OraNoua.ro
Publicat în 1 octombrie 2014, 19:53 / 302 elite & idei

Constantin Niță: Ne dorim ca volumul cifrelor de export dintre România și Turcia să ajungă la 10 miliarde de euro în câțiva ani

Constantin Niță: Ne dorim ca volumul cifrelor de export dintre România și Turcia să ajungă la 10 miliarde de euro în câțiva ani

Schimburile comerciale dintre România și Turcia au ajuns la șapte miliarde de euro anual, iar autoritățile române își propun creșterea acestora la peste 10 miliarde de euro în câțiva ani, a declarat marți ministrul Economiei, Constantin Niță, în cadrul Forumului de Afaceri Turco – Român.

„Turcia reprezintă pentru România principalul partener comercial din afara Uniuni Europene. Dorim să menținem acest rol, în așa fel încât în următorii câțiva ani, volumul cifrelor de export dintre cele două țări să depășească 10 miliarde de euro. Acesta este target-ul pe care trebuie să ni-l propunem împreună pentru următorii ani”, a explicat Niță.

El a mai spus că, în prezent, investițiile turcești în România se ridică la patru miliarde de euro, ceea ce înseamnă înființarea a peste 15.000 de societăți comerciale.

Ministrul român al Energiei a invitat companiile turcești să investească în România, chiar dacă investitorii în energia verde s-au declarat nemulțumiți de măsura luată de Guvern în privința certificatelor vezi. „Îi asigur pe investitori că este un profit amânat, deci nu unul pierdut, și că predictibilitatea în acest domeniu va fi menținută”, a explicat Constantin Niță.

El a amintit și de necesitatea realizării cablului submarin Constanța — Istanbul, proiect convenit prin semnarea unui memorandum între cele două state, însă întârziat din punct de vedere al punerii în aplicare.

De asemenea, ministrul Energiei a invitat companiile turcești să investească în domeniul minier. „Nu vindem resursele, însă dorim parteneri în exploatarea acestor resurse. Dorim crearea de unități noi, moderne, care să aducă profit atât investitorului cât și societăților românești. Fie că este vorba de cupru, de argint, de polimetale, de plumb, de zinc sau alte resurse”, a susținut Constantin Niță.

În plus, el a adăugat că autoritățile române sunt dispuse să discute cu firme din Turcia și în legătură cu privatizarea Oltchim, companie care va fi scoasă la licitație în decembrie.

Pe de altă parte, ministrul român a spus că și societățile românești sunt pregătite să participe, în Turcia, la realizarea de capacități de înmagazinare a gazelor naturale, la realizarea de conducte de gaz, la activități de foraj în Marea Neagră. De asemenea, firmele românești pot investi în Turcia în domeniul auto, în construcții hidrotehnice, de infrastructură, civile, precum și în doemniul IT, a mai spus Constantin Niță.

Ultima ora:

ObservatorClaudiu Butacu: România nu poate lipsi de la Solar Decathlon!      

PoliticAntal Lorant: Yesterday we discussed and voted on an important law!

EconomieDaniela Șerban: Companiile incluse în BET AeRO vor fi punctate din acest an pentru interacțiunea cu investitorii, prin indicatorul VEKTOR

ExternMarco Badea: 84 de zile de când a început războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina

SocialAndreea Paul: Meseriile viitorului pentru copilul meu

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a organizat prima ediție a conferinței internaționale în domeniul diplomației cibernetice – „Building global digitalisation: creating trust & security through cyber diplomacy”

CulturaDan Mircea Cipariu: Blues & poetry performance, în spațiul La Cave de Bucarest

EditorialMihai Anghel: Domeniile regale ale sufletuluiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe