locali nu îşi schimbă partidul. O pot face dar numai între mandate, cu ocazia alegerilor. A avut un efect structurant şi de întărire a organizaţiilor locale şi centrale. În lipsa acestei limitări ar fi existat o dezordine teribilă din care ieşeau câştigătoare doar partidele aflate la guvernare, capabile să distribuie resursele.

Nu trebuie să fii un susţinător al opoziţiei pentru a te opune acestei ordonanţe de urgenţă.  Este un gest imediat şi urgent, în interesul democraţiei şi al binelui public. Opoziţia de acum este la fel de ineptă şi abuzivă precum coaliţia de guvernare iar nemulţumirea ei este acoperită de propriile abuzuri din perioada când guverna. În 2012 majoritatea PDL dorea alegeri locale şi parlamentare comasate, având cam acelaşi efect ca ordonanţa de acum. Presiunea societăţii civile i-a determinat să renunţe. Tot în 2012 USL-ul, inclusiv PNL-ul aflat acum în opoziţie dorea trecerea la un sistem electoral majoritar care urma să distrugă opoziţia de atunci (detalii aici).  Oprirea acestei ordonanţe este în primul rând responsabilitatea societăţii civile şi nu a opoziţiei care în mod evident este interesată (vezi scrisoarea de protest a unor organizaţii ale societăţii civile aici).

Pe termen lung lucrurile sunt mai complicate. Circuitul puterii s-a construit în timp şi e greu modificat. Trebuie  schimbate regulile de alocare a resurselor pe linia central-judeţean-local astfel încât transferurile să nu reflecte loialitatea sau culoarea politică ci nevoile locale de dezvoltare. Trebuie schimbate regulile de alegere a primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene, revenind la cele cele două tururi. Baronii locali mai mari sau mai mici ar putea fi astfel înlocuiţi.  Descentralizarea trebuie regandită şi pusă în relaţie cu capacitatea administrativă locală şi forţa comunităţii de a limita corupţia şi abuzul autorităţilor.

Dar cea mai de succes strategie de limitare a influenţei disproporţionate a aleşilor locali este  reconstrucţia sferei publice de dezbatere şi prezenţa masivă la vot a cetăţenilor. Alegerile prezidenţiale, parlamentare şi europarlamentare nu trebuie căştigate prin votul a 30% din cetăţeni aduşi de aleşi locali ci prin votul a 50% convinşi de candidaţi şi partide prin dezbatere publică. Astfel va scădea şi presiunea pe aleşii locali care au îndeajuns de multe responsabilităţi şi nu merită să fie transformaţi în arendaşi ai votului.

Iar aceasta este marea provocare pentru noi toţi. Putem să reconstruim sfera publică, să aducem atât candidaţii cât şi cetăţenii în acelaşi loc? Putem să suplinim razboiul tăcut şi corupt al mobilizării locale cu înfruntarea deschisă şi democratică? Putem să îi convingem pe cetăţeni să se interesese de politică şi să voteze informat cănd au trecut prin atâtea dezamagiri? Putem să îi convingem pe candidaţi să nu evite dezbaterile ci să le accepte cu tot cu responsabilitatea de a promite şi respecta promisiunile? Putem să mai luptăm pentru normalitate şi democraţie după 25 de ani de tensiuni?

Mai putem?

Ultima ora:

ObservatorVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

PoliticAndrei Caramitru: Războiul din Ucraina si problemele pe care le avem acum vin de fapt dintr-o ideologie veche

EconomieRadu Hanga: OMRO IFN îşi continuă finanţarea prin bursă şi listează obligaţiuni în valoare de 10 milioane de lei

ExternSebastian Burduja: Vă propun să marcăm ziua Europei cu un exercițiu de sinceritate

SocialManuela Catrina: Cum stati cu parolele?

EvenimenteVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

CulturaCristina Popescu: Faună protejată din Marea Neagră

EditorialRadu Puchiu: 𝗠𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe