OraNoua.ro
Publicat în 13 aprilie 2016, 18:09 / 242 elite & idei

Corina Crețu: Decizia Comisiei Europene privind deschiderea investigației la Oltchim nu a venit în mod neașteptat

Corina Crețu: Decizia Comisiei Europene privind deschiderea investigației la Oltchim nu a venit în mod neașteptat

Situația dificilă în care s-a aflat Oltchim în ultimii ani este publică, iar decizia Comisiei Europene de a deschide o investigație aprofundată în acest caz nu a venit în mod neașteptat, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu.

„Situația dificilă în care s-a aflat Oltchim în ultimii ani este publică și bine știută: dificultăți financiare, mai multe tentative de privatizare eșuate și datorii publice șterse. De această situație a fost conștient și serviciul Comisiei competent — DG Concurență — de ani de zile. Prin urmare, această decizie a Comisiei nu vine în mod neașteptat. Cu toate acestea, subliniez că deschiderea investigației este un pas procedural, care nu influențează rezultatul final în acest caz. Încurajez, însă, autoritățile române să colaboreze îndeaproape cu Comisia în elaborarea unui plan solid de restructurare a întreprinderii”, a susținut ea.

Crețu a precizat că s-a întâlnit cu vicepremierul Costin Borc la începutul acestui an, pe 22 ianuarie, pentru a discuta despre situația angajaților și a regiunii afectate.

„Am oferit și continui să ofer sprijinul meu în găsirea de măsuri și investiții, care pot fi finanțate prin fonduri europene și care ar putea atenua consecințele negative ale unei posibile restructurări, prin crearea de noi locuri de muncă și oportunități pentru persoanele afectate. În acest scop, am semnalat posibilitatea de a realoca o parte din fondurile europene în cadrul Programului Operațional Regional. Această decizie trebuie însă luată de autoritățile române; ea nu poate fi luată de Comisie. Nu pot decât să repet oferta mea de a sprijini autoritățile române în efortul lor de a găsi soluții și proiecte de investiții pentru regiune”, a adăugat comisarul european.

„În urma dificultăților economice întâmpinate de societatea Oltchim și a anulării datoriilor publice ale acesteia, trebuie să verificăm dacă un creditor privat ar fi acceptat să acționeze în același mod. Datorită recentei sale reorganizări, situația financiară a Oltchim s-a îmbunătățit, iar România speră să găsească un nou investitor. Obiectivul nostru este de a facilita un viitor sustenabil al activităților economice ale acestei societăți, care să nu mai necesite un sprijin suplimentar din partea guvernului’, a declarat comisarul european Margrethe Vestager, responsabil de politica în domeniul concurenței.

Oltchim este una dintre cele mai mari societăți petrochimice din România și din sud-estul Europei. Statul român deține un pachet de control de 54,8% în cadrul societății. În ianuarie 2013, Oltchim a fost declarată insolventă. De atunci, aceasta a trecut printr-un proces de reorganizare, conform unui plan elaborat de administratorul judiciar (și aprobat de majoritatea creditorilor Oltchim), vizând plata datoriilor anterioare din încasările pentru o viitoare privatizare. Având în vedere faptul că prețul de vânzare estimat în eventualitatea unei privatizări nu ar acoperi întreaga datorie, creditorii publici ai Oltchim au acceptat anulări totale sau considerabile ale datoriilor.

„Comisia va examina în special: acumularea datoriilor față de Autoritatea română pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS); anulările de datorii de către AAAS și diferite întreprinderi de stat în cadrul planului de reorganizare a Oltchim elaborat de administratorul judiciar; sprijinul acordat Oltchim de două societăți de stat (CET Govora și Salrom) care, în ciuda deteriorării situației financiare a Oltchim, au continuat să aprovizioneze Oltchim cu energie electrică, abur și soluții saline”, se mai arată în comunicat.

Conform normelor UE privind ajutoarele de stat, intervențiile publice în activitatea societăților sunt considerate a nu constitui ajutoare atunci când un operator privat ar fi acționat în același mod. Comisia va evalua dacă acesta a fost cazul pentru creditorii publici și furnizorii Oltchim sau dacă, dimpotrivă, măsurile publice au oferit Oltchim un avantaj economic față de concurenții săi și constituie ajutoare de stat.

În cazul în care Comisia va concluziona că Oltchim a primit ajutoare de stat, aceasta va evalua dacă ajutorul ar putea fi compatibil cu normele UE care autorizează anumite categorii de ajutoare. Întrucât Oltchim este o societate aflată în dificultate financiară, singura categorie de ajutoare permisă ar fi reprezentată de ajutoarele pentru salvare și restructurare. Un astfel de ajutor poate fi considerat compatibil, în conformitate cu criteriile stabilite în Orientările Comisiei din 2014 privind ajutoarele pentru salvare și restructurare, în cazul în care societatea are un plan de restructurare viabil, aprobat de către Comisie, care asigură restabilirea viabilității sale pe termen lung, și aceasta contribuie la costurile de restructurare.

„România nu a notificat Comisiei un plan de restructurare pentru Oltchim. Mai exact, planul de reorganizare a Oltchim elaborat de administratorul judiciar are un alt scop și nu pare a întruni criteriile prevăzute de orientări. Prin urmare, în acest stadiu opinia preliminară a Comisiei este că, dacă se va constata că măsurile supuse investigației constituie ajutoare de stat, acestea nu ar putea fi considerate compatibile cu normele UE privind ajutoarele de stat”, susțin reprezentanții Comisiei.

În plus, Comisia este preocupată de faptul că procesul de privatizare a Oltchim, astfel cum este planificat în prezent, poate conduce la o continuitate economică între Oltchim și viitorul cumpărător. Cu toate acestea, Comisia salută faptul că autoritățile române și-au manifestat acum intenția de a se asigura că procesul nu conduce la o continuitate economică, pentru a evita situațiile în care un cumpărător ar beneficia de ajutoarele acordate în trecut Oltchim și ar putea fi obligat să le ramburseze.

Oltchim este singurul producător din Europa Centrală de sodă caustică lichidă și singurul producător din România de clor și polieter polioli. Societatea exportă aproximativ 70 % din producția sa.

Oltchim a trecut printr-o perioadă îndelungată de dificultăți economice și ajutoare de stat. România nu a recuperat sumele datorate autorităților publice timp de mai mulți ani, ci a încercat să convertească creanțele în acțiuni și să vândă întreprinderea unui investitor.

Numeroasele tentative de privatizare (începând cu 2001) au eșuat. În acest context, în martie 2012 Comisia a constatat că o conversie în acțiuni a creanțelor Oltchim deținute de AAAS nu a constituit ajutor în vederea privatizării imediate a Oltchim. Cu toate acestea, România nu a realizat conversia creanțelor în acțiuni, iar privatizarea a eșuat în septembrie 2012. Societatea acumulat noi datorii publice și a intrat în procedura de insolvență în ianuarie 2013.

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

PoliticKlaus Iohannis anunță candidatura României la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

EconomieIonuț Stanimir: Primul Raport de Inteligență Financiară realizat de BCR – Situația financiară este a doua dimensiune importantă pentru români, după sănătate

ExternElena Calistru: Un pic de voință de a te mișca spre mai bine

SocialAlina Rizi: Sa regenerezi orasul ia timp

EvenimenteFlaviu George Predescu: Vă invit la lansarea cărții mele „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Andrei Gavrilă

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe