OraNoua.ro
Publicat în 23 ianuarie 2013, 02:56 / 198 elite & idei

Claudiu Doltu, secretar de stat în MFP, participă marţi la reuniunea Ecofin

Claudiu Doltu, secretar de stat în MFP, participă marţi la reuniunea Ecofin

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice Claudiu Doltu participă marţi la reuniunea miniştrilor Economiei şi Finanţelor din Uniunea Europeană – Ecofin.

Conform Europa Press, miniştrii Economiei şi Finanţelor din UE vor autoriza probabil, marţi, ca Spania şi alte zece ţări, printre care Franţa, Germania şi Italia, să treacă la înfiinţarea unei taxe pe tranzacţiile financiare armonizată, al cărei obiectiv este stoparea speculaţiilor şi asumarea de către banca a unei părţi din costurile crizei.

Pentru lansarea acestei cooperări consolidate, cele 11 ţări au nevoie de aprobarea majorităţii calificate a tuturor guvernelor, inclusiv a celor care nu participă. Marea Britanie şi Polonia au întârziat dezbaterile, motivând că vor să cunoască mai întâi propunerea finală a Bruxelles-ului privind taxa, pentru a avea garanţia că nu le aduce prejudicii. În cele din urmă, preşedinţia irlandeză a inclus votarea acestei taxe pe ordinea de zi a Ecofin.

Conform propunerii iniţiale a Comisiei, care viza toate cele 27 de state membre, taxa va impozita cu 0,1% tranzacţiile cu toate tipurile de instrumente financiare, exceptând derivatele, cărora li se aplică o taxă de 0,01%. Aceasta va permite colectarea a 55 miliarde euro anual , conform calculelor Bruxelles-ului.

Dar, veto-ul Marii Britanii – care are la Londra principalul centru financiar din UE şi susţine că aceasta taxă va duce la o delocalizare a industriei bancare- şi al altor state membre au făcut să se opteze pentru modalitatea cooperării consolidate. Este pentru a treia oară când se utilizează această procedură, după legislaţia privind divorţul şi cea privind patentele.

Miniştrii Economiei şi Finanţelor vor discuta, de asemenea, pentru prima oară, planul de acţiuni propus de Bruxelles pentru o mai bună combatere a fraudei şi evaziunii fiscale, care include 34 de măsuri pe termen scurt şi mediu, atât în sectorul impozitelor directe, cât şi al celor indirecte.AGERPRES

Ultima ora:

ObservatorMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieRadu Craciun: Suntem in ochiul furtunii

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteAlina Achim-Inayeh, moderator at Expert Forum conference – Eastern Europe and the Republic of China (Taiwan)

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe