OraNoua.ro
Publicat în 22 octombrie 2014, 17:41 / 432 elite & idei

Codrin Scutaru: Aceste alegeri prezidențiale au un specific aparte

Codrin Scutaru: Aceste alegeri prezidențiale au un specific aparte

Aceste alegeri prezidențiale au un specific aparte. În primul rând, au loc, decalate la un interval de doi ani față de alegerile parlamentare din 2012 câștigate în cel mai clar mod posibil de către USL. Ultima decalare, cea din 2009, a avut loc la un an de alegerile parlamentare din 2008. În al doilea rând, au loc într-un an în care au mai fost organizate alegeri pentru Parlamentul European, alegeri care însă au fost mai degrabă o rundă pregătitoare pentru alegerile prezidențiale și mai puțin o dezbatere pe teme europene.

Rezultatul alegerilor europarlamentare a dus, dincolo de victoria clară a alianței PSD-UNPR-PC, care a câștigat detașat alegerile, la o situație de echilibru electoral între PSD și aliații săi PC și UNPR, care au însumat 37,6% din voturi și partidele care se revendică ideologic de dreapta PNL, PDL, PMP și Forța Civică, care au obținut împreună 36%.

Schimbările care au apărut pe scena politică de la alegerile europarlamentare până la cele prezidențiale vizează în principal ruptura apărută în PNL, prin ieșirea din scenă a lui Crin Antonescu, fostul președinte al partidului și candidatul desemnat la Președinție al USL și înființarea unui nou partid liberal, PLR, de către fostul președinte și premier liberal Călin Popescu Tăriceanu. Intrarea în cursa electorală a lui Teodor Meleșcanu, fost șef SIE și fost vicepreședinte PNL, aduce o nouă fisură pe zona partidelor de dreapta.

Putem vorbi de două blocuri electorale medii care pot fi puse în oglindă. Pe de o parte votanții lui Călin Popescu-Tăriceanu și cei ai lui Teodor Meleșcanu iar pe de altă parte votanții Elenei Udrea și cei ai Monicăi Macovei. Comparabile ca și potențial electoral, cele două blocuri electorale se adresează fiecare către circa 12 % din electorat. Trebuie luat în seamă faptul că Tăriceanu și Meleșcanu nu se critică reciproc și au un mesaj moderat, pozitiv față de candidatul situat pe primul loc, Victor Ponta, către care se vor duce cel mai probabil voturile lor în turul 2. În același timp, Elena Udrea și Monica Macovei au de cele mai multe ori mesaje critice una față de alta și în același timp au mesaje critice față de Klaus Iohannis, fapt care va crea dificultăți votanților lor să se îndrepte către Iohannis în turul 2.

Conform sondajelor, aproape 9 milioane de români vor fi prezenți la vot. Nehotărâții care acum declară că vor vota se distribuie proporțional către primii doi favoriți, Ponta și Iohannis, într-o distribuție proporțională cu scorurile lor actuale. Un alt element interesant este intenția de vot pentru Corneliu Vadim Tudor și Dan Diaconescu care însumează sub 5%. Chiar dacă sunt candidați anti-sistem, este puțin probabil ca voturile extremiste de tip naționalist să meargă în turul 2 către neamțul Klaus Iohannis.

Un segment de voturi de circa 12% îi aduce o victorie confortabilă candidatului alianței PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, cotat în medie în sondaje cu 41-42%. Se conturează un bloc electoral eterogen care poate juca rolul de king-maker pentru Victor Ponta. Acest bloc electoral cred că poate fi format din votanții lui Călin Popescu Tăriceanu (8-9%), Teodor Meleșcanu (4%), o mare parte din voturile lui Vadim Tudor și Dan Diaconescu (3-4%) și însumează circa 16% din voturi. Dacă adăugăm și voturile UDMR, obținem un segment de circa 20% care va merge către Victor Ponta în turul 2.

Un alt lucru care trebuie luat în considerare din punct de vedere sociologic, este mult mai probabil ca un candidat român de etnie română cu un mesaj unificator să adune voturi din toate zonele electorale (catch all parties) decât un candidat român de etnie germană, cu un mesaj elitist critic, care exclude în mod clar anumite categorii. Pe fondul unui mesaj diluat în zona partidelor care se consideră de dreapta, Victor Ponta are șansa câștigării turului 2 în fața lui Klaus Iohannis cu circa 59% din voturi.

Codrin Scutaru

Sociolog,

Secretar de stat Ministerul Muncii, Vicepreședinte PC

Ultima ora:

ObservatorNicoleta Munteanu: Ne vedem la Centrul Universitar Pitești, la „𝐍𝐨𝐚𝐩𝐭𝐞𝐚 𝐀𝐥𝐛𝐚̆ 𝐚 𝐔𝐧𝐢𝐯𝐞𝐫𝐬𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐥𝐨𝐫”

PoliticNicolae Ciucă: Îl felicit pe președintele Donald Trump pentru realegerea sa și îi urez succes lui și Statelor Unite ale Americii

EconomieElena Calistru: It’s the economy, stupid…

ExternRobert Lupițu: Ca țară să luăm cele mai bune decizii pentru noi, pe aceleași coordonate – Occident, Europa, transatlanticism

SocialCiprian Stănescu: 3 noutăți pe care le puteți vedea și la #ProVerde vinerea pe StirileProTV și duminica dimineața de la 09:30 pe ACASĂ TV

EvenimenteNicoleta Munteanu: Ne vedem la Centrul Universitar Pitești, la „𝐍𝐨𝐚𝐩𝐭𝐞𝐚 𝐀𝐥𝐛𝐚̆ 𝐚 𝐔𝐧𝐢𝐯𝐞𝐫𝐬𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐥𝐨𝐫”

EditorialRadu Magdin: România, un pilon al securității energetice europene

CulturaFlaviu Predescu: Despre cartea Superpolitik



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe