OraNoua.ro
Publicat în 6 martie 2013, 14:51 / 219 elite & idei

Corina Creţu a lansat Manifestul pentru Ziua Femeii al Grupului Socialist din Parlamentul European

Corina Creţu a lansat Manifestul pentru Ziua Femeii al Grupului Socialist din Parlamentul European

Europarlamentarul Corina Creţu a prezentat, la Bruxelles, Manifestul pentru Ziua Femeii al Grupului Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European. Documentul adoptat azi sintetizeaza pozitia socialistilor din forul europarlamentar cu privire la problemele femeilor din Uniunea Europeana.

Corina Cretu, Vicepresedintele pentru egalitatea de gen al Grupului Socialist, este autoarea Manifestului care se concentreaza pe cele cinci mari provocari ce vizeaza femeile din UE: discriminarea salariala, saracia, somajul, violenta, locurile de munca precare si cu timp partial.

‘Traversam vremuri dificile din punct de vedere financiar, economic, social si politic care au produs suferinta in intreaga lume. Masurile de austeritate au accentuat problemele existente si au creat altele noi. In acest context, inegalitatile de gen au agravat criza sociala si au produs noi tensiuni si vulnerabilitati. De aceea, solicitam Comisiei Europene revizuirea Directivei pentru Reducerea Decalajului de Gen si impunerea de sanctiuni tarilor care nu o implementeaza. De asemenea, sunt necesare masuri pentru a impiedica excluderea femeilor de pe piata muncii. E nevoie de un sistem de pensii egale, de mai multa protectie pentru femeile varstnice si de oportunitati de munca adecvate, in conditiile in care 60% din absolventii de facultati sunt femei’, a declarat europarlamentarul PSD.

Corina Cretu a pledat pentru intensificarea eforturilor menite sa elibereze Uniunea Europeana de intoleranta de gen si sa ofere femeilor sanse egale pe piata muncii si drepturi similare cu ale barbatilor la serviciile sociale.

‘Femeile in UE sunt remunerate in medie cu 16,2% mai putin decat barbatii, ceea ce inseamna ca o femeie trebuie sa munceasca 14 luni pentru a castiga cat un barbat intr-un an, avand aceeasi activitate profesionala’, se arata in Manifestul Grupului Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European. ‘Riscul saraciei le vizeaza in primul rand pe mamele singure, pe cele in varsta si pe imigrante. Feminizarea saraciei este determinata si de decalajul intre ratele somajului si de faptul ca femeile sufera cel mai mult din cauza locurilor de munca precare, aproape o treime lucrand cu timp partial, spre deosebire de 8% din barbati’, a declarat Corina Cretu.

Vicepresedintele PSD a solicitat si actiuni pentru o siguranta mai mare pentru femei, in conditiile in care criza economica a agravat toate tipurile de violenta impotriva acestora. Corina Cretu a cerut statelor membre sa ratifice Conventia Consiliului Europei pentru combaterea violentei impotriva femeilor si Comisiei Europene sa aiba in vederea transformarea acestei Conventii in Directiva. ‘In Europa, sapte femei sunt ucise zilnic si una din cinci a suferit cel putin o data violente fizice grave’, se precizeaza in Manifestul europarlamentarilor socialisti.

Ultima ora:

ObservatorRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieRadu Craciun: Suntem in ochiul furtunii

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialRadu Puchiu: Competențe sexuale digitale în școli

EvenimenteAlina Achim-Inayeh, moderator at Expert Forum conference – Eastern Europe and the Republic of China (Taiwan)

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe