OraNoua.ro
Publicat în 16 iulie 2014, 14:42 / 268 elite & idei

Constantin Niță: Schimburile comerciale dintre Ungaria și România ar putea ajunge la 10 miliarde de euro pe an

Constantin Niță: Schimburile comerciale dintre Ungaria și România ar putea ajunge la 10 miliarde de euro pe an

Ungaria și România sunt parteneri strategici și caută modalități prin care să stimuleze schimburile comerciale bilaterale, a declarat luni secretarul de stat în Ministerul ungar de Externe, Peter Szijjarto, transmite MTI.

La un forum economic organizat de Camera de Comerț și Industrie a Ungariei, Szijjarto a precizat că România este a doua mare piață de export a Ungariei, după Germania, aproximativ 6% din exporturile țării vecine fiind orientate spre România. Szijjarto a mai spus că anul trecut schimburile comerciale bilaterale s-au ridicat la 6,7 miliarde de euro, principalele produse fiind combustibili, medicamente, echipamentele și produsele din industria alimentară.

La rândul său, Ministrul Economiei, Constantin Niță, a apreciat că schimburile comerciale dintre cele două țări ar putea ajunge la 10 miliarde de euro pe an, în condițiile în care Ungaria este al treilea cel mai important partener al României.

Peter Szijjarto și Constantin Niță au conveni că programele transfrontaliere ar trebui consolidate și, de asemenea, că rețelele energetice din cele două țări ar trebui interconectate.

Ungaria este o economie deschisă, iar exporturile sunt responsabile pentru 83% din Produsul Intern Brut. De asemenea, trei sferturi din exporturile Ungariei sunt generate de 850 de mari companii, a precizat Peter Szijjarto.

România este o țară cheie în ceea ce privește obiectivul creșterii ponderii Întreprinderilor Mici și Mijlocii în schimburile comerciale externe având în vedere că micile firme sunt mai bine adaptate pentru a avea rezultate în țările vecine. Peter Szijjarto a subliniat că construcțiile, echipamentele și produsele din industria alimentară, mediul și energia sunt domeniile în care IMM-urile din Ungaria pot avea succes pe piața românească.

Ultima ora:

ObservatorClaudiu Butacu: România nu poate lipsi de la Solar Decathlon!      

PoliticAntal Lorant: Yesterday we discussed and voted on an important law!

EconomieDaniela Șerban: Companiile incluse în BET AeRO vor fi punctate din acest an pentru interacțiunea cu investitorii, prin indicatorul VEKTOR

ExternMarco Badea: 84 de zile de când a început războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina

SocialAndreea Paul: Meseriile viitorului pentru copilul meu

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a organizat prima ediție a conferinței internaționale în domeniul diplomației cibernetice – „Building global digitalisation: creating trust & security through cyber diplomacy”

CulturaDan Mircea Cipariu: Blues & poetry performance, în spațiul La Cave de Bucarest

EditorialMihai Anghel: Domeniile regale ale sufletuluiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe