OraNoua.ro
Publicat în 1 mai 2013, 08:06 / 248 elite & idei

Constantin Niță: Departamentul pentru Energie ar putea fi înfiinţat până în 15 mai; instituţia va fi independentă de Ministerul Economiei

Constantin Niță: Departamentul pentru Energie ar putea fi înfiinţat până în 15 mai; instituţia va fi independentă de Ministerul Economiei

Departamentul pentru Energie urmează să fie înfiinţat legal până în 15 mai prin promovarea unei Hotărâri de Guvern conform căreia instituţia va fi independentă de Ministerul Economiei, a declarat, luni, ministrul Delegat pentru Energie, Constantin Niţă care a participat la conferinta Energy Security in Central Europe gazduita sub egida Romanian Energy Forum 2013.

‘Până în 15 mai sperăm să fie aprobată HG de funcţionare a Departamentului pentru Energie. Va fi o instituţie separată, independentă de Ministerul Economiei’, a arătat Niţă.

Oficialul a adăugat că Departamentul pentru Energie urmează să aibă 250 de angajaţi inclusiv cu personalul de la cabinetele demnitarilor.

‘Acum Ministerul Economiei are cam 700 de angajaţi. Eu mi-am propus un număr de 230 – 250 de angajaţi cu tot cu ceea ce înseamnă cabinetele demnitarilor’, a adăugat Niţă.

Ordonanţa de Urgenţă privind energia regenerabilă ar putea fi aprobată săptămâna viitoare

Ordonanţa de Urgenţă privind modificarea şi completarea Legii 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile ar putea intra în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare, urmând să fie aprobată cu o serie de modificări, a declarat, luni, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă.

‘Intenţionăm să analizăm în Guvern Ordonanţa de Urgenţă privind producerea energiei din surse regenerabile săptămâna viitoare. S-a aflat în dezbatere publică şi am primit multe sugestii pentru modificări, unele bune. Proiectul iniţial va avea unele modificări. Un exemplu este sugestia de a nu monta panouri solare pe terenuri agricole, idee pe care o consider bună’, a spus Constantin Niţă.

Noul proiect de act normativ, lansat de Ministerul Economiei, propune amânarea temporară începând cu 1 iulie 2013 a acordării unui număr de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs de centrale electrice hidrolelectrice noi cu puteri electrice instalate de până în 10 MW (un certificat verde), de centrale electrice eoliene (un certificat verde), de centrale electrice solare (2 certificate verzi), corelat cu tendinţele constatate din prima analiză de monitorizare a schemei. Recuperarea certificatelor verzi se va face începând cu 1 ianuarie 2017 pentru centralele hidroelectrice şi solare, respectiv începând cu 1 ianuarie 2018 pentru centralele electrice eoliene.

Documentul propune, de asemenea, exceptarea de la aplicarea prevederilor Legii 220/2008 pentru 50% din cantitatea de energie electrică furnizată marilor consumatori de energie electrică cu un consum anual mai mare de 150 GWh.

Proiectul de act normativ prevede introducerea posibilităţii încheierii contractelor bilaterale între micii producătorii de energie electrică din surse regenerabile de energie care deţin grupuri/centrale electrice cu puteri instalate de cel mult 5 MW pe centrală şi furnizorii de energie electrică, pentru simplificarea procesului de comercializare a energiei electrice produse de această categorie de producători. Totodată, documentul prevede introducerea posibilităţii preluării energiei electrice produse din surse regenerabile de energie şi susţinută prin sistemul de promovare prin certificate verzi în piaţa reglementată de energie electrică, în baza reglementărilor emise de ANRE, precum şi eliminarea unor restricţii care conduc la supracompensare.

Autorităţile subliniază că măsura propusă are în vedere să facă suportabil impactul brutal şi pe termen scurt asupra preţului energiei electrice, impact care poate avea efecte economice şi sociale negative ireversibile. AGERPRES

Ultima ora:

ObservatorMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieRadu Craciun: Suntem in ochiul furtunii

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteAlina Achim-Inayeh, moderator at Expert Forum conference – Eastern Europe and the Republic of China (Taiwan)

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe