OraNoua.ro
Publicat în 21 ianuarie 2014, 21:02 / 214 elite & idei

Constantin Niță: Legea regenerabilelor ar putea fi adoptată în Parlament în februarie, prin procedură de urgență

Constantin Niță: Legea regenerabilelor ar putea fi adoptată în Parlament în februarie, prin procedură de urgență

Legea de aprobare a Ordonanței de Urgență 57/2013, retrimisă de președintele Traian Băsescu în Parlament în urmă cu o săptămână, ar putea fi adoptată de Legislativ în procedură de urgență până în luna februarie, a declarat, joi, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niță, prezent la o conferință pe teme energetice.

‘Nu trebuie ca această lege să stea prea mult în Parlament, altfel marii consumatori industriali vor avea probleme serioase’, a precizat Niță.

În urmă cu o săptămână, președintele Traian Băsescu a retrimis Parlamentului spre reexaminare Legea pentru aprobarea OUG 57/2013 care prevede amânarea acordării unui număr de certificate verzi pentru producătorii de energie regenerabilă, motivând că aprobarea acestui act normativ fără prenotificarea Comisiei Europene cu privire la modificarea schemei de ajutor de stat „este inoportună și expune România unor sesizări prealabile pentru încălcarea tratatelor constitutive ale Uniunii Europene”.

În replică, Departamentul pentru Energie susține că a prenotificat Comisia cu privire la aceste modificări, urmând să trimită noi date la Bruxelles după aprobarea Legii.

Cererea de reexaminare a Legii pentru aprobarea OUG 57/2013 din sectorul energiei regenerabile, transmisă Parlamentului de șeful statului, conține informații eronate, se arată într-un comunicat al Departamentului pentru Energie.

‘Având în vedere informațiile eronate incluse în Cererea de reexaminare asupra Legii pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 57/2013 privind modificarea și completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, Departamentul pentru Energie face următoarele precizări: Comisia (DG COMP) a confirmat primirea prenotificării în data de 2 august 2013; Prenotificarea este înregistrată în SANI (State Aid Notification Interactive System) sub indicativul SA 37177 2013/PN — Modificări aduse schemei de sprijin prin certificate verzi’, se precizează în comunicat.

Reprezentanții Departamentului mai spun că, în urma transmiterii prenotificării de către autoritățile române, Comisia a apreciat că ‘la prima vedere, modificările supuse atenției de către autoritățile române nu par să ridice probleme semnificative în termeni de compatibilitate’.

‘În data de 25 octombrie 2013, s-a întâlnit Grupul de lucru constituit pentru redactarea notificării (Departamentul pentru Energie, Consiliul Concurenței, ANRE, OPCOM, Transelectrica). În urma reluării dezbaterii OUG 57/2013 în Parlament, care urma să conducă implicit la modificări, pentru a nu oferi Comisiei spre evaluare măsuri contradictorii care să conducă la reluarea procedurii, notificarea a fost amânată până la finalizarea dezbaterilor din Parlament și adoptarea legii’, susțin oficialii Departamentului pentru Energie.

Ei precizează că, la inițierea OUG 57, s-a luat în calcul creșterea necontrolată a prețurilor la clienții finali de energie electrică pe seama contribuției pentru energia regenerabilă, de la 8 lei în 2011 la 53 de lei pe MWh în primul semestru din 2013.

‘În plus, premisele depășirii capacităților de racordare și de echilibrare a sistemului energetic național nu pot fi ignorate. Nu în ultimul rând, România, similar celorlalte state europene, se confruntă cu o amenințare la nivelul competitivității sectorului energointensiv, existând un risc foarte mare de relocare a acestor operatori economici. Ajustarea reglementărilor este imperios necesară, având în vedere și faptul că măsurile sunt luate în condițiile în care există toate premisele ca România să atingă din anul 2014 obiectivul național asumat pentru anul 2020 prin Directiva 2009/28/CE privind ponderea energiei din surse regenerabile, de 24% în consumul final brut de energie. În acest context, trebuie să analizăm cu atenție ce înseamnă interesul național și cum alegem să ne apărăm consumatorii casnici și industriali’, au mai precizat oficialii Departamentului pentru Energie.

Plenul Camerei Deputaților a aprobat OUG 57/2013 prin lege pe 17 decembrie 2013. AGERPRES/(AS — autor: Florentina Cioacă, editor: Andreea Marinescu)

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe