OraNoua.ro
Publicat în 22 martie 2012, 08:28 / 300 elite & idei

Constantin Niţă: PSD cere sistarea vânzării de energie de la Nuclearelectrica către ArcelorMittal

Constantin Niţă: PSD cere sistarea vânzării de energie de la Nuclearelectrica către ArcelorMittal

„Nuclearelectrica depune o ofertă de vânzare pe OPCOM cu dedicaţie pentru ArcelorMittal în ciuda tuturor avertizărilor de nerespectare a regulilor bursiere. Practic, ‘băieţii deştepţi’ din energie au făcut toate tertipurile posibile pentru a favoriza o companie privată şi alte grupuri de interese în defavoarea statului român” susține Constantin Niţă într-un comunicat de presă.

PSD se opune tranzacţiei dintre Nuclearelectrica şi ArcelorMittal. În opinia noastră sunt încălcate grav toate regulile ce ţin de funcţionarea pieţei de energie (competitivitate, transparenţă etc.). Acceptarea unor astfel de aranjamente, a dus în trecut la dezvoltarea unui sistem ce a adus mulţi bani ‘băieţilor deştepţi’ – companiile private cumpără ieftin de la stat, apoi revând mult mai scump.

Una din primele măsuri din domeniul energiei, pe care USL le va lua în momentul în care va ajunge la guvernare, este legată de anularea sau renegocierea acestor contracte care prejudiciază statul român.

„Nu putem accepta explicaţiile unor ‘băieţi deştepţi’ din energie care ameninţă că dacă România nu ia asemenea măsuri companii, precum ArcelorMittal, plecă din România. Companiile străine care activează în România trebuie să acţioneze conform regulilor bursiere în astfel de cazuri, aşa cum se întâmplă şi pe pieţele de energie din alte ţări” a comentat Niță.

„PSD cere premierului MRU să precizeze modul în care va rezolva această problemă astfel încât statul român să nu iasă în pierdere. Nu înţelegem de ce, în aceste zile, când jocurile pe energie au atins cote maxime (cazul scăderii preţurilor la acţiunile Transelectrica), primul-ministru nu are o poziţie clară în acest sens. În schimb, PDL şi preşedintele Traian Băsescu lansează tot felul de teme false care acoperă neregulile din energie.

Mai mult, reprezentanţii Guvernului afirmă că au o strategie privind sectorul energetic, strategie care în ultimii opt ani nu a existat decât în planul discursului. Concret, potenţialul României în domeniul energetic nu a fost valorificat în interesul statului român, ci în interesul privat, generat de interesele anumitor lideri PDL” a mai spus Constantin Niţă.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe