OraNoua.ro
Publicat în 9 noiembrie 2016, 19:37 / 277 elite & idei

Corina Crețu: Discuții pe tema eliminării pragului de finanțare de 5 milioane de euro pentru proiectele de patrimoniu cultural

Corina Crețu: Discuții pe tema eliminării pragului de finanțare de 5 milioane de euro pentru proiectele de patrimoniu cultural

Comisarul european pentru Politică regională, Corina Crețu, a discutat miercuri, la Bruxelles, cu președintele Institutului Cultural Român, Radu Boroianu, despre propunerea privind eliminarea pragului de finanțare de 5 milioane de euro pentru proiectele de patrimoniu cultural, respectiv de 10 milioane de euro pentru siturile UNESCO.

Potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES de Corina Crețu, cei doi au avut o întâlnire iar discuțiile s-au concentrat pe relațiile dintre Institutul Cultural Român și instituțiile europene, precum și pe oportunitățile de finanțare a proiectelor de patrimoniu cultural cu ajutorul fondurilor europene.

„În cadrul întâlnirii, Corina Crețu l-a informat pe Radu Boroianu despre propunerea sa și a comisarului pentru Educație, Cultură și Sport, Tibor Navracsics, de modificare a Regulamentului Comisiei Europene privind Fondul european de dezvoltare regională (FEDR) destinat finanțării proiectelor culturale și turistice. În mod concret, cei doi comisari europeni au propus eliminarea pragului de finanțare de 5 milioane de euro pentru proiectele de patrimoniu cultural, respectiv de 10 milioane de euro pentru siturile UNESCO”, se arată în comunicat.

Corina Crețu a explicat că prin această modificare legislativă se dorește simplificarea modului în care pot fi folosite fondurile europene pentru proiecte culturale, asigurând reguli mai simple și mai clare pentru beneficiari.

„Propunerea mea și a comisarului Navracsics vine ca urmare a discuțiilor purtate în ultimul an cu 10 state membre, între care și România, pe marginea finanțării prin FEDR pentru proiecte culturale. În opinia mea, astfel de proiecte trebuie încurajate, cu atât mai mult cu cât turismul și cultura contribuie semnificativ la crearea de noi locuri de muncă și creștere economică, asigurând, totodată, alternative de existență chiar și în zonele defavorizate”, a spus Crețu.

Ea și-a exprimat speranța că Parlamentul European și Consiliul vor sprijini propunerea Comisiei Europene de modificare a Regulamentului pentru FEDR în ceea ce privește finanțarea proiectelor de patrimoniu cultural, o decizie în acest sens fiind așteptată pentru începutul anului viitor.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe