OraNoua.ro
Publicat în 31 iulie 2013, 20:27 / 232 elite & idei

Constantin Niță a inaugurat reţeaua de distribuţie a gazelor naturale în sudul judeţului Constanța

Constantin Niță a inaugurat reţeaua de distribuţie a gazelor naturale în sudul judeţului Constanța

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, şi vicepreşedintele Senatului Nicolae Moga au inaugurat vineri sistemul de distribuţie a gazelor naturale din Mangalia, o investiţie de 5,5 milioane de euro asumată în campania electorală de actualul primar al municipiului, Cristian Radu.

Evenimentul a fost marcat prin punerea în funcţiune a primului obiectiv alimentat de la sistemul urban de distribuţie a gazelor naturale, Centrala Termică 9, întreaga reţea devenind astfel funcţională. În acest context, senatorul Nicolae Moga a reiterat demersurile întreprinse, alături de primarul Cristian Radu, pentru a obţine sprijin guvernamental în vederea racordării la magistrala ce alimentează Bulgaria cu gaz din Federaţia Rusă, dar şi tergiversările cauzate de probleme administrative.

„Astăzi a venit ziua cea mare pentru că avem posibilitatea să dăm satisfacţie locuitorilor din sudul judeţului Constanţa, din Mangalia, Negru Vodă şi a celor din staţiuni. Am finalizat alimentarea cu gaze naturale, cazanele sunt bune la toate centralele termice, iar cetăţenii nu vor mai suferi din cauza frigului, aşa cum s-a întâmplat în trecut”, a precizat senatorul Nicolae Moga.

Ministrul Constantin Niţă a îndemnat constructorul şi autorităţile locale să grăbească ritmul de extindere a reţelei în localităţile limitrofe.

„Felicit constructorul, investitorul, echipa care a lucrat bine pentru ca localnicii să nu aibă probleme. Toate staţiunile trebuie alimentate cu gaz până la sfârşitul anului. Îi felicit pe toţi cei implicaţi şi sper ca cetăţenii Mangaliei să aprecieze acest lucru (…) Sigur că preţul gazului din Bulgaria este altul decât pentru România. Preţul la noi este mai mic deocamdată, urmează o etapă de liberalizare pentru consumatorii casnici, care se va finaliza undeva în 2018, conform acordului cu FMI şi CE”, a spus ministrul delegat pentru Energie.

Potrivit autorităţilor locale, după racordarea tuturor centralelor din municipiul Mangalia la reţeaua de distribuţie a gazelor naturale preţul gigacaloriei, pentru populaţie, va scădea cu până la 30%. Directorul Goldterm, Dan Georgescu, a precizat că este posibil ca până la sfârşitul anului să fie branşate la reţeaua de gaze naturale toate centralele termice mari din oraş.

„Suntem încrezători că vom obţine o finanţare guvernamentală prin care să acoperim 70% din costurile de 2,8 milioane de lei, necesari implementării acestui proiect, obiectivul fiind de reducere directă a preţului gigacaloriei livrată populaţiei, după amortizarea investiţiei”, a spus directorul Dan Georgescu.

La eveniment a fost prezent şi secretarul de stat în Ministerul Economiei Mihai Albulescu. AGERPRES/(AS – autor: Dan Mihăescu, editor: Ştefan Gabrea)

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera: Premiu pentru cercetarea științifică de elită

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteVictor Vevera: Premiu pentru cercetarea științifică de elită

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe