OraNoua.ro
Publicat în 12 martie 2014, 15:23 / 224 elite & idei

Constantin Niță: România are un excedent de energie, iar exportul este esențial pentru valorificarea acestei resurse

Constantin Niță: România are un excedent de energie, iar exportul este esențial pentru valorificarea acestei resurse

România are un excedent de energie, iar exportul este esențial pentru valorificarea acestei resurse, în acest sens fiind necesară continuarea programului de dezvoltare a interconectărilor, potrivit ministrului Economiei, Constantin Niță.

Acesta a efectuat, în perioada 10 — 11 martie, o vizită oficială în Muntenegru, din delegație făcând parte directorul Complexului Energetic Oltenia, Laurențiu Ciurel, și directorul general al Hidroelectrica, Mihail Stănculescu.

‘Cooperarea în domeniul energiei este prioritară în relația dintre cele două state. România are un excedent de energie, companiile noastre pot avea prețuri competitive la nivel regional, fapt pentru care exportul este esențial pentru valorificarea acestei resurse. În plus, Muntenegru are nevoie de cantități de energie pentru a susține funcționarea grupurilor industriale de pe teritoriul său. Am încredere că prezența companiilor românești pe piața regională de energie va fi din ce în ce mai activă, în acest sens fiind necesară continuarea programului de dezvoltare a interconectărilor și stabilirea unor contacte strategice la nivelul regiunii’, a adăugat Constantin Niță.

Conform unui comunicat al ministerului Economiei, remis miercuri AGERPRES, în cadrul vizitei au fost programate întâlniri cu reprezentanți ai Guvernului și ai Parlamentului din Muntenegru — premierul Milo Dukanovic, vicepremierul și ministrul pentru Societatea Informațională și Telecomunicații, Vujica Lazovic, ministrul Economiei, Vladimir Kavaric.

Agenda discuțiilor a inclus colaborarea dintre cele două state în următoarele domenii: schimburi comerciale, energie, turism, IT, agricultură.

Cele două părți au agreat o ideea unei intensificări a relațiilor comerciale, care, în prezent, sunt în valoare de aproximativ 20 milioane de euro, sub potențialul celor două state.

În acest sens, s-a stabilit ca, în baza Acordului de cooperare în domeniul economic, semnat la 27 noiembrie 2013, cu ocazia vizitei oficiale a premierului muntenegrean la București, să fie încheiate, de către ministerele de resort, memorandumuri sectoriale pentru cooperarea în domeniile prioritare: energie, turism, IT și agricultură.

„Discuțiile cu premierul și viceprim-ministrul din Muntenegru au scos în evidență potențialul de cooperare al celor două state, potențial care nu a fost suficient exploatat. Schimburile comerciale, turismul, IT-ul și agricultura reprezintă domenii cu tradiție pentru România, domenii în care expertiza și experiența noastră pot contribui la dezvoltarea Muntenegrului și, implicit, pot genera venituri pentru economia României’, a spus Niță.

În cadrul întâlnirilor, ministrul Economiei a reiterat angajamentul României privind sprijinul față de integrarea europeană și euro-atlantică a Muntenegru. În privința integrării în Uniunea Europeană, România poate sprijini eforturile autorităților din Muntenegru prin oferirea de expertiză în domeniul economic, precum și pentru programele de pregătire și asistență tehnică.

Ultima ora:

ObservatorMarian Staș: În România vor funcționa 60 de școli-pilot unde elevii își vor putea alege o parte din materiile de studiu

PoliticCristian Diaconescu, în vizită de lucru în județul Alba

EconomieTraian Halalai: Focus pe identificarea de soluții pentru sprijinirea militarilor veterani din teatrele de operații

ExternTeodor Baconschi: Regimurile din China și Rusia joacă pe ideea că indivizii preferă prosperitatea înaintea drepturilor

SocialMarian Staș: În România vor funcționa 60 de școli-pilot unde elevii își vor putea alege o parte din materiile de studiu

EvenimenteAdrian Hatos, la evenimentul DEVISE – The 3rd Digital Session of EYP Romania – intitulat „Democracy as our sole future”

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialBarbu Mateescu: O dispută din care câștigă o singură persoană și un singur partidClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe