OraNoua.ro
Publicat în 16 aprilie 2014, 13:13 / 294 elite & idei

Constantin Niță: Întâlnire cu Ministrul Energiei din Azerbaijan, Natiq Aliyev

Constantin Niță: Întâlnire cu Ministrul Energiei din Azerbaijan, Natiq Aliyev

Ministrul Economiei, Constantin Niță, s-a întâlnit astăzi, 14 aprilie, cu Ministrul Energiei din Azerbaijan, Natiq Aliyev. Din delegația azeră au mai făcut parte: Vitaliy Baylarbayov, membru al board-ului AGRI; Rovnag Abdullayev, președintele ȘOCAR; Elshad Nassirov, vicepreședintele ȘOCAR; Hamza Karimov, CEO ȘOCAR România.

În cadrul întâlnirii au fost discutate: oportunitățile de cooperare economică în vederea creșterii nivelului schimburilor comerciale dintre cele două țări, proiectul AGRI, oportunitățile de investiții pe piața din România. De asemenea, a fost abordată problematica colaborării între companiile azere și cele române, în vederea dezvoltării de proiecte comune la nivel internațional.

, Vizita delegației azere confirmă interesul pentru implementarea măsurilor de cooperare economică discutate în timpul vizitei Premierului Victor Ponta în Azerbaijan, în iunie 2013. Am discutat cu Ministrul Natiq Aliyev despre valorificarea potențialului în ceea ce privește schimburile comerciale dintre România și Azerbaijan. La sfâșitul anului 2013, acestea se ridicau la aproximativ 95 milioane de dolari, nivel care nu exprimă potențialul real al celor două economii. În acest sens, este necesară o dinamizare a contactelor dintre companiile și firmele din cele două țări, prin intermediul Camerei de Comerț bilaterale Azerbaidjan — România, inaugurată în martie 2013′, a declarat Constantin Nită, Ministrul Economiei.

În ceea ce privește cooperarea în domeniul energetic, cele două părți și-au reiterat interesul pentru dezvoltarea proiectului AGRI. În prima jumătate a acestui an este așteptată finalizarea studiului de fezabilitate, urmând că părțile implicate în proiect să ia o decizie pe baza datelor incluse în studiu.

, În cadrul întâlnirii, am discutat cu reprezentanții azeri despre oportunitățile de colaborare între companiile din România și cele din Azerbaijan pe proiecte dezvoltate la nivel local și internațional. Expertiza și experiența specialiștilor români pot contribui la succesul oricărui proiect din domeniul energetic — electricitate, petrol & gaze, industrie. În același timp, am transmis părții azere oportunitatea cooperării în sectorul petrochimiei’, a adăugat Ministrul Constantin Nită.

Cele două părți și-au exprimat încrederea că discuțiile existente la nivel politico-economic pot contribui la dezvoltarea unor proiecte de cooperare importante, cu efect benefic asupra creșterii schimburilor comerciale dintre cele două țări.

***

La 31 decembrie 2013, volumul total al schimburilor comerciale româno — azere era de aproximativ 95 milioane USD. Exportul românesc a înregistrat o creștere foarte importantă în perioada amintită (+92,91%) și se cifrează la 43,79 milioane USD. Importul de petrol din Azerbaidjan reprezintă circa 92% din volumul total al importurilor României pe această relație. Principalele poziții la exportul românesc sunt: mașini, aparate și echipamente, produse farmaceutice, lemn și articole din lemn, produse ale industriei alimentare.

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe