OraNoua.ro
Publicat în 19 martie 2014, 15:48 / 436 elite & idei

Constantin Niță: Este necesară o impulsionare a colaborării economice între România și Georgia în domeniul energetic

Constantin Niță: Este necesară o impulsionare a colaborării economice între România și Georgia în domeniul energetic

Ministrul Economiei, Constantin Niță, consideră necesară impulsionarea colaborării economice între România și Georgia în domeniul energetic, în acest sens urmărindu-se realizarea unor proiecte comune de transport de gaze naturale din regiune pe piețele europene.

„Este necesară o impulsionare a colaborării economice în domeniul energetic. În acest sens, urmărim realizarea unor proiecte comune, de transport de gaze naturale din regiune pe piețele europene. Unul dintre punctele forte ale României este expertiza și experiența specialiștilor români, fapt pentru care este esențială implicarea companiilor românești în programul georgian de construcții de hidrocentrale și de dezvoltare a infrastructurii IT. În același timp, există deschidere pentru dezvoltarea colaborării cu Georgia în domeniul transporturilor maritime de marfă și persoane. În ceea ce privește potențialul turistic al ambelor state, contăm pe segmentul cultural și de agrement”, a declarat Constantin Niță, în cadrul întâlnirilor oficiale pe care le-a avut cu prilejul vizitei efectuate în Georgia de delegația condusă de premierul Victor Ponta.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, remis sâmbătă AGERPRES, Constantin Niță a discutat cu vicepremierul georgian, ministrul Economiei și Dezvoltării Durabile, George Kvirikashvili, despre stadiul relațiilor economice bilaterale.

Cele două părți au agreat asupra unui program de acțiuni care au ca principal obiectiv creșterea volumului schimburilor comerciale și a cooperării economice cu Georgia.

Acțiunile avute în vedere în perioada următoare includ organizarea, în luna iulie a acestui an, la Tbilisi, a lucrărilor Comisiei mixte interguvernamentale româno-georgiene de cooperare economică și a unui Forum economic româno-georgian.

De asemenea, a fost convenită organizarea unei întâlniri trilaterale a miniștrilor Economiei din România, Georgia și Azerbaidjan, la Tbilisi sau București, în perioada imediat următoare.

În cadrul întâlnirilor, ministrul Constantin Niță a reiterat angajamentul României privind sprijinul acordat Georgiei în perspectiva integrării europene și euro-atlantice.

Georgia este, din punct de vedere al volumului schimburilor comerciale, principalul partener al României în zona Caucazului. La 31 decembrie 2013, valoarea schimburilor comerciale româno-georgiene a fost de 315,52 milioane de euro, în creștere cu 22,52% față de anului 2012.

Exportul României în Georgia a însumat 314,3 milioane de euro, în creștere cu 25,33%, iar importul din Georgia a fost de 1,22 milioane de euro, în scădere cu 81,9%.

Soldul balanței comerciale este favorabil României cu 313,08 milioane de euro.

Ultima ora:

ObservatorCodrin Scutaru, Andrei Stoian: Summit-ul NATO din Washington. Competiția pentru Casa Albă

PoliticMarcel Ciolacu: Tricolorul va fi mereu o mărturie a unității noastre, reper neprețuit al conștiinței românești

EconomieMihai Precup: In Tokyo – Japonia | Consolidarea cooperării economice româno-nipone

ExternAlexandru Grumaz: Este Ordinea Mondială într-o spirală descendentă!? Avem o criză a rachetelor nucleare tactice în Europa?

SocialCarmen Elena Cirnu: 🌟 Major Milestone Achieved! 🌟

EvenimenteVictor Vevera: ICI București este prezent la conferința „ Lumea Geospațială: 20 de ani de comunitate geospațială ” 2024

EditorialRadu Puchiu: Am moderat o nouă întâlnire pe care Aspen Institute Romania a organizat-o ca parte a Programului Technology & Society

CulturaCristina Popescu: Municipiul Cluj-Napoca, 1900 de ani de atestare documentarăClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe