OraNoua.ro
Publicat în 2 septembrie 2015, 13:20 / 235 elite & idei

Corina Crețu: Fondurile UE destinate politicii de coeziune pot fi folosite și pentru a asigura integrarea efectivă a migranților

Corina Crețu: Fondurile UE destinate politicii de coeziune pot fi folosite și pentru a asigura integrarea efectivă a migranților

‘Fondurile europene destinate politicii de coeziune pot fi folosite și pentru a asigura integrarea efectivă a migranților și a persoanelor care solicită azil’, a declarat, la Bruxelles, comisarul european pentru politici regionale, Corina Crețu, conform unui comunicat al cabinetului ei transmis luni Agerpres.

„Politica de coeziune reprezintă, în mod evident, o sursă importantă de finanțare pentru sprijinirea acțiunilor și măsurilor eficiente de integrare în ceea ce privește educația, ocuparea forței de muncă, condițiile de locuit, dar și a măsurilor privind asigurarea unui tratament nediscriminatoriu. Responsabilitatea măsurilor revine în principal statelor membre, care au la dispoziție instrumente financiare precum Fondul pentru migrație și integrare (AMIF), Fondul Social European (FSE) și Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) pentru a acționa în vederea gestionării și integrării fluxurilor de migranți’, se menționează în comunicatul publicității la Bruxelles.

Ea a adăugat că direcțiile de acțiune din politicile statelor membre trebuie să răspundă și nevoilor imigranților legali.

‘Aceasta presupune o abordare flexibilă, ținând seama de condițiile extrem de dificile și în continuă schimbare în ceea ce privește migrația. Pentru a găsi cea mai bună variantă de acțiune care să acopere provocările cu care se confruntă migranții, recomandarea este ca proiectele finanțate prin FEDR să fie însoțite și de alte măsuri ce vizează integrarea socială, iar pentru acestea se poate obține sprijin financiar din Fondul Social European sau din alte surse’, precizează Corina Crețu.

Ea mai menționează că prin FEDR poate fi asigurată și finanțarea unor măsuri de urgentă privind sistemul de primire a migranților și solicitanților de azil, măsuri care să vină în completarea sprijinului oferit prin AMIF. ‘Aceasta poate presupune construirea sau extinderea centrelor de primire, a adăposturilor pentru imigranți, dar și acțiuni ce vizează consolidarea capacităților în unitățile de primire’, se mai notează în comunicat.

Comisarul european susține că gestionarea mai eficientă a migrației reprezintă o prioritate clară a Comisiei Europene, așa cum a fost ea prezentată de altfel în obiectivele politice ale președintelui Jean-Claude Juncker, și apreciază că problemele generate de migrație ar putea fi abordate în comun de către Comisie, împreună cu statele membre.

‘Acțiunile de cooperare teritorială prin intermediul programelor Interreg și strategiile macroregionale pot să reprezinte o modalitate de a face față provocărilor generate de migrație și de traficul de ființe umane, iar acest lucru este posibil prin promovarea cooperării instituționale și administrative între UE și țările din afara UE, de la Marea Mediterană”, mai afirmă Corina Crețu în declarația citată.

Ultima ora:

ObservatorBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieDaniel Dăianu: Chestiunea Energiei şi bugetul public

ExternBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

SocialGeorge Butunoiu: Asistentă de 47 de ani sau de 26?

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe