OraNoua.ro
Publicat în 2 iulie 2014, 19:11 / 367 elite & idei

Constantin Bratu: Problematica deșeurilor trebuie să fie pe agenda publică a tuturor autorităților

Constantin Bratu: Problematica deșeurilor trebuie să fie pe agenda publică a tuturor autorităților

Eco-Rom Ambalaje are, începând din luna mai a acestui an, un nou președinte, Constantin Bratu. Membru al Consiliului de Administrație al companiei, Bratu este, din anul 2005, directorul general al Asociației Berarii României, membru în Consiliul Director al Federației Romalimenta, Consiliul Român pentru Publicitate (RAC) și Asociația Berarii Europei. Odată cu numirea sa în funcția de președinte al Eco-Rom Ambalaje, Constantin Bratu propune creșteri semnificative pentru reciclarea deșeurilor de ambalaje.

Noul președinte al companiei a vorbit, într-un interviu acordat AGERPRES, și despre alte planuri pentru perioada următoare.

AGERPRES: Ați devenit recent președintele uneia dintre cele mai importante organizații care promovează implementarea serviciului de colectare separată a deșeurilor pentru populație, Eco-Rom Ambalaje. Care sunt țintele dumneavoastră în mandatul pe care îl aveți?
Constantin Bratu: Într-un domeniu complex, aflat într-o continuă schimbare și adaptare la realitățile naționale, îmi propun să eficientizăm constant toate procesele organizației pentru a obține în România rezultate comparative cu țările europene. Acest lucru înseamnă să identificăm, împreună cu producătorii și importatorii de bunuri ambalate din sistemul nostru, măsurile optime pentru relaționarea cu autoritățile, companiile de management al deșeurilor și populația pentru a crește cantitățile de deșeuri de ambalaje reciclate. Vom continua demersurile pentru a avea la nivel național un sistem transparent bazat pe implicarea și comunicarea deschisă a tuturor actorilor din domeniu. În plus, mi-am propus să evidențiem contribuția semnificativă a industriei în implementarea serviciului de colectare separată pentru populație și creșterea cantităților de deșeuri trimise spre reciclare de români. La finalul anului 2013, din totalitatea deșeurilor reciclate în sistemul Eco-Rom Ambalaje, 11% proveneau din colectarea separată de la populație.

AGERPRES: Care este impactul Eco-Rom Ambalaje pe piața de reciclare și colectare a deșeurilor din România?
Constantin Bratu: Impactul este unul major: realizăm 72% din obligația României de reciclare a deșeurilor de ambalaje (conform ANPM 2011). Iar una dintre cele mai importante realizări ale noastre este faptul că am creat o legătură funcțională, de cooperare, între toți actorii implicați în domeniul ambalajelor: autorități, reprezentanții industriei și ai companiilor de management al deșeurilor. De asemenea, soluțiile tehnice realizate au condus la transformări majore în România în ultimii 10 ani. Vorbim în primul rând de contribuția industriei în domeniul reciclării deșeurilor de ambalaje. Poate că publicul larg nu este familiar cu acest lucru, însă prin intermediul celor care realizează produsele pe care le consumăm zilnic au fost reciclate 2,6 milioane de tone de deșeuri de ambalaje în 10 ani. Aceste cantități au determinat creșterea a două sectoare importante ale industriei de profil: cel al reciclării deșeurilor prin extinderea capacităților de reciclare din România și cel al gestiunii deșeurilor prin dezvoltarea infrastructurii necesare — stații de sortare, utilaje și instalații tehnice specializate. Astfel s-au creat noi locuri de muncă, Eco-Rom Ambalaje susținând 20% din piața muncii în acest domeniu.
În plus, suntem pionierii sistemului de colectare separată pentru populație, printre primii care am investit în serviciile publice de separare a deșeurilor de ambalaje generate în gospodării. Anual, un procent de 80% din aportul producătorilor membri este alocat efectiv gestiunii deșeurilor, ceea ce a asigurat serviciile de colectare, sortare și transport al deșeurilor către fabricile de reciclare, containerele de colectare separată și campaniile de informare și educare a populației, astfel încât din ce în ce mai mulți români să separe deșeurile de ambalaje. Ca urmare, în prezent 9 din 10 gospodării știu ce înseamnă colectarea separată, și 3 din 10 români separă deșeurile.

AGERPRES: Cum vedeți situația României în materie de respectare a termenelor și țintelor impuse de către Comisia Europeană privind reciclarea deșeului menajer?
Constantin Bratu: Experiența industriei din domeniul ambalajelor ne arată că dacă obiectivele de reciclare asumate sunt etapizate, obligațiile sunt clare și sistemul coercitiv funcționează, țințele se îndeplinesc. Acesta ar trebui să fie modelul și pentru reciclarea deșeului municipal — binecunoscuta obligație de reciclare a 50% din acesta până în 2020. În plus, nu putem realiza un obiectiv dacă nu știm la ce ne raportăm. Reciclăm 50% din ce cantitate? Cât se poate recicla în realitate din deșeul menajer? În acest sens, noi am am făcut un prim pas și am realizat în 2012-2013 o analiză de deșeu care ne arată că mai mult de 40% din deșeurile menajere pot fi reciclate, însă doar 3% sunt reciclate în acest moment. Ne confruntăm astfel cu sincope în realizarea sistemului de gestiune a deșeurilor și a modului de raportare a datelor la nivel național. Având în vedere că avem la dispoziție doar 6 ani pentru a rezolva problemele și a face funcțional și performant un sistem național, cred că obiectivul de 50% este unul îndrăzneț pentru România, dar nu imposibil.

AGERPRES: Unde trebuie să se lucreze mai intens pentru a recupera decalajele?
Constantin Bratu: Unele dintre cele mai mari dificultăți din sistemul de colectare separată și reciclare a deșeurilor sunt generate de legislația neclară și permisivă. Trebuie clarificate rolurile tuturor actorilor, iar rolul autorităților locale ca motor de dezvoltare al unei comunități trebuie să crească și în domeniul nostru. Problematica deșeurilor nu mai este demult un subiect tabu și trebuie să fie pe agenda publică a tuturor autorităților, nu doar a celor de mediu. De la colegii europeni performanți în domeniu am primit o lecție clară care trebuie aplicată și în România: sancționarea celor care nu colectează separat, aruncă deșeurile în spații neamenajate sau le fură din containerele speciale — sigur, după ce punem la dispoziția populației un sistem accesibil. În plus, cred că este esențial să ne stabilim obiective clare anuale de reciclare a deșeului municipal. Nu ne putem altfel aștepta să reciclăm 50% din deșeurile generate în 2020, fără un plan bazat pe pași logici.

AGERPRES: Cum se prezintă situația în primele luni ale anului în ceea ce privește cantitatea de deșeuri reciclate?
Constantin Bratu: Pentru primele 5 luni ale anului am îndeplinit obligațiile de reciclare pentru producătorii și importatorii membrii ai sistemului, iar deșeul de ambalaj colectat de la populație este la 12% din totalul reciclat, cu unul — două procente mai mari decât media anului trecut.

AGERPRES: Care sunt proiectele ce vor fi derulate de către Eco-Rom Ambalaje în perioada următoare?
Constantin Bratu: În prezent, două dintre proiectele noastre de succes sunt în desfășurare — este vorba despre competiția ‘Orașul Reciclării’ adresată primăriilor de municipiu, și ‘Ecollect’, primul serviciu de colectare separată a deșeurilor de hârtie-carton și plastic-metal de la birou. În plus, avem în derulare campanii realizate în parteneriat cu producătorii din sistemul nostru pentru educarea angajaților și a consumatorilor pe perioada verii. La nivel operațional, demarăm pregătirile pentru contractarea operatorilor de gestiune a deșeurilor din fluxul industrial-comercial și achiziții de la populație pentru anul 2015, licitația urmând a fi anunțată în luna septembrie. Este al doilea an când realizăm acest mod de contractare a furnizorilor de gestiune a deșeurilor din motive de eficiență și transparență a modului de operare.

Ultima ora:

ObservatorMarco Badea: David Popovici a reușit! A devenit campion mondial la 100 de metri liber și atinge la doar 17 ani o performanță neegalată timp de 49 de ani

PoliticMarco Badea: 119 de zile de când Vladimir Putin a început războiul în Ucraina

EconomieSergiu Manea: Gândirea digitală înseamnă inclusiv să recunoşti foarte repede când eşti pe o cale greşită şi să înveţi din asta | Conferinţa Microsoft Envision România

ExternCristian Unteanu: Care este statutul exact al „luptătorilor străini” din Ucraina? Sunt şi români printre ei?

SocialSorin Ioniţă: Misiunea statului în lumea civilizată e să se ocupe de mediocrităţi ca mine, nu de genii

EvenimenteCiprian Stanescu: Despre economie circulara pe termen lung

CulturaMireille Rădoi: Studii despre Imperiul Bizantin la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

EditorialAlexandru Grumaz: IAR Ghimbav a jucat la două capete în ceea ce privește elicopterele Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe