OraNoua.ro
Publicat în 6 februarie 2013, 21:03 / 200 elite & idei

Constantin Niţă: Studiu de fezabilitate pentru realizarea proiectului Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă

Constantin Niţă: Studiu de fezabilitate pentru realizarea proiectului Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă

Constantin Niţă, s-a întâlnit, marţi, 5 februarie, cu reprezentanţii Ernst&Young şi CANDESCO, consultanţii selectaţi de către S.C. Energonuclear S.A. pentru realizarea ‘Studiului de fezabilitate pentru realizarea proiectului Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă’.

În cadrul întâlnirii, au fost prezentate rezultatele studiului, care arată că proiectul este fezabil din punct de vedere tehnic, bazându-se pe tehnologia CANDU. Această tehnologie are performanţe tehnice deosebite, atât în România, cât şi pe plan internaţional, existând o experienţă vastă în construcţia, autorizarea şi operarea acestui tip de unităţi nucleare.

,,Sectorul de producere a energiei necesită investiţii în dezvoltarea de noi facilităţi şi modernizarea celor existente. Pentru facilitarea acestor investitii sunt necesare măsuri pentru diminuarea riscurilor asociate pentru investitori, în special cel al prognozei preţului la electricitate. Este nevoie de politici de reglementare a pieţei prin mecanisme suport care să faciliteze investiţiile pe segmentul surselor energetice cu emisii reduse de carbon – regenerabilele, nuclearul şi combustibilii fosili curaţi. Acest obiectiv – realizarea investiţiilor in capacitati energetice cu emisii reduse de carbon, printre care energia nucleară, care să contribuie deopotrivă la securitatea energetică a ţării şi la îndeplinirea obiectivelor din domeniul protecţiei mediului, este parte a programului de guvernare şi vom analiza cu atenţie potenţialele oportunităţi în acest domeniu’, a declarat Constantin Niţă, Ministrul delegat pentru energie.

Analiza economico-financiară evidenţiază faptul că, pe termen lung, proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă este profitabil şi competitiv pe piaţa de electricitate. Astfel, fluxurile de numerar nete actualizate, pe perioada de analiza (50 ani), corespunzătoare întregii durate de viaţă a unităţilor nucleare, au valori pozitive.

Studiile efectuate arată că proiectul unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă este unul prioritar pentru asigurarea securităţii energetice a României, cu beneficii directe în ceea ce priveşte atingerea obiectivelor de schimbări climatice şi menţinerea suportabilităţii preţului electricităţii la consumatorul final.

Strategia energetică pentru perioada 2011-2035 evidenţiază faptul că, până în 2020, 5544 MW în capacitate instalată – 28% din capacitatea actuală, vor trebui scoşi din folosinţă. Până în 2035, 11.066 MW – 55% din capacitatea instalată totală, vor trebui înlocuiţi. Potrivit datelor ANRE, investiţiile în unităţi de producere care sunt luate în calcul pentru determinarea prognozei necesarului naţional de capacitate în 2020 sunt: unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă (1,480 MW), modernizarea CE Turceni, Rovinari şi Craiova (4,000 MW) şi hidrocentrala Tarniţa (1,000 MW).

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe